Indien deze nieuwsbrief niet goed op het scherm verschijnt: klik hier
27 november 2013

deAuteurs op de Boekenbeurs
Tweede deAuteursprijs gaat naar Fikry El Azzouzi
Reprobel: verdeling rechten & studie kopiëergedrag
Bernard Dewulf wint Toneelschrijfprijs 2013
Het KB thuiskopie
Infoloket
Events & Data

>deAuteurs op de Boekenbeurs

Wie dit jaar naar de Boekenbeurs trok, kon deAuteurs vinden op de stand van De Morgen. Samen met Confituur (een kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels) stelden we er het programma 'Eigenzinnige Helden' voor.
8 auteurs, allemaal anders, allemaal eigenzinnig, allemaal met hun eigen geluid.
Lees hier het verslag

Eigenzinnige Held Bouke Billiet overwon iets in zichzelf en stelde vervolgens prompt de tekst
van zijn lezing ter beschikking voor publicatie op deze site: lees de tekst

Dank aan onze Helden voor hun eigenzinnige bijdrages. Bedankt ook aan Confituur voor de fijne samenwerking. De plannen voor 2014 worden binnenkort gesmeed.


QUICK SCAN: DE WINNAARS
deAuteurs verlootte ook twee gratis Quick Scans van iStoire waarmee de online aanwezigheid van auteurs wordt gescreend. Uit alle deelnemers kwamen Bouke Billiet en Kolet Janssen naar voren als winnaars. Meer info op iStoire.be.

>Tweede deAuteursprijs gaat naar Fikry El Azzouzi

DeAuteurs maakte vrijdag 15 november bekend dat de tweede deAuteursprijs naar Fikry El Azzouzi gaat. De prijs ter waarde van 2500 EUR wordt jaarlijks toegekend. Telkens komt een andere discipline aan bod. In 2013 was het de beurt aan de podiumkunsten.

Na Malin-Sarah Gozin die de allereerste deAuteursprijs ontving voor haar bijdrage als showrunner aan de successerie 'Clan', bekroont deAuteurs dit jaar auteur Fikry El Azzouzi voor zijn toneelstuk ‘Troost’.

‘Troost’, geregisseerd door Michael De Cock, is een coproductie van SIN-collectief en t,arsenaal. Het stuk dat een groot succes bij een breed publiek kende, handelt over thema’s als verslaving, vriendschap. De voorstelling wordt overigens hernomen van januari tot maart 2014.

Lees meer

>Reprobel: verdeling rechten & studie kopiëergedrag

De reprografievergoeding wordt in gelijke delen verdeeld onder auteurs en uitgevers. De wetgever legde de verdeelsleutel vast in de auteurswet. Bij Reprobel zijn het Auteurscollege en het Uitgeverscollege belast met de verdeling van de vergoedingen. Elk College zorgt voor de verdeling van het deel dat aan zijn rechthebbenden toekomt volgens de verschillende categorieën van werken (auteurs) en van publicaties (uitgevers) en volgens eigen verdeelsleutels.

deAuteurs heeft in het auteurscollege een akkoord bereikt over de verdeling van de reprovergoeing 2012 en eerste helft 2013 voor literaire en visuele werken. Carlo Van Baelen, bestuurder van de deAuteurs, verdient hiervoor alle lof. Wij doen er alles aan om de verdeling nog in december te laten plaats vinden.

Leden van de deAuteurs die voor 2012 nergens aangesloten waren: Reprobel betaalt de vergoeding voor de jaren 2001-2011 rechtsreeks aan u uit.

STUDIE KOPIEERGEDRAG IN BELGIE
Het koninklijk besluit over de reprografie bepaalt dat om de 5 jaar door een onafhankelijke instelling een studie moet worden gemaakt over het kopiëren voor privé- of didactisch gebruik.

Lees meer

>Bernard Dewulf wint Toneelschrijfprijs 2013

Gisteren werd de Toneelschrijfprijs 2013 van de Nederlandse Taalunie feestelijk uitgereikt in HETPALEIS te Antwerpen. De jaarlijkse prijs die het beste oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk van het afgelopen seizoen bekroont, werd toegekend aan Bernard Dewulf voor zijn stuk "Een lolita".
Een Vlaams-Nederlandse studentenjury lauwerde op haar beurt "Bog" van het collectief Bog.
Lot Vekemans hield bij deze gelegenheid de Taalunie Toneelschrijflezing.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd.
Met deze prijs wil de Taalunie de opvoering van Nederlandstalig toneel en de Nederlandstalige toneelschrijfkunst stimuleren.
deAuteurs heeft zijn intentie uitgesproken om de Taalunie Toneelschrijfprijs de komende jaren
inhoudelijk en financieel mee te ondersteunen.

Lees meer

>Nieuw KB Thuiskopie

Tablets vanaf 1 december ook onderhevig aan vergoeding en uitbreiding categorieën rechthebbenden

Op 24 oktober 2013 werd het nieuwe koninklijk besluit van 18 oktober 2013 eindelijk gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regeling zal in werking treden op 1 december 2013.

Dit koninklijk besluit bepaalt nieuwe tarieven en breidt de bestaande categorieën rechthebbenden uit. Voortaan zijn het niet enkel meer de geluids-en audiovisuele werken die onder het toepassingsgebied van de thuiskopievergoeding vallen maar ook de werken van letterkunde en fotografische werken.

Auvibel, die de thuiskopievergoeding int, zal de vergoeding voortaan ook moeten delen met de nieuwe rechthebbenden, namelijk de auteurs en uitgevers van literaire en fotografische werken voor o.a reproducties van e-books. DeAuteurs zal binnen Auvibel zowel de audiovisuele als de literaire auteurs vertegenwoordigen.

Lees het volledige artikel

>Infoloket

Leg al uw praktische, juridische en fiscale vragen
tijdens een persoonlijk onderhoud voor aan onze medewerkers.

Op woensdag 4 december van 14u tot 18u
in het Huis van het boek in Antwerpen
Te Boelaerlei 37, 2140 Borgerhout.

Inschrijven: uiterlijk donderdag 28 november.
We contacteren u kort nadien om samen het precieze uur van afspraak vast te leggen.
Geef bij uw inschrijving aan welke vragen u heeft
en stuur belangrijke documenten alvast via e-mail door.
Zo kunnen onze medewerkers zich grondig voorbereiden.

Schrijf in of lees meer over dit initiatief.

>Events & Data

Leden van deAuteurs die een event of belangrijk feit ivm hun werk in de Nieuwsbrief van deAuteurs willen vermeld zien, kunnen hun tekst & beeldmateriaal mailen naar: auteursdienst@deauteurs.be

• 28/11/2013 Boekvoorstelling "Hilde vraagt"
Hilde Van Canneyt is vooral gekend omwille van de talrijke interviews met bekende en minder bekende kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland. 85 interviews – van de herfst 2008 tot de lente 2013 - werden nu gebundeld in dit boek. De voorstelling van het boek ‘Hilde vraagt’ gaat door op 28 november 2013 om 19u in de Zebrastraat te Gent.
Lees meer


• 29/11 - 7/12/2013 Internationaal Kortfilmfestival Leuven
RITS Winter School en het Internationaal kortfilmfestival Leuven organiseren in samenwerking met de Scenaristengilde, deAuteurs en het VAF een workshop voor het schrijven van een korte film. Het programma is bedoeld voor jonge filmmakers en producenten, voor iedereen die is afgestudeerd aan een filmopleiding en een kortfilm wil ontwikkelen.
Het programma bestaat uit een intensieve werkweek tijdens het Internationaal kortfilmfestival Leuven. Het omvat 5 dagen groeps- en individuele gesprekken met Brits filmmaker Simon Ellis van maandag 2 tem vrijdag 6 december 2013. De focus ligt op het ontwikkelen van het idee tot een eerste versie van het scenario.

SACD reikt naar oude gewoonte op het IKL de juryprijs twv 2500 EUR uit voor Beste Kortfilm in de Europese competitie.
Regisseuse Caroline Strubbe zetelt voor SACD in de jury
Lees meer over het Kortfilmfestival


• 12/12/2013 Dag van de Onafhankelijke boekhandel
Naar aanleiding van de Dag van de Onafhankelijke boekhandel biedt Confituur (een kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels) u een boekhandelsgeschenk, gemaakt door Geert en Judith Vanistendeael
Meer info: www.walry.be/podium en www.confituur.be

Bovendien werden in het verlengde van deze dag een aantal activiteiten gepland:
do 12/12 om 20u.:
Literaire Confituuravond met Griet Op de Beeck en Kris Van Steenberge,
2 nieuwe Vlaamse hartverwarmende en veelbelovende auteurs!
za 14/12 van 14u tot 17u.
Saskia De Coster komt naar Boekhandel Salvator in Mechelen en speelt er enkele uurtjes boekhandelaar. Ze gaat mee achter de toog en tussen de boeken staan en geeft tips voor uw eindejaarscadeaus
zo 15/12 van 14u. tot 17u.
Aanstormend talent Shamisa Debroey pimpt uw cadeau op.
De beloftevolle auteur van de graphic novel 'Verdwaald', komt een hele dag naar boekhandel Salvator in Mechelen en versiert daar met haar kunsten de cadeaus die u mee naar huis neemt


• 3/01/2014 Werkcongres VAV
Op het VAV werkcongres verzorgt deAuteurs een workshop. Meer info volgt later.


Verdere info vindt u op onze website www.deauteurs.be.
U kunt ons ook volgen (en liken!) op facebook

Gelieve hier te klikken, indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen.