Af Lotte O’Neill, medlem af DUNs bestyrelse
Forsknings- og Kulturminister Tommy Ahlers nedsatte sidste år et meriteringsudvalg og bad dem komme med anbefalinger til meritering af bl.a. undervisningen på universiteterne med det formål at fremme kvalitet i uddannelserne. Resultatet af udvalgets arbejde kan læses i rapporten Fremtidens Meritering, som udkom i april 2019. For at anerkende og belønne god undervisning på lige fod med god forskning anbefalede udvalget, at universiteterne udvikler en praksis for en obligatorisk og systematisk anerkendelse af god undervisning. En af anbefalingerne er, at undervisningsmeritter altid skal
indgå ved ansættelsen af videnskabeligt personale. En anden er, at de danske universiteter skal udvikle en ensartet praksis for dokumentation af undervisningsmeritter i form af undervisningsportfolier med fælles grundelementer på tværs af de danske universiteter.
I den forbindelse er der her særlig grund til at fejre og fremhæve, at flere medlemmer af DUN har sat sit præg både på rapporten og på den efterfølgende debat. Med reference til Kobayashi og kollegers paper i DUT 22 fremhæver rapporten blandt andet også vigtigheden af at uddanne bedømmere af undervisningsportfolier, at tydeliggøre bedømmelseskriterierne og at tydeliggøre instrukserne til bedømmelsesudvalgene.
Man kunne virkelig have ønsket, at netop disse tre essentielle elementer var blevet ophøjet til anbefalingsstatus, men så langt rakte ambitionerne alligevel ikke. I den efterfølgende debat har DUNs formand i juninummeret af Forskerforum desuden problematiseret de eksisterende økonomiske strukturer, som blokerer for nødvendige kulturændringer. Træerne vokser som bekendt ikke lige lukt ind i himlen, men lad os da i det mindste håbe, at de danske ambitioner - måske på sigt - kan måle sig med vore svenske naboers.