Nieuwsbrief Implementatie 22 februari 2024 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
‘Wij zijn er voor de mensen aan de knoppen’  
 

Ewald te Koppele en Anneke Dierkx zijn als DSO-experts het aanspreekpunt voor meerdere regio's als het gaat om DSO-vraagstukken.

In dit interview vertellen zij onder andere over hoe zij de eerste periode van de Omgevingswet hebben ervaren en hun visie op de toekomst van het DSO.

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
 

Vanaf 1 maart nieuwe werkzaamheid voor plaatsen van warmtepomp
Vanaf 1 maart 2024 is er in het Omgevingsloket een nieuwe werkzaamheid voor het plaatsen van een warmtepomp. Met deze toevoeging is het voor initiatiefnemers makkelijker om de juiste werkzaamheid te vinden in de Vergunningcheck. Gemeenten krijgen hier nu vragen over. Vanaf 1 maart is er ook een andere nieuwe werkzaamheid beschikbaar, namelijk ‘Mobiele puinbreker gebruiken’.

Release-informatie DSO versie PI-29.3
Op 23 februari 2024 vindt de release plaats van versie PI-29.3 van het DSO. In deze release zit een beperkt aantal functionele veranderingen, vooral in de Samenwerkfunctionaliteit. De release is vooral gericht op het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid door het oplossen van fouten en tekstuele verbeteringen.

Release-informatie Regels op de kaart versie 1.74
Op 8 februari vond de release van versie 1.74 plaats van Regels op de kaart. In deze release zijn een aantal bugs verholpen. Ook zijn er 2 functionele veranderingen:

  1. het selecteren van de vorige versie van een regeling activeert een tijdreis bij Regels op de kaart.
  2. de hoeveelheid vierkante meters zijn nu zichtbaar tijdens het meten op de kaart.

Nieuw overzicht veranderingen in werkzaamheden sinds 1 februari 2024
Er is een nieuw overzicht veranderingen werkzaamheden, trefwoorden en gerelateerde werkzaamheden in het DSO. In het overzicht ziet u alle veranderingen die gelden sinds 1 februari 2024. U kunt dit overzicht gebruiken als u toepasbare regels maakt en daarvoor werkzaamheden en activiteiten koppelt.

Wijziging indeling kruismatrix
De indeling van de kruismatrix is veranderd. In de kruismatrix zien overheden onder andere welke toepasbare regels zijn aangeleverd en welke behandeldiensten zijn ingesteld op de productieomgeving. De tabbladen voor verzoeken zijn verdwenen en de informatie is nu in te zien via de TAM-gerelateerde verzoeken. Ook zijn nieuwe overzichten toegevoegd over welke regelingen beschikbaar zijn.

 
 
     
 
 
 
 
  Oefenen  
 
 

DSO Community
Welk instrument (omgevingsplanwijziging of BOPA) past u als gemeente toe bij een functieverandering en wat wordt er ingevuld in het DSO bij vragen over participatie? Dit en meer leest u in de DSO Community. Bent u regelanalist, VTH'er, beheerder of planmaker? Doe mee en meld u vandaag nog aan!

Wees bewust van je bodem. Een ondergrondregisseur?
Bent u op zoek naar informatie over de bodempraktijk en het nieuwe vakgebied van de ondergrondregisseur in relatie tot de Omgevingswet? Op donderdag 29 februari start de dag met een webinar waarin de vraag centraal staat: wat was er eerder: De Omgevingswet of de ondergrondregisseur? Aanmelden voor het webinar kan via onze website

Leerkring Programma
Samen met verschillende gemeenten hebben de VNG en het programma Aan de slag met de Omgevingswet de leerkring Programma opgestart. In de leerkring wordt kennis opgebouwd over het maken van en werken met een programma. Op 29 februari van 13.00 - 16.30 uur is de eerste bijeenkomst gepland. Bent u erbij?

Hulp bij publiceren eerste omgevingsdocumenten
Publiceert u voor de eerste keer uw omgevingsplan of een ander omgevingsdocument in het DSO? Samen met de VNG helpen we u op weg met het concept van uw publicatie. We focussen op de juridisch-technische aspecten. Bent u geïnteresseerd? Meld u aan op de website van VNG.

Inloopspreekuur DSO/plan/TR
Heeft u vragen over het DSO, plan of toepasbare regels? Onze experts zitten van maandag tot en met vrijdag voor u klaar in het online spreekuur. Loop dagelijks digitaal binnen tussen 9.00 en 11.00 uur en stel uw vraag. Of speel luistervinkje. Dat mag natuurlijk ook!

Klikdemo (basis)
Bent u (nog) niet bekend met de basisbeginselen van het Omgevingsloket, maar is dat wel noodzakelijk voor uw werk? Op woensdag 28 februari (9.30-11.30 uur) zijn er nog extra plekken om aan te sluiten bij de klikdemo en ook in maart komen er snel nieuwe datums. We nemen u aan de hand van een casus mee langs de onderdelen Vergunningcheck, Vergunningaanvraag en Regels op de kaart. Verdiepende klikdemo's zijn in de maak en volgen spoedig!

Functiegerichte sessie voor medewerkers KCC en Dienstverlening
In deze verdiepende sessie wordt u bijgepraat over het Omgevingsloket en de werking van het DSO in relatie tot uw functie. Op 5 maart (14.00-16.00 uur) is er plek om aan te sluiten en uw kennis bij te spijkeren. Aanmelden kan hier. Graag tot dan!

Werkplaatsen
Wilt u ingewikkelde vraagstukken samen met ketenpartners oppakken en uitwerken, zoals het maken van voorbeeldregels voor in het omgevingsplan/verordening of het instrument programma voor een maatschappelijke opgave in leren zetten? Misschien is een werkplaats iets voor u. Meer informatie en een aanmeldformulier vindt u op de website. Vooraf is er altijd een intake waarin we bespreken wat de mogelijkheden zijn. Er zijn werkplaatsen voor het bedrijfsleven, interbestuurlijke werkplaatsen, maar bijvoorbeeld ook Grip op omgevingsplan.

Werkplaats Grip op de instrumenten in de planketen
Terug van weggeweest is de reeks werkplaatsen Grip op het omgevingsplan. In februari, maart en april zijn er verschillende sessies gepland. Van de basis tot verdiepende en meer specifieke sessies. De eerste sessie start dinsdag 27 februari met een vervolgsessie op 12 maart. In deze sessies komt het proces van het publiceren van voorbeschermingsregels, kennisgevingen en publiceren van het omgevingsplan aan de orde.

Postbus oefenen Omgevingswet
Wilt u iets kwijt over ons ondersteuningsaanbod? Mist u iets of heeft u een vraag over een specifieke sessie? Wij zijn benieuwd naar uw suggesties en tips. Laat het ons weten via postbusoefenenomgevingswet@minbzk.nl.

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

De BOPA: wanneer wel en wanneer niet?
Wanneer kunt u een BOPA inzetten en wanneer niet? De VNG heeft enkele nieuwe voorbeelden hierover gepubliceerd. Het gaat om een situatie met een rood-voor-rood regeling en een situatie waar geen sprake is van ruimtelijke impact.

Sessie terugkijken: aan de slag met de bouwactiviteit: houd rekening met de bruidsschat
Op vrijdag 9 februari vond een bijeenkomst van Netwerk omgevingsplan plaats met het thema 'Aan de slag met de bouwactiviteit: houd rekening met de bruidsschat’. Sessie gemist? U kunt de sessie nu terugkijken en de presentatie downloaden.

Netwerksessie: publiceren en communiceren van wijzigingen van het omgevingsplan
Veel gemeenten zijn inmiddels aan de slag met het wijzigen van hun omgevingsplan. Is de planwijziging klaar, dan volgen publicatie (bekendmaking en kennisgeving) en communicatie. Om gemeenten op weg te helpen in deze beginfase organiseert VNG op 27 februari een bijeenkomst van het Netwerk communicatieadviseurs Omgevingswet.

 
 
     
 
 
 
 
  Dienstverlening (serviceketen Omgevingswet)  
 
 

Werkt u bij een gemeente, provincie, waterschap of omgevingsdienst en beantwoordt u vragen over de Omgevingswet? Wist u dat er producten zijn ontwikkeld om u daarbij te ondersteunen? Zo is er een wegwijzer met veelgestelde vragen en een kennismaking met het Omgevingsloket met aanklikbare afbeeldingen. Zo kunt u stap voor stap door het loket. Ook zijn er voorbeeldteksten voor gemeentelijke websites.

U vindt alle producten van de serviceketen op de website van het programma Aan de slag met de Omgevingswet.

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuw op Iplo.nl  
 
 

De 5 belangrijkste vragen over het omgevingsplan
Er komen bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) regelmatig vragen binnen over het omgevingsplan voor gemeenten. Daarom is op de omgevingsplan-pagina een nieuw onderdeel toegevoegd: de meest gestelde vragen.

Kennissessie: Raadplegen omgevingsplan voor VTH'ers
Het bekijken van plannen en regels in het nieuwe Omgevingsloket werkt op een andere manier dan op ruimtelijkeplannen.nl. In een kennissessie op 28 februari 2024 lichten medewerkers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) toe hoe u plannen kunt bekijken in het onderdeel Regels op de kaart.

Binnenlands Bestuur interviewt IPLO: 'Het is druk, maar onder controle'
Het overheidsplatform Binnenlands Bestuur besteedt deze maand aandacht aan het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). De publicatie gaat in op de drukte in de eerste maand na inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Save the date: Schakeldag op 27 juni 2024
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) houdt in 2024 opnieuw een Schakeldag, op donderdag 27 juni in 's-Hertogenbosch. Reserveer de datum alvast in uw agenda en meld u aan voor een uitnodiging

 
 
     
 
 
 
 
  Bijeenkomsten  
 
 

26 februari t/m 1 maart
Inloopspreekuur DSO

27 februari en 12 maart 2024
Werkplaats Grip op instrumenten in de planketen

28 februari
Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket

28 februari
Basiskennissessie: Raadplegen van het omgevingsplan voor VTH-ers

29 februari
Webinar: Wees bewust van je bodem! 'Een ondergrondregisseur?'

29 februari
Verdieping op het programma onder de Omgevingswet: Leerkring

5 maart
Oefensessie: Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

7 maart
Netwerkbijeenkomst Financiën Omgevingswet

7 en 21 maart 2024
Werkplaats Grip op het Omgevingsplan de herhaling (basis)

 
 
   
 
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021



© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.