Etkö näe kuvia? Katso selainversio https://suomensinfoniaorkesteritry.createsend1.com/t/j-e-ajtjtyd-l-c/

SUOSIOn jäsenkirje

marraskuu 2020

Metri vai kaksi, ruokakuntaa vai ei, maskit, pleksit ja ikuinen käsidesi

Jos joku olisi helmikuussa sanonut, että marraskuussa orkesterikentällä keskustellaan aktiivisesti turvavälipolitiikasta, vaihdellaan tietoa parhaista tilattavista logollisista maskeista ja kehitellään toinen toistaan hienompia pleksiviritelmiä arjen sujuvoittamiseksi, ei varmasti kukaan olisi uskonut. Saati sitä, millaisiksi karanteeni- ja koronatestausasiantuntijoiksi intendenttimme ja hallintohenkilökuntamme ovat parin viimeisen kuukauden aikana kehittyneet, kun Rajavartiolaitoksen, tartuntatautiviranomaisten ja THL:n numerot ovat nousseet lähes päivittäisiksi pikavalinnoiksi.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin sivuilta kaapattu kansikuvamme kertoo uudesta konserttiarjesta. Orkesterit ovat venyneet uskomattomiin suorituksiin näinä kummallisina aikoina. Konsertit on järjestetty tarkoin terveysturvallisuussuosituksia noudattaen, ja sekä orkesterit että yleisömme ovat toimineet vastuullisesti niin, että konserttitoiminta on voitu pitää käynnissä. Toivomme todella, ettei tiukkoihin rajoitustoimenpiteisiin konserttitoiminnan osalta mentäisi ennen kuin on aivan välttämätön pakko. Suosio laati STM:öön kirjeen, jossa esitimme, ettei kaikkia tapahtumia niputettaisi rajoitustoimia pohdittaessa yhteen, vaan vastuullisesti turvallisuudesta huolehtivat toimijamme voisivat vastakin järjestää tapahtumia terveysturvallisuussuosituksia noudattaen.

#turvallisestiyhdessä

Suosio osallistui kulttuuritoimijoiden yhteiseen julkaisuun sunnuntain 18.10. Helsingin Sanomissa. Näkyvyyttä mainos sai yli 800 000 kontaktin verran, ja kampanjaan liittyvää videota jaettiin aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Suomen- ja ruotsinkieliset versiot videosta löytyvät täältä [https://www.dropbox.com/sh/o480045g9ute14e/AAC9ljM23DGzWsZHJfglDW7Oa?dl=0].

Kansalliset turvallisuusohjeet esittävälle taiteelle koronapandemian aikana päivitetään marraskuun aikana kaikkien ryhmien osalta. Ohjeet löytyvät osoitteesta [http://www.suomenteatterit.fi/covid-19/].

Leviääkö korona musiikkiesityksissä? Muusikkojen Liiton artikkeli [https://www.muusikkojenliitto.fi/leviaako-korona-musiikkiesityksissa-tutkimusraportit-tarjoavat-uutta-tietoa-tarkeaan-kysymykseen/] esittelee tuoreita tutkimusraportteja, linkit tutkimuksiin löytyvät artikkelin lopusta. Kannattaa myös tutustua tähän mielenkiintoiseen julkaisuun [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7492159/] puhallinsoittimiin liittyen.

Orkesteripäivät verkossa ja muuta webinaariasiaa

Suosion syyskokous ja -seminaari sekä samalla tämän vuoden orkesteripäivät oli tarkoitus järjestää 23.–24.11. Helsingin Clarionissa, mutta lopulta Suosion hallitus päätti siirtää tapahtuman webinaariksi. Ilmoittautuminen päättyy 19.11., ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät kotisivuiltamme [https://www.sinfoniaorkesterit.fi/fi/tapahtuma/?id=210&ofs=1].

Marraskuun alussa järjestämämme toimistohenkilökunnan webinaari kokosi yhteen kosolti toimistoväkeä. Saimme päivitettyä tietoa Teostosta, saavutettavuusvinkkejä ja ajankohtaista TES-asiaa – ja hivenen energiaa syksyyn hyvinvointiosioista.

Lisäksi pieni mainospala: NORDIC SOUND järjestää jäsenistölleen klassisen musiikin digitoimiseen ja digitalisaatioon liittyviä miniwebinaareja, "NORDx – inspirational Tuesdays" tiistai-iltapäivisin 1.12. ja 12.1.2021. Kuulimme NORDIC SOUNDista intendenttiseminaarissa, lisää voi kysellä Kimmo Kekolalta ja Tapio Piiraiselta HKO:sta.

Valtiovallan kuulumisia

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko vahvisti teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuudet vuodelle 2021. Orkestereiden saama kokonaismäärä on noin 19,1 miljoonaa euroa. Lisäksi ministeri päätti alustavasti orkestereiden valtakunnallisen ja alueellisen toiminnan sekä kehittämishankkeiden määrärahoista. Tarkempia lukuja löytyy uutisestamme, [https://www.sinfoniaorkesterit.fi/fi/uutinen/?id=2794&ofs=1] samassa yhteydessä myös linkki OKM:n uutisiin.

OKM on vastikään avannut avustushaut [https://minedu.fi/-/lisarahoitusta-valtionosuutta-saaville-museoille-orkestereille-teattereille-seka-kansallisille-taidelaitoksille?fbclid=IwAR2GP55YHUmw2WvE7OKql5Ly-xjyhn3VS2iceU0VKPttzAHyoMMav9zvVGk] valtionosuuden piirissä olevien museoiden, orkestereiden ja teattereiden sekä kansallisten taidelaitosten toiminnan tukemiseen ja koronapandemian johdosta aiheutuvaan lisärahoitustarpeeseen. Hakuaika päättyy 16.11.2020.

Muusikkoasiaa ja kestävää kehitystä

Monikansallinen Music for Social Impact – Sosiaalisesti vaikuttava musiikki -hanke kutsuu muusikoita vastaamaan kyselyyn [https://www.gsmd.ac.uk/about_the_school/research/funded_research_projects/music_for_social_impact/suomi_kutsu_muusikoille_osallistua_kyselyyn_finland_inbjudan_till_en_musikerenkaet/] 15.11. mennessä. Hanke tutkii ja vertailee sosiaalisesti sitoutunutta, osallistavaa musiikkitoimintaa Belgiassa, Isossa-Britanniassa, Kolumbiassa ja Suomessa. Keskiössä ovat toimintaa harjoittavat muusikot: työn luonne, toimintaympäristöt sekä ammatilliset näkemykset. Hanketta koordinoi Lontoossa sijaitseva Guildhall School of Music & Drama, ja Suomesta siinä on mukana Taideyliopiston Sibelius-Akatemia.

Partones Oy [https://partones.com/] kaipailee dialogia kenttämme kanssa liittyen uusiin kestävän kehityksen soitinrakennusinnovaatioihin. Partones Oy on jo kehittänyt eebenpuun ja norsunluun korvaavat materiaalit, ja työstävät nyt vaihtoehtoja ruusupuulle ja grenadillalle. Kestävän kehityksen aspektien lisäksi materiaalien on tarkoitus helpottaa matkustamista tullien läpi. Hanke on saanut huomiota jo Keski-Euroopassa, mm. Strings-lehdessä on artikkeli [https://stringsmagazine.com/tough-choices-companies-are-exploring-sustainable-alternatives-to-tropical-hardwoods-for-stringed-instruments]aiheesta. Tarvitsisimme muutaman tulliongelmista tietävän ja/tai kestävän kehityksen mahdollisuuksista kiinnostuneen keskustelemaan Kristiina Aatsingin ja Armin Seebassin kanssa. Ilmiannattehan meille itsenne, soittajanne tai joku muu organisaatiostanne mahdollisimman pian, kiitos!

Mielenkiintoisia julkaisuja

Ensimmäinen taiteilijan työhön keskittyvä kulttuurihyvinvoinnin käsikirja on julkaistu 10.11. Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirjan tavoitteena on tukea onnistumista taiteilijoiden, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten sekä toimintaa järjestävien yhteisöjen kulttuurihyvinvointityössä. Teos toimii myös oivallisena oppikirjana aiheeseen ja se on ladattavissa maksutta Taiken sivuilta [https://www.taike.fi/fi/kulttuurihyvinvointikirja].

Cupore on puolestaan julkaissut tietovihon [https://www.cupore.fi/fi/tietokortit/tietovihko-suomalaisten-naekemykset-tekijaenoikeusjaerjestelmaestae] Suomalaisten näkemykset tekijänoikeusjärjestelmästä -tutkimusraportin keskeisistä tuloksista. Tutkimushankkeessa 2019–2020 selvitettiin tekijänoikeusjärjestelmän toimivuutta suuren yleisön näkökulmasta. Painopisteenä oli digitaalisessa ympäristössä tapahtuva sisällön käyttö.

Kevään konsertit

Kevätkauden 2021 konserttikalenteri julkistetaan joulukuun toisella viikolla. Viethän varmistuneet kevään konsertit intranettiin viimeistään 3.12.!

Toimistokuulumisia

Charlotta jatkaa Helenan sijaisena marraskuun loppuun. Hänet tavoittaa sähköpostitse osoitteesta charlotta.kivisto@sinfoniaorkesterit.fi sekä puhelimitse numerosta 040 773 8466.

Elinan tavoittaa sähköpostitse osoitteesta elina.tuomola@sinfoniaorkesterit.fi sekä puhelimitse numerosta 040 594 3079.

Näinä kummallisina aikoina emme päivystä toimistolla säännöllisesti, mutta etäyhteydet toimivat!

Toivotamme mitä parhainta syksyä ja ennen kaikkea jaksamista ja voimia arkeen!

Vuosikertomus 2019

SUOSIOn vuosikertomuksesta löytyy tärkeää tilastotietoa orkestereiden toiminnasta.

Lataa vuosikertomus [https://www.sinfoniaorkesterit.fi/assets/statistics/Suosio-Vuosikertomus-2019.pdf] (PDF)

Tämä on Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenkirje yhdistyksen jäsenille ja sidosryhmille. Jaa https://suomensinfoniaorkesteritry.createsend1.com/t/j-fb-ajtjtyd-l-q/ Päivitä asetukset https://suomensinfoniaorkesteritry.updatemyprofile.com/j-l-2AD73FFF-l-a | Peruuta tilaus https://suomensinfoniaorkesteritry.createsend1.com/t/j-u-ajtjtyd-l-f/