Nieuwsbrief Implementatie 6 februari 2025 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Een greep uit de onderwerpen in deze nieuwsbrief:  
 
 
  • Doe als een Groninger: werk succesvol samen
  • Het Omgevingsloket: één jaar in gebruik
  • Plannen voor ontwikkeling van het DSO voor dit kwartaal
  • Het Ontwikkelaarsportaal gaat verhuizen
  • Workshop ‘Grip op de transitie van de planketen’: schrijf u in voor 8 april!
 
 
 
     
 
 
 
  Interviews & praktijkverhalen  
 
 

Doe als een Groninger: werk succesvol samen
Regio Groningen brengt mensen samen die elkaar anders niet zouden kennen. Dit heeft succes, want een goed netwerk is een groot voordeel voor de samenwerking. Bijvoorbeeld om aanvragen in het Digitale Stelsel Omgevingswet goed af te handelen en het Omgevingsloket gebruikersvriendelijker te maken. Welke wijze lessen kunnen we leren van regio Groningen? Lees de ervaringen en tips, zoals: organiseer samenwerking tussen alle partijen, kijk over je eigen muurtje heen en meld dingen bij IPLO.

 
 
     
 
 
Afbeelding van een praatplaat over de samenwerking van regio Groningen
 
 
 
 
  Nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
 

Het Omgevingsloket: één jaar in gebruik
Het Omgevingsloket viert zijn eerste verjaardag. Met ruim zes miljoen interacties en 2,1 miljoen bezoekers is het loket volop in gebruik. Intussen wordt verder gebouwd aan gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid. Zo wordt ieder kwartaal een gebruikersvriendelijkheidonderzoek uitgevoerd en verbeteringen doorgevoerd.

Plannen voor ontwikkeling van het DSO voor dit kwartaal
De plannen voor de ontwikkeling van de landelijke voorziening van het DSO voor het 1e kwartaal van 2025 zijn nu beschikbaar. Dit kwartaal werken ontwikkelteams onder andere aan de gebruikersvriendelijkheid van het Omgevingsloket, het opnemen van contactgegevens van overheden op de conclusiepagina van de Vergunningcheck, verbeteringen voor de contactpagina van het onderdeel Aanvragen en het machtigen en een nieuwe STAM-versie. Een overzicht van alle ontwikkelingen vindt u op de pagina Plannen voor ontwikkeling DSO: 1e kwartaal 2025 (PI-33).

DSO ondersteunt STAM 3.0 niet meer vanaf 22 januari 2025: controleer uw verzoeken
Vanaf woensdag 22 januari 2025 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 3.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM) niet meer. Deze standaard helpt bij het afleveren van vergunningaanvragen en meldingen bij overheden, ook wel verzoeken genoemd. Bent u kortgeleden overgestapt naar STAM versie 4.0 of 5.0? Controleer dan of u alle verzoeken goed ontvangt. Meer hierover leest u in het bericht DSO ondersteunt STAM 3.0 niet meer vanaf 22 januari 2025.

Veranderingen in formulieren Omgevingsloket per 1 februari 2025
Vanaf 1 februari 2025 verandert een aantal milieuformulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het Rijk verwerkt een wetswijziging voor Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en de opslag van verpakt vuurwerk. Hierdoor veranderen een aantal indieningsformulieren voor informatie en een aantal maatregelen. Wat dit voor u betekent leest u in het bericht Veranderingen in formulieren Omgevingsloket per 1 februari.

Verandering LVBB bij validatie op datum inwerkingtreding omgevingsdocumenten
Vanaf 27 januari 2025 is de validatie van de publicatiedatum via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) aangepast. Deze validatie vergelijkt de datum van de bekendmaking uit de opdracht met de datum waarop het besluit juridisch inwerking treedt. Deze termijn is verkort van 180 naar 90 dagen. Is de termijn langer dan 90 dagen, dan volgt een foutmelding. Deze wijziging is doorgevoerd op verzoek van overheden en beperkt fouten bij het invullen van de publicatiedatum. Meer informatie leest u in het bericht Verandering LVBB bij validatie op datum inwerkingtreding omgevingsdocumenten.

Release-informatie Regels op de kaart beschikbaar voor release 31 januari 2025
De releasenotes van Regels op de kaart voor de release van 31 januari 2025 zijn beschikbaar. De release staat sinds 31 januari 2025 live op alle omgevingen van het Omgevingsloket. Deze versie heeft 1 functionele wijziging en er zijn 2 problemen (bugs) opgelost. Meer informatie over de veranderingen leest u op de pagina Releasenotes Regels op de kaart januari 2025.

Release-informatie DSO beschikbaar voor release PI-33.2
Op woensdag 5 februari 2025 is versie PI-33.2 van het DSO geïnstalleerd. Deze release heeft een aantal veranderingen voor het ontvangen van verzoeken. Er is een nieuwe service waarmee een bevoegd gezag of een behandeldienst kan controleren of ze alle verzoeken in het eigen vergunningen- of zaaksysteem hebben ontvangen. Verder bevat deze release vooral technische wijzigingen. Alle veranderingen in deze release leest u op de pagina Releasenotes bij release PI-33.2 (februari 2025). U kunt zich ook abonneren op de RSS-feed. U ontvangt dan automatisch bericht van nieuwe release-informatie.

Nieuwe versies specificaties, voorbeeldbestanden en XSD-bestanden beschikbaar voor STTR en IMTR
Op de pagina Standaard en informatiemodel toepasbare regels (STTR en IMTR) zijn de specificaties, voorbeeldbestanden en de XD-bestanden vervangen voor de STTR en de IMTR. Voor zowel versie 1.5 als versie 2.0 zijn er nieuwe bestanden beschikbaar.

Onderhoud DSO en Omgevingsloket
Er vindt regelmatig onderhoud plaats aan het Omgevingsloket en de andere onderdelen van het DSO. Zo zorgen we ervoor dat het Omgevingsloket goed werkt. Het onderhoud wordt zoveel mogelijk buiten kantoortijd gepland. In de onderhoudskalender ziet u een overzicht van het geplande onderhoud. Om automatisch op de hoogte te blijven, kunt u zich abonneren op de RSS-feed.

 
 
     
 
 
 
 
  Nieuw op IPLO  
 
 

Informatie over gebruikersonderzoeken Omgevingsloket
Bij de ontwikkeling van het Omgevingsloket is gebruikersvriendelijkheid belangrijk. Daarom wordt de gebruikersvriendelijkheid van het Omgevingsloket regelmatig getest. Op de nieuwe overzichtspagina Resultaten van gebruikersonderzoeken Omgevingsloket vindt u voortaan informatie over de gebruikersonderzoeken. Per onderzoek kunt u lezen wat de ontwikkelteams doen met de bevindingen. En wat u als overheid zelf kunt doen om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren. In september 2024 zijn de werkzaamheden in de Vergunningcheck onderzocht. De resultaten van dit onderzoek kunt u nu lezen.

Nieuw overzicht veranderingen in werkzaamheden december 2024
Er is een nieuw overzicht veranderingen werkzaamheden, trefwoorden en gerelateerde werkzaamheden (december 2024) in het DSO. In het overzicht ziet u alle veranderingen die gelden vanaf 31 december 2024. Er wordt 1 nieuwe werkzaamheid aangekondigd: 'Woonruimte verhuren. Daarnaast zijn er 9 werkzaamheden veranderd. Er zijn geen werkzaamheden vervallen. U kunt dit overzicht gebruiken als u toepasbare regels maakt en daarvoor werkzaamheden en activiteiten koppelt. Wilt u automatisch geattendeerd worden op nieuwe veranderingen in werkzaamheden? Abonneer u via de RRS-feed.

 
 
 
     
 
 
 
  Het Ontwikkelaarsportaal gaat verhuizen  
 
 

De website Ontwikkelaarsportaal Omgevingswet krijgt een nieuwe domeinnaam https://developer.omgevingswet.overheid.nl. Maakt u gebruik van verwijzingen naar het Ontwikkelaarsportaal? Dan kunt u nu al starten met deze te vervangen door de nieuwe URL. Daarnaast blijven we werken aan een up-to-date ontwikkelaarsportaal.

Nieuwe domeinnaam actief tweede kwartaal
Het ontwikkelaarsportaal is nu onderdeel van de website Aan de slag met de Omgevingswet, dat gaat veranderen. De nieuwe domeinnaam van het ontwikkelaarsportaal is: https://developer.omgevingswet.overheid.nl. Als u de nieuwe domeinnaam gebruikt, wordt u automatisch doorverwezen naar https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/ontwikkelaarsportaal. In het tweede kwartaal van 2025 zal het ontwikkelaarsportaal worden overgezet naar de nieuwe domeinnaam. Als u daarna de oude domeinnaam gebruikt, wordt u automatisch doorverwezen naar de nieuwe URL. Zodra de datum van overzetting bekend is zullen we u daarover berichten.

Verwijzingen vervangen
Heeft u in uw webbrowser, uw documentatie of webpagina’s verwijzingen staan naar het Ontwikkelaarsportaal Omgevingswet, dan kunt u nu al starten met deze te vervangen door de nieuwe URL. Maakt u gebruik van RSS-feeds of wilt u hiervan gebruik gaan maken, dan kunt u die nu al aanmaken op de nieuwe URL.
• https://developer.omgevingswet.overheid.nl/actueel/evenementenagenda/
https://developer.omgevingswet.overheid.nl/actueel/nieuws/

Op weg naar Ontwikkelaarsportaal 2.0
De inhoud van het ontwikkelaarsportaal moet blijven aansluiten bij de ondersteuningsbehoefte van ontwikkelaars die werken met de DSO-LV API’s. Op weg naar “Ontwikkelaarsportaal 2.0” zullen er in de loop van 2025 aanpassingen in het portaal worden doorgevoerd.

 
 
     
 
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

Workshop ‘Grip op de transitie van de planketen’: schrijf u in voor 8 april!
Komende jaren staan gemeenten aan de lat voor de inrichting van de omgevingsvisie, programma’s en het nieuwe omgevingsplan. Om gemeenten te ondersteunen heeft de VNG de tool Grip op de transitie van de planketen ontwikkeld.
Voor gemeenten die willen leren werken met Grip biedt VNG basisworkshops aan. In een kleine groep van zo’n 10 gemeenten maak je kennis met de tool. In gesprek met de andere gemeenten doorleeft u voor welke keuzes uw organisatie staat en hoe de ene keuze gevolgen heeft voor de andere keuze. Ook krijgt u handvatten mee om in uw eigen organisatie aan de slag te gaan met de tool. De workshops van februari en maart zitten inmiddels vol, er is een nieuwe workshop gepland op dinsdag 8 april. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Parallel wijzigen van het omgevingsplan
In vrijwel elke gemeente lopen gelijktijdig meer trajecten om het omgevingsplan te wijzigen. Hoe zorgt u dat deze parallelle wijzigingstrajecten correct worden verwerkt in het omgevingsplan? De VNG heeft een nieuwe webpagina over de organisatorische en juridische vraagstukken bij parallel wijzigen gepubliceerd waar we zeer beknopt ingaan op enkele veelgestelde vragen en aandachtspunten.

Op 24 januari organiseerde VNG een sessie van het Netwerk omgevingsplan over de technische kant van parallel wijzingen. Deze sessie is deel 1 van een tweeluik. U kunt de opname en presentatie hier bekijken In deel 2 van het tweeluik komen de organisatorische aspecten van parallel wijzigen aan bod. Zie de uitnodiging voor meer informatie over deel 2.

Sjabloon voor onderbouwing BOPA
Aan de slag met de BOPA? Op de website van de VNG vindt u onder meer Formats en voorbeelden van BOPA onderbouwing en besluiten. Onlangs is een nieuw sjabloon toegevoegd dat is ontwikkeld door adviesbureau Rho in opdracht van de VNG.

 
 
 
     
 
 
 
 
 
Bijeenkomsten
 
 
 
 
 
     
 
 
 
   
 
   
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021



© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.