U ontvangt deze email omdat het emailadres [email address suppressed] aangemeld was bij onze mailinglijst. Uw gegevens veranderen: doe dat hier. Heeft u problemen met het bekijken van deze e-mail? Bekijk deze dan op onze website.

VMDB Nieuwsbrief: Maart 2017

Beste lezers,

Het lenteseizoen is weer begonnen en staat voor ons in het teken van een nieuw(s) begin! Door omstandigheden is de nieuwsbrief tijdelijk 'bevroren' geweest. Voortaan kunt u weer op ons rekenen, zo zult u helemaal up-to-date blijven. Heeft u suggesties, opmerkingen of vragen dan kunt u deze mailen naar nieuwsbrief@vmdb.nl.

VMDB thema: 'KOPP kinderen'

Het thema van dit tweede kwartaal is 'KOPP kinderen', kinderen van ouders met psychische problemen. Daarom in deze nieuwsbrief extra aandacht voor dit onderwerp. Zowel de komende PLUSminus als de Landelijke Dag staan in het teken van dit thema. De Landelijke Dag is op 17 juni in Theater De Musketon te Utrecht.

Vacature: regio-contactpersonen

Voor de provincie Zuid-Holland en Flevoland worden regio-contactpersonen gezocht. Deze functie kan vervuld worden door één of twee personen die leiding geven aan het regioteam. Door onder andere het contact te onderhouden met zowel de hulpverlening als de leden, is deze functie een belangrijke schakel in de vereniging. De regio-activiteiten vallen ook onder de verantwoordelijkheid. Hierbij wordt ondersteuning gegeven vanuit het bestuur en met name door de regio-coördinator. Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar s.c.vanoostveen@vmdb.nl of bureau@vmdb.nl.

Vacature: mede-redacteur Nieuwsbrief

In deze functie stel je samen met een mede-redacteur een digitale nieuwsbrief samen, die één keer per maand uitkomt. De nieuwsbrief bevat artikelen over de VMDB, bipolaire stoornis, psychiatrie en ggz. Gevraagd: interesse in bovenstaande onderwerpen, affiniteit met de VMDB, goede beheersing van de Nederlandse taal, en enige computer ervaring. Het is een leuke functie waarin je veel leert over allerhande onderwerpen gerelateerd aan de bipolaire stoornis en ook over de VMDB. Wij zorgen voor een goede training. Interesse: stuur een mail met korte motivatie naar Simon van Oostveen, coördinator vrijwilligers, s.c.vanoostveen@vmdb.nl of bureau@vmdb.nl.

Tips: stigma binnen het sociaal domein

In Sprank, opinieblad van Divosa* voor professionals op het terrein van participatie, werk en inkomen, een helder artikel over (zelf-)stigma in de context van het sociaal domein. Wat kan bijvoorbeeld een consulent Werk doen om stigma en zelfstigma te voorkomen? En hoe open moet of kan de cliënt naar een werkgever zijn over een psychische aandoening?

Voor meer informatie zie: Samen Sterk zonder Stigma. De directe link naar het artikel vindt u hier.

Jeugddocumentaire: Naomi's geheim

Zondag 9 april zendt KRO-NCRV een bijzondere jeugddocumentaire uit. Naomi is een 17-jarige die sinds 12 jaar bij haar tante woont. In deze periode zit haar moeder in een psychiatrische kliniek waar zij drugs gebruikt en psychotisch is. Naomi neemt haar beste vriend voor het eerst mee op bezoek bij de kliniek. Dit is voor beiden erg spannend. Ondanks deze situatie, die haar leven enorm heeft beïnvloed, heeft Naomi besloten om zich niet meer voor haar achtergrond te schamen. Zie www.selfmadefilms.nl.

Film: Infinitely Polar Bear

Een komisch drama over Cameron Stuart, een bipolaire vader van twee dochters. Hij stopt met zijn medicatie waardoor er spanningen in zijn huwelijk ontstaan. Cameron besluit de zorg van zijn twee dochters op zich te nemen zodat zijn vrouw Maggie haar studie kan afmaken in New York. Het huishouden runnen in combinatie met de zorg voor zijn dochters blijkt een hele opgave voor hem, maar zijn flamboyante en speelse levensstijl maakt hun gezinsleven tot een groot avontuur. Gebaseerd op de jeugd van de regiseur (de oudste dochter). De trailer kunt u hier bekijken.

Rapport: resultaten van een rondgang in de KOPP/KVO-uitvoeringspraktijk

Hoe is het gesteld met de preventie, zorg en ondersteuning voor KOPP/ KVO-kinderen sinds de invoering van de Jeugdwet? En meer specifiek, hoe verloopt de samenwerking binnen de zorgketen en tussen zorg- aanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars? Zijn de verantwoordelijkheden helder rond KOPP/KVO? Onder meer staan deze vragen centraal in dit rapport. Uitgevoerd door het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en in nauwe samenwerking met de VNG. U kunt dit rapport gratis downloaden via: www.trimbos.nl.

Medicatie: Camcolit wordt lang niet altijd vergoed

De firma van het merkpreparaat Camcolit is van leverancier veranderd. Zij hebben, zonder aankondiging, de prijs omhoog gegooid waardoor er sinds kort bijbetaald dient te worden. Helaas wordt deze bijbetaling lang niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar.

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen vindt deze plotselinge wijziging onverantwoord. Mochten de extra kosten een probleem zijn, adviseren zij om over te stappen op het merkpreparaat Priadel. Zie ook bericht NOS journaal 20 maart 2017.

App: krijg grip op uw medicatie met 'MedApp'

MedApp is een online mobiel medicijnplatform gebaseerd op de wensen van patiënten. Deze app bevat veel praktische functionaliteiten voor medicijngebruikers. Onder andere kunt u medicijnwekkers instellen, bijsluiters bekijken, een dagboek of uw medisch dossier bijhouden, prijsinformatie raadplegen, uw medicatie voorraad beheren en deze bij uw eigen apotheek laten herhalen. Zie: www.medapp.nu

Familievertrouwenspersoon in het sociaal domein

Familie en naasten van mensen met psychiatrische of verslavingsproblemen kunnen ondersteuning krijgen van een familievertrouwenspersoon. Dat is hard nodig, want familieleden raken regelmatig overbelast, zeker als ze ook mantelzorger zijn. Tot nu toe waren de diensten van de familievertrouwenspersoon voorbehouden aan familie en naasten binnen de specialistische ggz. De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen pleit voor de ondersteuning van familie en naasten van álle cliënten en is hiervoor een proef gestart. Zie: www.ggznieuws.nl.

Betere behandeling depressie: 'Door het niet geheim te houden, voel ik me beter'

Mensen die aan een depressie lijden, kunnen zelf een belangrijke rol spelen in hun behandeling, blijkt uit onderzoek. Patiënten moeten meedenken over welke therapie voor hun werkt. Voor de 33-jarige Rianne Spit hielp het om tegenover familie en vrienden open te zijn over haar depressie. "Ik hield het altijd geheim. Ik wilde niet zo iemand zijn. Ik wilde geen depressie hebben." Rianne wil depressie een gezicht geven door verhalen van gewone mensen te publiceren. Zie: www.rtlnieuws.nl

Petitie: stop benchmark met ROM

''Routine Outcome Measurement''. Het regelmatig invullen van vragenlijsten, bedoeld ter ondersteuning van de behandeling, blijkt ongeschikt. Op grote schaal worden er gegevens verzameld, zonder toestemming van de patiënten. Momenteel is het wettelijk verplicht dat zorgverzekeraars, bij onvoldoende ROM-gegevens, een boete opleggen. Het verkrijgen en verwerken van al die gegevens kost naar schatting 30 miljoen per jaar. Zonder enig nut voor de patiënten. In 2012 hebben onder meer alle acht kernhoogleraren psychiatrie hiervoor een waarschuwing gegeven. Dit is bevestigd door een onafhankelijk rapport van de rekenkamer op 26 januari 2017. Tot de initiatiefnemers van deze petitie behoren onder andere Jim van Os, Philippe Delespaul en Wilma Boevink. Ondertekenen kan via: Stop Benchmark met ROM.

Gezocht: ervaringen van cliënten(raden) met ROM in de GGZ

Het sociale zorgplatform, LOC, zoekt cliënten en cliëntenraden die ervaringen hebben met ROM in de GGZ. Zij steunen de petitie ''stop ROM als benchmark in de GGZ''. LOC wil graag weten of cliënten en cliëntenraden dit beeld herkennen of dat zij andere ervaringen hebben met ROM. Op 20 april organiseert LOC een bijeenkomst om onder meer naar alternatieven te kijken. Hier zal de verzamelde informatie in meegenomen worden. Voor meer informatie en uw reactie zie: www.LOC.nl

VMDB forums VMDB facebook VMDB twitter