Het Omgevingsloket: één jaar in gebruik
Het Omgevingsloket viert zijn eerste verjaardag. Met ruim zes miljoen interacties en 2,1 miljoen bezoekers is het loket volop in gebruik. Intussen wordt verder gebouwd aan gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid. Zo wordt ieder kwartaal een gebruikersvriendelijkheidonderzoek uitgevoerd en verbeteringen doorgevoerd.
Plannen voor ontwikkeling van het DSO voor dit kwartaal
De plannen voor de ontwikkeling van de landelijke voorziening van het DSO voor het 1e kwartaal van 2025 zijn nu beschikbaar. Dit kwartaal werken ontwikkelteams onder andere aan de gebruikersvriendelijkheid van het Omgevingsloket, het opnemen van contactgegevens van overheden op de conclusiepagina van de Vergunningcheck, verbeteringen voor de contactpagina van het onderdeel Aanvragen en het machtigen en een nieuwe STAM-versie. Een overzicht van alle ontwikkelingen vindt u op de pagina Plannen voor ontwikkeling DSO: 1e kwartaal 2025 (PI-33).
DSO ondersteunt STAM 3.0 niet meer vanaf 22 januari 2025: controleer uw verzoeken
Vanaf woensdag 22 januari 2025 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 3.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM) niet meer. Deze standaard helpt bij het afleveren van vergunningaanvragen en meldingen bij overheden, ook wel verzoeken genoemd. Bent u kortgeleden overgestapt naar STAM versie 4.0 of 5.0? Controleer dan of u alle verzoeken goed ontvangt. Meer hierover leest u in het bericht DSO ondersteunt STAM 3.0 niet meer vanaf 22 januari 2025.
Veranderingen in formulieren Omgevingsloket per 1 februari 2025
Vanaf 1 februari 2025 verandert een aantal milieuformulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het Rijk verwerkt een wetswijziging voor Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en de opslag van verpakt vuurwerk. Hierdoor veranderen een aantal indieningsformulieren voor informatie en een aantal maatregelen. Wat dit voor u betekent leest u in het bericht Veranderingen in formulieren Omgevingsloket per 1 februari.
Verandering LVBB bij validatie op datum inwerkingtreding omgevingsdocumenten
Vanaf 27 januari 2025 is de validatie van de publicatiedatum via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) aangepast. Deze validatie vergelijkt de datum van de bekendmaking uit de opdracht met de datum waarop het besluit juridisch inwerking treedt. Deze termijn is verkort van 180 naar 90 dagen. Is de termijn langer dan 90 dagen, dan volgt een foutmelding. Deze wijziging is doorgevoerd op verzoek van overheden en beperkt fouten bij het invullen van de publicatiedatum. Meer informatie leest u in het bericht Verandering LVBB bij validatie op datum inwerkingtreding omgevingsdocumenten.
Release-informatie Regels op de kaart beschikbaar voor release 31 januari 2025
De releasenotes van Regels op de kaart voor de release van 31 januari 2025 zijn beschikbaar. De release staat sinds 31 januari 2025 live op alle omgevingen van het Omgevingsloket. Deze versie heeft 1 functionele wijziging en er zijn 2 problemen (bugs) opgelost. Meer informatie over de veranderingen leest u op de pagina Releasenotes Regels op de kaart januari 2025.
Release-informatie DSO beschikbaar voor release PI-33.2
Op woensdag 5 februari 2025 is versie PI-33.2 van het DSO geïnstalleerd. Deze release heeft een aantal veranderingen voor het ontvangen van verzoeken. Er is een nieuwe service waarmee een bevoegd gezag of een behandeldienst kan controleren of ze alle verzoeken in het eigen vergunningen- of zaaksysteem hebben ontvangen. Verder bevat deze release vooral technische wijzigingen. Alle veranderingen in deze release leest u op de pagina Releasenotes bij release PI-33.2 (februari 2025). U kunt zich ook abonneren op de RSS-feed. U ontvangt dan automatisch
bericht van nieuwe release-informatie.
Nieuwe versies specificaties, voorbeeldbestanden en XSD-bestanden beschikbaar voor STTR en IMTR
Op de pagina Standaard en informatiemodel toepasbare regels (STTR en IMTR) zijn de specificaties, voorbeeldbestanden en de XD-bestanden vervangen voor de STTR en de IMTR. Voor zowel versie 1.5 als versie 2.0 zijn er nieuwe bestanden beschikbaar.
Onderhoud DSO en Omgevingsloket
Er vindt regelmatig onderhoud plaats aan het Omgevingsloket en de andere onderdelen van het DSO. Zo zorgen we ervoor dat het Omgevingsloket goed werkt. Het onderhoud wordt zoveel mogelijk buiten kantoortijd gepland. In de onderhoudskalender ziet u een overzicht van het geplande onderhoud. Om automatisch op de hoogte te blijven, kunt u zich abonneren op de RSS-feed.
|