Ingen billeder? Web-version

Dansk Universitetspædagogisk Netværk
 

Overskrifter i nyhedsbrevet
 

  • Kan vi afhjælpe de studerendes stress?

  • Kommede SIG-aktiviteter:

    • SIG-møde: Førsteårspædagogik
      Faglige introforløb og studerendes læringsrefleksioner

    • New SIGs first meeting:
      Bias Aware Teaching and Learning, BATL​

  • Ny udgivelse: 
    God vejledning af specialer, bacheloropgaver og projekter

  • Høring på Christiansborg: Bedre optagelsessystem på vej

  • CHEF Lunch Talks in April - present and online

  • Call for papers: Högre Utbildning
    Education and learning for sustainable development in higher education
    ​

  • Call for papers:
    The sixth Summer School on Higher Education 2019
    – Methods and approaches in higher education research

 
 
 

Kan vi afhjælpe de studerendes stress?

Af Anna Bager-Elsborg, medlem af DUNs bestyrelse

Universitetsstuderende er stressede. Faktisk viser en undersøgelse, som Studenterrådgivningen offentliggjorde i sommer, at hver tredje studerende, der henvender sig til dem, angiver stress som årsag til henvendelsen. Det er foruroligende, at stress-tallene bare stiger og stiger, som vi også har observeret over en årrække i Aarhus Universitets studiemiljøundersøgelser. Det særligt bekymrende er, at det er alle studerende, der bliver stressede – også de studerende der er fagligt dygtige og burde have det som blommen i et æg på et universitet. Lige nu undersøger vi årsager til stress blandt bachelorstuderende på School of Business and Social Sciences på Aarhus Universitet, og vi har også spurgt de studerende, hvad der for dem afhjælper stress. Noget af det, de studerende peger på, er, at det hjælper dem, når underviserne signalerer, at det er okay at holde fri ind i mellem.

I de senere år har der været fokus på at øge studieintensiteten, få flere konfrontationstimer og opnå en fuldtidsarbejdsuge for de studerende. Samtidig fortæller vi og deres kommende arbejdsgivere de studerende, at de skal i erhvervspraktik, på udveksling og have studierelevant arbejde. Måske skal vi passe på ikke at kaste mere benzin på et brændende bål. Selv de dygtigste studerende synes ikke, de gør det godt nok. De presses af at forsøge at leve op til vores, aftagernes og hinandens forventninger.

Kan vi forsøge at gøre forventningerne mere realistiske?
Kan vi hjælpe studerende til allerede i studietiden at få balance i arbejdslivet ved at sige til dem, at det er okay at holde fri?

 
 
 

Kommende SIG-aktiviteter

 


Møde i SIG'en Førsteårspædagogik:
Faglige introforløb og studerendes læringsrefleksioner

Hvor: Roskilde Universitet
Hvornår: 25. marts 2019

Programmet fokuserer på faglige introforløb og studerendes læringsrefleksioner, som ligger tematisk i forlængelse af netværkets temadag om det gode introforløb (Aarhus, 28. november 2018). Oplæggene tager udgangspunkt i praksis og erfaringer fra den humanistiske bacheloruddannelse på Roskilde Universitet, men udfordringerne er generelle. 

Mødet er åbent for alle.

Læs mere
 


New SIGs first meeting:
Bias Aware Teaching and Learning, BATL​

Where: IT University of Copenhagen
When: April 1, 2019

This is a new DUN SIG, and at this first meeting all interest from all working in Higher Education who share an interest in how to raise awareness of bias and address its impact on teaching, learning and assessment are very welcome.

The meeting is open to all.

Read more
 
 
 

Ny udgivelse:
God vejledning af specialer, bacheloropgaver og projekter

Forfattere:
Lotte Rienecker, Gitte Wichmann-Hansen og Peter Stray Jørgensen

'God vejledning' er en forsknings- og praksisbaseret ressourcebog, der først og fremmest henvender sig til vejledere af skriftlige opgaver, specialer og projekter på videregående uddannelser, men også til dem der organiserer, koordinerer og leder vejledning.

I bogen er der fokus på, hvad den enkelte vejleder har af konkrete handlemuligheder, og på hvordan vejledning løbende kan udvikles af teams og institutioner.

Forfatterne  giver i denne bog en række konkrete råd og ideer til, hvordan vejledere kan understøtte i praksis før, under og efter opgave-, projekt- og specialevejledning.

Læs mere
 
 
 

Høring:
Bedre optagelsessystem på vej

Hvor: Christiansborg
Hvornår: 1. april 2019

Fremtidens optagelsessystem kommer til debat ved en offentlig høring på Christiansborg, hvor der ses på styrker og svagheder ved det eksisterende system og debatteres, hvad forskellige ændringer af optagelsessystemet vil betyde.

Der vil være oplæg om fordele og ulemper ved kvotesystemet, inspiration fra andre landes optagelsessystemer og paneldebat om, hvordan vi får det bedste optagelsessystem for de videregående uddannelser.

Alle er velkomne til den offentlige debat.

Læs mere
 
 
 

CHEF Lunch Talks in April - present and online


Talk:
Collaborative learning in the diverse university:
Masters students’ experiences and strategies

Where: Danish School of Education, DPU, CPH and Aarhus University
When: April 12, 2019

Read more
 


Seminar:
Play and wonder in higher education

Where: Danish School of Education, DPU, CPH and Aarhus University 
When: April 23, 2019

Read more
 
 
 

 Call for papers:
Högre Utbildning

Education and learning for sustainable development in higher education

Deadline for submission: October 15, 2019

This special edition welcomes contributions based on initiatives to promote learning for sustainable development by organizing higher education in new ways.

Grants may, for example, address the following topics: steering and organization of education to promote sustainable development; educational forms and learning activities that support learning for sustainable development; examples of continuing education of teachers aiming to strengthen competences for teaching about/in sustainable development.

Read more
 
 
 

 Call for papers:
The sixth Summer School on Higher Education 2019 – Methods and approaches in higher education research

Where: University of Jyväskylä, Finland
When: August 12-13, 2019
Deadline: May 1, 2019

This year's theme is the new directions and dilemmas related to methods and methodologies in higher education research as a complex multidisciplinary field.
The summer school addresses the big decisions faced by all PhD students in the course of their dissertation: The choice of the methods and approaches and their compatibility with the research questions and the theoretical and conceptual frameworks chosen.

Read more
 
 
Dansk Universitetspædagogisk Netværk 
Denne email er sendt til dig, fordi du har tilmeldt dig nyhedsbrevet på dun-net.dk. Du kan til hver en tid afmelde nyhedsbrevet. 
 
  Tweet 
  Del 
  Videresend 
Opdater indstillinger  |  Afmeld