Nieuwsbrief Implementatie 17 juli 2023 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
  Ketenpartners zetten 'serieuze' oefenstappen  
 
 

In aanloop naar 1 januari 2024 zijn overheden druk bezig met de implementatie van de Omgevingswet. Ook in de regio IJsselland wordt op voortvarende manier toegewerkt naar de invoerings­datum van de Omgevingswet en de periode daarna. Dat gebeurt onder meer met het organiseren van diverse test- en oefensessies.

Op 19 juni vond op het gemeentehuis in Dalfsen een 'Serious Game' plaats, waarbij door diverse overheden een aantal casussen werd behandeld.

 
 
     
 
 
Deelnemers van de ketentest zitten achter een laptop
 
 
 
 
  Nieuws over de bruidsschat  
 
 

Overzicht verbeterpunten juridische en toepasbare regels bruidsschat
Gemeenten en waterschappen komen tijdens het oefenen met de bruidsschat soms verbeterpunten tegen voor de juridische en toepasbare regels. Er is nu een overzicht met daarin alle bekende punten. Hiermee kunt u als gemeente en waterschap bijvoorbeeld een aantal vragen en toelichtingen in het Omgevingsloket optimaliseren.

Toepasbare regels bruidsschat geladen voor gemeenten op de productieomgeving DSO
De toepasbare regels van de bruidsschat zijn voor gemeenten geladen op de productieomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Voor waterschappen zijn de toepasbare regels van de bruidsschat beschikbaar als downloadbare set.

Plan-milieueffectrapportage (plan-mer) bruidsschat
Op grond van de nu bekende inzichten wordt niet verwacht dat de milieuregels in de bruidsschat plan-mer-plichtig (wettelijk verplicht) zijn. Om dubbel werk te voorkomen is met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) afgesproken om uit voorzorg vrijwillig samen tot een plan-mer te komen.

 
 
     
 
 
 
 
  Overgangstermijnen omgevingsplan, omgevingsvisie en waterschapsverordening  
 
 

De overgangstermijnen voor de decentrale instrumenten zijn bepaald. Dit geeft duidelijkheid over wanneer het nieuwe omgevingsplan, de omgevingsvisie en de waterschapsverordening klaar moeten zijn.

 
 
 
     
 
 
 
  Oefenen  
 
 

Werkplaatsen
Bent u geïnteresseerd in een werkplaats waarin u eigen lokale of regionale casuïstiek kunt inbrengen? Experts van het programma Aan de slag met de Omgevingswet gaan samen met u en uw ketenpartners op zoek naar oplossingen. Wij horen graag welke onderwerpen bij u spelen. Meld u aan voor een werkplaats. We nemen snel contact met u op.

Extra sessies Vergunningcheck en Regelanalisten
In september en oktober worden er weer sessies ingepland voor 'Hulp bij vergunningchecks in het Omgevingsloket' en 'Wat is en doet een regelanalist?'. De nieuwe datums maken we bekend via onze website, nieuwsbrief en socialmediakanalen.

 
 
     
 
 
 
 
  Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
 

IP-adressen DSO veranderen: nieuwe adressen whitelisten
Vrijdag 1 september 2023 veranderen de IP-adressen van het DSO. Zorg ervoor dat uw organisatie onze nieuwe adressen voor deze datum toevoegt aan de whitelist. Alleen dan kunt u informatie blijven aanleveren en ontvangen via het DSO. Dit geldt voor de oefenomgeving (pre-productieomgeving) en de productieomgeving.

Release-informatie releases PI-26.5, PI-26.6 en PI-27.1
Deze week vindt de release plaats van versie PI-27.1 van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Daarnaast worden ook de (uitgestelde) versies PI-26.5 en PI-26.6 uitgerold. Deze release heeft veranderingen voor onder andere het Omgevingsloket en de Samenwerkfunctionaliteit. De release is vanaf 14 juli 2023 beschikbaar op de oefenomgeving (pre-productieomgeving). Alle veranderingen in deze release leest u op de pagina Releasenotes bij release PI-26.5, 26.6 en 27.1 (juli 2023).

Omgevingsoverleg Omgevingsloket wordt conceptverzoek
Binnenkort verandert de naam Omgevingsoverleg naar conceptverzoek in het Omgevingsloket. Deze verandering staat gepland in versie PI-26.6 van het DSO. Initiatiefnemers kunnen voordat ze hun aanvraag of melding definitief indienen, deze eerst als conceptverzoek indienen. Voor initiatiefnemers die hun idee eerst willen verkennen met de overheid komt er naar verwachting in de tweede helft van 2024 een nieuwe functionaliteit.

Overzicht beschikbare toepasbare regels oefenomgeving (kruismatrix) bijgewerkt
Het overzicht met beschikbare toepasbare regels op de oefenomgeving (kruismatrix) is bijgewerkt met een aantal nieuwe vergunningchecks, onder andere voor de activiteiten Milieustraat, Het op of in de bodem brengen van meststoffen en Het vernietigen van de zode van gras. U vindt het bijgewerkte overzicht op de pagina Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op oefenomgeving DSO (kruismatrix).

 
 
 
     
 
 
 
 
 
DSO Community regelanalisten en planmakers
 
 
 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

Modelverordening leges geactualiseerd i.v.m. Omgevingswet
De VNG publiceert een geactualiseerde versie van de Modelverordening leges voor 2024, als de Omgevingswet in werking treedt. De implementatiehandleiding en de transponeringstabel zijn ook aangepast.

De Omgevingswet heeft ingrijpende gevolgen voor de legesverordening. Doordat de wet op 1 januari 2024 in werking treedt, kan de gemeente de (nieuwe) legesverordening 2024 vaststellen bij de behandeling van de begroting in het najaar.

Netwerkbijeenkomsten terugkijken
De afgelopen periode vonden weer diverse netwerkbijeenkomsten plaats. Hebt u een sessie gemist? Bekijk hier de opnamen en presentaties.

 
 
     
 
 
 
  Nieuws voor leveranciers en ontwikkelaars  
 
 

IP-adressen DSO veranderen: voeg ze op tijd toe aan whitelist
Voegt u als softwareleverancier IP-adressen toe aan de whitelist? Lees het bericht over de nieuwe IP-adressen van DSO. Dit moet voor 1 september 2023.

 
 
     
 
 
 
 
  Bijeenkomsten  
 
 

19 juli 
Klikdemo | Oefenen in het Omgevingsloket

20 juli
Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in Omgevingsloket

21 juli
Netwerk omgevingsplan | Vragenuur parallel wijzigen en besluiten

6 september
Oefensessie | Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

 
 
   
 
 
     
 
 
 
  Nieuw op IPLO.nl  
 
 

Nieuw overzicht veranderingen werkzaamheden april, mei en juni 2023
Er is een nieuw overzicht veranderingen werkzaamheden, trefwoorden en gerelateerde werkzaamheden in het DSO. In het overzicht ziet u alle veranderingen die gelden vanaf 1 juli. U kunt dit overzicht gebruiken als u toepasbare regels maakt en daarvoor werkzaamheden en activiteiten koppelt.

 
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.