Af Mette Krogh Christensen, næstformand i DUNs bestyrelse
Jeg har lige haft glæden af at undervise ph.d.-studerende i forbindelse med ph.d.-kurset 'The Reflective Teacher' på Aarhus Universitet. Det er et kursus, hvor vi drøfter forskellige pædagogiske teorier, modeller og metaforer, som kan forklare, hvad universitetsundervisning og underviserrollen er for en størrelse. To af de metaforer, som også denne gang blev heftigt diskuteret, var underviseren som en kunstner og en tekniker. En af de ph.d.-studerende argumenterede for, at teknikeren kan forme det faglige stof og anvende digitale platforme korrekt. Kunstneren, derimod, kan mere fleksibelt drible rundt i manegen, tage bestik af situationen og justere sin undervisning derefter. Der blev også argumenteret for, at
den almindelige opfattelse som ny underviser er, at man forventes at starte som tekniker, og at udviklingen frem mod at blive kunstner afhænger af ”talent” og ”10.000 timers træning”. Men er det rigtigt? Kunne man i stedet tænke, at nye undervisere først og fremmest skal lære at tage bestik af situationen? Først og fremmest skal lære at se på undervisning som en relationel foretagen frem for en teknik? Denne diskussion reflekterer det klassiske begreb om undervisningskunst, som kan forstås som ”den didaktiske dømmekraft; ikke som en særlig mystisk kunstform, men som en håndværksmæssig kunnen, der kræver både teoretisk indsigt og mestring i praksis” (se Thomas Illum Hansens tankevækkende kronik: https://www.folkeskolen.dk/652116/kunsten-at-undervise ). Gad vide om undervisningskunst i denne betydning har været en del af overvejelserne i udformningen af den danske ramme for meritering af universitetspædagogiske kompetencer...
Anden episode af DUNs nye podcastserie
E-læring
DUN har fået produceret en podcastserie, hvor temaerne for episoderne er formet efter didaktikken bag hver enkelt SIG. Der er særligt fokus på, hvordan underviserne kan udvikle deres undervisning i forhold til specifikke nicher af universitetspædagogikken. Anden episode: E-læring
DUT 30 - Underviseren i centrum & Tidskapsel
2020 har på mange områder været et særligt år, og DUT 30 er også et forsøg på at indfange og fastholde erfaringer og refleksioner fra denne særlige tid med afsnittet DUT Tidskapsel. DUT 30 indeholder 1 leder, 2 faglige artikler, 2 videnskabelige artikler, 1 DUT Guide og 11 DUT Tidskapsel bidrag.
For the ICED 2022 Conference we are in search of reviewers who are willing to review 3-5 short abstracts (400-600 words). The review process is the most important aspect of organizing the ICED conference, as the outcome of this process will determine the quality of the participants' experience.
Reminder call for abstracts og tilmelding
Indsendelse af abstracts: 18. juni 2021
Tilmelding til konferencen: 16. juli 2021
Upload af Video podcast: 15. september 2021
Vær opmærksom! Fristen for abstracts ligger INDEN SOMMERFERIEN. Tilmeldingsfristen ligger I SOMMERFERIEN. Herefter kan vi kun holde meget få værelser ledige på Vingsted. Vi glæder os så meget til, at vi kan mødes!
Relancering af SIG
DiP - Digital Pedagogy & Learning in Higher Education
SIG'en 'Pædagogisk praksis i IT-medieret læring' har fået nye koordinatorer og har skiftet navn til 'DiP - Digital Pedagogy & Learning in Higher Education'. Ambitionen med DiP er at etablere et nationalt netværk af forskere, udviklere og praktikere der har fokus på eller interesse i digital pædagogik, didaktik og læring, undervisnings- og læringsteknologier, online og hybrid uddannelse, digitale læringsmiljøer, læringsdesign, it-didaktisk design og beslægtede felter i relation til de videregående uddannelser.
SIG'en vil over de næste år arbejde på at skabe en stærk national gruppe omkring disse felter med international forankring, inspirerende netværksevents og fælles viden, projekter og publikationer.
Ny SIG
Uddannelsesudvikling af videregående uddannelser
Formålet med SIG'en er at skabe et netværk og et fællesskab på tværs af uddannelsesinstitutionerne i Danmark med videndeling og udveksling af erfaringer for at kompetenceudvikle alle aktører i arbejdet med uddannelsesdesign og udvikling. Det er med henblik på at skabe et fællesskab bestående af personer, som interesserer sig for og aktivt arbejder med uddannelsesudvikling. Der er brug for at få et fælles, tydeligere og klarere sprog inden for uddannelsesudvikling, og undersøge hvilke virkemidler og værktøjer vi kan bruge i arbejdet med at højne uddannelseskvaliteten.
DUNs Generalforsamling 2021
27. maj 2021, kl. 9.00-10.00
Hør formanden for DUN Lars Ulriksens samt ansvarshavende redaktør for DUT Katrine Lindvigs beretninger fra et noget specielt år. Få også et indblik i DUNs afholdelse af ICED 2022 Conference i Aarhus. Vel mødt!
DODS - Development of Doctoral SupervisionKollegavejledning som kompetenceudviklingsstrategi for ph.d.-vejledere
7. juni 2021
Kun for SIG'ens medlemmer
Alle deltagere inviteres til at komme med input til temaet, så deltagerne kan lære af hinanden og reflektere sammen.
DiP- Digital Pedagogy & Learning in Higher EducationRelancering
16. juni 221
Åbent for alle
I forbindelse med navneændring af SIG'en 'Pædagogisk praksis i IT-medieret læring' og nye koordinatorer afholdes en relancering med præsentation af SIG'en samt dialog om SIG'ens fremtidige fokus og formater.
Second webinar in thematic webinar series
Sustainability & Higher Education Future
The webinar series is aimed at spurring academic debate, dialogue, community and engagement around the theme of Sustainability & Higher Education Futures. In the webinar series leading scholars, thinkers and practitioners will explore links between different concepts of and formats for sustainability and higher education.
Book launch and panel discussion
The PhD at the End of the World:
Provocations for the Doctorate and a Future Contested
This book examines the role of the PhD, in and of itself, and, as representative of research, the university and evidence-based knowledge, in relation to the most pressing problem of our time: the climate emergency.
Online PhD defence
Developing Viable Study Practices and Student Identities
Andrea Fransiska Møller Gregersen, University of Copenhagen, are welcoming all interested at her PhD defense. The thesis investigates first-year university students’ encounter with their study programme.
Webinar
Studerendes trivsel under corona-nedlukningen
Hvad har vinterens lange hjemsendelse betydet for de studerende på landets videregående uddannelser? Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, inviterer til webinar om faglig og social trivsel blandt førsteårsstuderende under coronapandemien.
Call for abstracts
TAL Konference 2021
Deadline abstracts: 22. juni 2021
SDU Universitetspædagogik inviterer til sin årlige konference om aktiverende undervisning og aktiv læring.
Årets særlige fokus er på Onlineundervisning under og især efter Covid19-nedlukningen: Hvad har vi lært, og hvad kan vi tage med efter genåbningen?
Call for submissions
International Conference on Networked Learning, NLC2022
Deadline submission: October 8, 2021 (Symposia/Full & Short papers)
November 19, 2021 (Workshops/Round tables)
NLC is a research-based conference that is particularly concerned with critical perspectives, theory, pedagogical values, analysis, practicebased research and designs for learning.
The focus of the conference is research and practice that addresses relational aspects of learning; interplay between human beings; development with an emphasis on dialogical learning, collaborative and cooperative learning; and learning in social networks.
Postdoc
Supporting Diversity via Inclusive Teaching/Learning Activities
IT University of Copenhagen
Application deadline: May 30, 2021
The candidate will work with identifying, analyzing, testing, comparing, and proliferating Danish initiatives aimed at increasing and supporting diversity in the context of Danish Computer Science educational programs. This involves recruitment, onboarding, and retention of female students and minority groups.
|