Susan, Robert og alle de andre studerende Ifølge UFM blev der optaget 29.029 bachelorstuderende i 2019. Det at gå på universitetet er blevet mere og mere normalt, hvilket har fået forskere til at hævde, at vi har en udfordring, når det gælder om at nå alle vores studerende. Underviseren er derfor godt tjent med at forholde sig til sine studerendes akademiske karaktertræk. Studentermassen er selvfølgelig meget kompleks, men de fleste er nok stødt på studerende, som har mange træk til fælles med Biggs og Tangs (2007) to akademiske idealtyper: Akademiske-Susan er den ideelle universitetsstuderende. Hun er reflekteret og oprigtig interesseret i at lære. Ikke-akademiske Roberts motivation er at få et godt job og ikke nødvendigvis en dyb interesse for faget; han er ikke akademisk i traditionel forstand. Susan bedriver ”deep learning” på eget initiativ, mens Robert har brug for aktiviteter, som kræver ”deep learning” for at gøre det. Ifølge Biggs og Tang kan
underviseren hjælpe Robert-erne med at ændre, hvordan de arbejder med faget og blive mere interesseret i at lære det. Der kan tages forskellige tiltag, men det kan f.eks. ske ved at samstemme lærings- og evalueringsaktiviteter i faget, så Robert bliver mere engageret og ser værdien af det nødvendige læringsarbejde. Og det er jo positivt.
Uddeling af underviserpriser
i foråret 2020
På UFM’s hjemmeside kan man læse følgende:
Gode undervisere skal anerkendes, fejres og belønnes. Derfor vil uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen uddele en ny national undervisningspris på hver 500.000 kroner til syv fremragende undervisere på de videregående uddannelser. DUN er inviteret med i indstillingsudvalget for Danske Universiteter. Bestyrelsen har derfor valgt at sende Mette Krogh Christensen, næstformand i DUNs bestyrelse.
Vi glæder os til at byde velkommen til endnu en spændende netværkskonference på Vingsted Hotel & Konferencecenter. Sæt kryds i kalenderen.
Åbent møde i SIG'en
FørsteårspædagogikTemaer og arbejdsformer for EFYE 2020 i Århus16. september 2019
Åbent møde i SIG'en
Eksamen og eksamensformer i forskningsbaserede uddannelser
24. september 2019
Åbent møde i SIG'en
UNIEN
Relationen ml kernefaglighed og entreprenørskab: Hvad betyder kernefagligheden for, hvorfor og hvordan der bør undervises i entreprenørskab?
Open workshop in the SIG
Bias Aware Teaching and Learning, BATL
Implicit Bias in Oral Assessment:
The Case of Roskilde University
Åbent møde i SIG'en
Faglig vejledning og mentoring på de videregående uddannelser
Forholdet mellem faglig vejledning og feedback – hvordan de spiller sammen, og hvad forskellene er
- eller, om det er to ord for den samme form for pædagogik 18. november 2019
First call for ICED 2020 conference submissions is now open
The Future-Ready Graduate
The First Call for submissions is now open and will close on November 17, 2019.
Seminar
Internationalization Opportunity or Threat
Open reading group on Gert Biesta and PPL
What is the educational task?
Conference
Critical Perspectives on Agency and Social Justice in Transitions and Career Development
INDsigt-seminar
Big data i videnskab og samfund
Digital literacy in Higher Education: a moving landscape
What is ‘dannelse’ (Bildung)?
Call for papers til DUT 29
Dansk Universitetspædagogisk Tidsskrift, DUT, inviterer alle med interesse for universitetspædagogik til at indsende emnerelevante artikler.
Anbefaling af artikel fra DUT 22, 2017
Der findes mange spændende og brugbare artikler i DUTs arkiv, og
DUNs bestyrelse vil jævnligt finde en artikel, som fortjener ny opmærksomhed, frem fra arkivet.
Nikolaj Stegeager, medlem af DUNs bestyrelse, anbefaler: Hvordan bedømmes undervisningskompetencer ved ansættelse af videnskabeligt personale ved universitetet? Der er et tiltagende fokus på
undervisningskvalitet i disse år. Således er en af anbefalingerne fra den tidligere regerings ’Udvalg om bedre universitetsuddannelser’, at universiteterne skal anerkende undervisning på lige fod med forskning. Og Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop etableret et nationalt initiativ for anerkendelse af fremragende undervisere gennem en national underviserpris. Men hvordan forholder det sig med den måske vigtigste anerkendelse af alle på universiteterne – ansættelsen? Dette spørgsmål undersøger denne artikel, hvor forskerne gennem et kvalitativt studie søger at få et indblik i, hvordan medlemmer af bedømmelsesudvalg forholder sig til bedømmelsen af
undervisningskvalifikationer. Undersøgelsen viser (ikke synderligt overraskende), at forskningen vægtes højere end undervisningen i bedømmelses- og ansættelsessammenhænge – men mange giver udtryk for, at undervisningen har fået en mere fremtrædende rolle og vægtes højt af kolleger og ledelsen. Imidlertid oplever mange, at det er vanskeligt at bedømme ansøgeres undervisningskompetencer, eftersom disse ofte er sparsomt beskrevet i ansøgningerne. Og desuden fortæller en del, at mange medlemmer af bedømmelsesudvalg ikke har de tilstrækkelige kompetencer til at vurdere pædagogiske kompetencer. Forfatterne afslutter artiklen med at pege på tiltag, der kunne kvalificere bedømmelsesudvalgenes arbejde med at bedømme ansøgerens undervisningskompetencer og dermed i højere grad sidestille undervisningskompetencer med forskningskompetencer i ansættelsessammenhæng. Jeg vil anbefale, at man læser denne artikel for at blive klædt på til diskussionerne om forholdet mellem forskning og undervisning på universiteterne.
|