U ontvangt deze email omdat het emailadres [email address suppressed] aangemeld was bij onze mailinglijst. Uw gegevens veranderen: doe dat hier. Heeft u problemen met het bekijken van deze e-mail? Bekijk deze dan op onze website.

VMDB Nieuwsbrief: Februari 2013

VMDB Landelijke dag op zaterdag 9 maart

WRAP - Wellness Recovery Action Plan - is een zelfhulpinstrument met een heldere structuur en sterk geworteld in het herstelconcept. Het ondersteunt mensen om weer greep te krijgen (en te houden) op hun leven wanneer dat ontregeld raakt.

De WRAP is een plan dat mensen zelf maken voor herstel in hun eigen leven. Dr. Raphaël Schulte vertelt er alles over op de landelijke van 9 maart. Bel 030 280 30 30 om je op te geven.

Film: Silver Linings Playbook

Patrizio Solitano lijdt aan een bipolaire stoornis en na z'n verblijf in een psychiatrische instelling ontdekt hij dat niets meer is zoals het was. Ondertussen laat z'n ontrouwe vrouw Nikki hem in de steek. Patrizio probeert de draad van z'n vroegere leven weer op te pakken maar kent hoge ups en diepe downs.

De Silver Linings Playbook kreeg acht Academy Award nominaties en draait vanaf 28 februari in de bioscoop. Zie: www.film1.nl of de officiële website

Een fietstocht dwars door Amerika voor de VMDB

Onze penningmeester, Henk van Bentum, heeft besloten iets aan de financiële situatie van de VMDB te doen en fietst komende zomer drie maanden door de Verenigde Staten om geld in te zamelen.

De reis, of gedeelten ervan, is te sponsoren door een bedrag over te maken naar bankgironummer 227198 van de VMDB, Utrecht. Het gehele bedrag komt ten goede van de VMDB. Help ook mee en vind zoveel mogelijk sponsoren voor dit goede doel! Meer informatie op de website www.vmdb.nl

Grote kans depressief kind bij bipolaire ouder(s)

Als één van de ouders manisch-depressief is, heeft het kind een verhoogde kans om depressief te worden. Dit geldt voor meer dan 50% van de kinderen van ouders met een manisch-depressieve, oftewel bipolaire stoornis.

Tot deze conclusie komen onderzoekers van het UMC Utrecht en UMC Groningen. Hun onderzoek heeft een looptijd gehad van twaalf jaar, waarbij 140 kinderen werden gevolgd. www.umcutrecht.nl

Boek: Gek.nl ontdekt Zot.be

Een reis door het brein van twee ex-psychiatrisch patiënten. Op een dag besluit Felix om Esmeralda te mailen. Beiden manisch-depressief, op zoek naar lotgenotencontact. Er ontstaat een wonderbaarlijke mailwisseling waarin je wordt meegenomen in de denkwereld van deze bijzondere mensen.

Zowel Esmeralda als Felix weet heel nuchter en licht te vertellen over de meest afschuwelijke momenten die ze als psychiatrisch patiënt hebben doorstaan. Waar Felix soms gelaten en laconiek kan vertellen over zijn opnames, is Esmeralda een positieve en stoere vrouw die Felix een hart onder de riem probeert te steken.  www.nadelunch.com

Omgaan met (over)bezorgdheid van naasten

De resultaten van het Project Ervaringskennis met als thema "(over)bezorgdheid" zijn gepubliceerd. Maarliefst 21 waardevolle ervaringsverhalen en gouden tips zijn verzameld aan de hand van gesprekken met mensen die de diagnose bipolair hebben. De verhalen en tips kunnen hier worden nagelezen.

Het volgende thema dat uitgewerkt gaat worden is "een geslaagde vakantie". Iedereen met waardevolle tips is van harte uitgenodigd op zaterdag 1 juni of 29 juni. Wil je daar bij zijn? Geef je dan gauw op bij: femie@vmdb.nl.

Informatieve film Electro Convulsie Therapie (ECT)

Bij 'elektroshock' hebben veel mensen nog altijd het beeld van Jack Nicholson voor ogen in de film 'One Flew over the Cuckoo's Nest'.

Het schrikbeeld uit de jaren zeventig dat allang niet meer klopt met de werkelijkheid. Dat blijkt uit de korte voorlichtingsfilm 'Schokeffect', die op 17 januari in première is gegaan. www.kg.nl

Televisie: Uitzending De Reünie

Elisa had het vroeger niet breed thuis. Na de HAVO gaat ze bij de VVV werken. Ze trouwt en krijgt een zoon. Na zijn geboorte blijkt dat haar man manisch depressief is. Naar buiten toe is hij een vrolijke Frans, thuis toont hij steeds vaker zijn depressieve kant.

Tijdens een vrijwillige opname in een psychiatrische instelling pleegt haar man in 2008 zelfmoord. Elisa staat nu alleen voor de opvoeding van haar zoon. www.uitzendinggemist.nl

Toneelvoorstelling: "Welkom Thuis"

Initiatiefneemster Sandra Smeding vertelt dat "Welkom Thuis" niet zo zeer wil uitleggen wat een psychose is, maar juist laat zien hoe moeilijk het is om terug te keren in de maatschappij.

Door het stigma dat aan een psychose kleeft, duurt het langer voordat je je "oude leven" weer kunt oppakken. De herkenbaarheid maakt het stuk toegankelijk. Het is lachwekkend en pijnlijk tegelijk.

21 Maart in Oegstgeest, toegang € 5,-. Zie: www.ggznieuws.nl

Helpen en ingrijpen bij woonoverlast door psychisch kwetsbaren

Wat kan je doen als psychisch kwetsbare mensen overlast veroorzaken? "Helpen en ingrijpen bij woonoverlast door psychisch kwetsbaren" geeft handreikingen.

De brochure gaat onder andere in op de mogelijke relatie tussen psychische kwetsbaarheid en woonoverlast, signaleren en helpen, ingrijpen en casussen, tips en veel meer.

www.rijksoverheid.nl

Elektrische Headset Medicijn Tegen Depressie

Een elektrische headset lijkt remedie te bieden tegen depressie en epilepsie. Het toestel heeft twee vierkante, klevende kussentjes die bevestigd worden aan de zijkanten van het voorhoofd en is verbonden met een doosje ter grootte van een mobiele telefoon.

Tijdens het slapen wordt de headset aangebracht en zou de aanvallen van depressie en epilepsie moeten verminderen. www.leefwijzer.nl

Op de snijtafel: Waanzin

In het anatomisch theater van museum Boerhaave ontleden ze de gekte in al zijn verschijningsvormen. Wanneer verklaren we iemand gestoord, in de kliniek, en in de rechtszaal? Wat leren de biologie en psychologie ons over psychiatrische ziekten? En is wat we gek en wat we normaal vinden afhankelijk van tijd en plaats? www.radio5.nl (Uitzending van Hoe?Zo!)

Boek: Esmeralda, het Leven van een Manisch-Depressieve Vrouw

"Esmeralda, het leven van een manisch-depressieve vrouw van 0 tot en met 31" gaat over het leven van de auteur. Alles wat in dit boek beschreven wordt, is dan ook waargebeurd. Sommige dingen zijn heel onwerkelijk.

U leest over verkrachting, aanranding, haar ziekte die ontdekt is, de geboorte van haar zoon en de postnatale depressie die ze kreeg als gevolg van de geboorte, alcoholverslaving en voodoo (zwarte magie). www.ako.nl

Doe mee met de Nationale Complimentendag

Het klinkt zo vanzelfsprekend... een complimentje geven als iets goed gaat! Tóch doen we het in de praktijk maar bitter weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten helaas (nog) niet echt in de volksaard van de Nederlanders zit.

We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Jammer, want juist in deze uitdagende tijden kunnen we wel wat extra positivisme gebruiken! Een mooi en persoonlijk compliment hoeft niets te kosten. Voor tips, zie: www.nationalecomplimentendag.nl