Nieuwsbrief Implementatie 16 januari 2025 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  In deze nieuwsbrief vindt u onder meer:  
 
 
  • Interview: Drie duurzame lessen van Chemelot
  • Interview: 'De werkplaats Gezondheidsklachten beweegt mensen'
  • Gebruikersvriendelijkere vergunningcheck voor beschermde soorten
  • Nieuwe tool en workshop: Grip op de transitie van de planketen
 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
 

Overzicht beschikbare toepasbare regels (kruismatrix) bijgewerkt
Het overzicht met beschikbare toepasbare regels op de pre-productieomgeving (oefenomgeving) en productieomgeving van het DSO (kruismatrix) is bijgewerkt. Er zijn enkele nieuwe Vergunningchecks op de oefenomgeving en productieomgeving gezet voor onder andere de activiteiten 'Toepassen van bouwstoffen', 'Toepassen van bouwstoffen in oppervlaktewater' en 'Raffinaderij'.

Onderhoud DSO en Omgevingsloket
Er is regelmatig onderhoud aan het Omgevingsloket en de andere onderdelen van het DSO. Zo zorgen we ervoor dat het Omgevingsloket goed werkt. Het onderhoud wordt zoveel mogelijk buiten kantoortijd gepland. In de onderhoudskalender ziet u een overzicht van het geplande onderhoud. Om automatisch op de hoogte te blijven, kunt u zich abonneren op de RSS-feed.

 
 
     
 
 
Op de foto zitten mensen aan een grote ronde tafel. Een persoon staat.
 
 
 
 
  Interviews & praktijkverhalen  
 
 

Drie duurzame lessen van Chemelot
Chemelot, een van de grootste chemieparken van Nederland, deelt drie lessen over verduurzaming. Hoe versterken samenwerking, een gedeelde missie en goede relaties met overheden hun blauwdruk? Anne deelt 3 geleerde lessen.

'De werkplaats Gezondheidsklachten beweegt mensen'
Gezondheidsklachten en de Omgevingswet, hoe pak je dat aan? Werkplaatsbegeleider Jos Dolstra en projectleider Jacco Baelde brengen mensen fysiek én inhoudelijk in beweging tijdens de werkplaats Gezondheidsklachten. Jos en Jacco delen 3 geleerde lessen uit de werkplaats.

Van kippenhok naar nieuwe schuur
De gemeente Coevorden werkt aan een gebruiksvriendelijker Omgevingsloket. Een praktijkcasus over het vervangen van een kippenhok door een schuur toont aan dat inwoners vaak verdwalen in complexe vragenlijsten. Simon Valster en Tjalena van der Hoek delen 7 tips.

 
 
     
 
 
 
 
  Oefenen  
 
 

Gebruikersvriendelijkere Vergunningcheck voor beschermde soorten
Veel mensen hebben moeite met de vragen over beschermde soorten in de Vergunningcheck. Ook leidt de check vaak tot de uitkomst: 'Neem contact op met uw gemeente.' Dat kan beter! Ontdek wat we doen om dit te verbeteren.

Vernieuwde scripts
Wilt u ontdekken hoe regels op de kaart werkt, hoe u een vergunning aanvraagt of de Vergunningcheck werkt? Of wilt u aan de slag met een casus om zo het Omgevingsloket beter te leren kennen?
Gebruik dan de hernieuwde scripts en ontdek stap voor stap hoe het loket werkt.

Omgevingsvisie: Aanpak voor maatschappelijke opgaven
De omgevingsvisie biedt gemeenten als Rotterdam en Eindhoven houvast bij opgaven zoals energietransitie, woningbouw en klimaatadaptatie. Ook een goede MER is cruciaal. Ontdek de belangrijkste inzichten. Bekijk hiervoor de webinars en lees het artikel.

 
 
 
     
 
 
 
  Mensen van DSO en leveranciers zien elkaar vaker live in 2025  
 
 

In december was er een bijeenkomst voor leveranciers van de decentrale voorzieningen in de DSO-ketens plan, VTH en toepasbare regels. TBO kijkt terug op een positief gewaardeerde bijeenkomst waarbij veel mensen elkaar voor het eerst live hebben ontmoet. Een sessie biedt meer ruimte voor een gesprek en onderling begrip, maar vraagt uiteraard meer aan organisatie, budget en reistijd. Er is daarom afgesproken om in 2025 de tactische overleggen deels te plannen als live-sessies en deels via Teams. Ook gaat TBO voor specifieke onderwerpen bijeenkomsten op fysieke locaties organiseren.

 
 
     
 
 
Op de foto wordt een presentatie gegeven. Er zitten mensen op stoelen en kijken naar het scherm en de presentator. De presentator staat naast het scherm voor de zittende mensen.
 
 
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

Nieuwe tool: Grip op de transitie van de planketen
Komende jaren staan gemeenten aan de lat voor de inrichting van de omgevingsvisie, programma’s en het nieuwe omgevingsplan. Hiermee leggen zij het juridisch fundament voor de realisatie van maatschappelijke opgaven. Om gemeenten te ondersteunen lanceert de VNG de tool ‘Grip op de transitie van de planketen’. Ga direct naar de tool, het nieuwsbericht of kijk de sessie van Netwerk omgevingsplan over Grip terug.

Workshop ‘Grip op de transitie van de planketen’
Voor gemeenten die willen leren werken met Grip biedt de VNG basisworkshops aan. In een kleine groep van zo’n 10 gemeenten maakt u kennis met de tool. In gesprek met de andere gemeenten doorleeft u voor welke keuzes u staat en hoe de ene keuze gevolgen heeft voor de andere keuze. Ook krijgt u handvatten mee om in uw eigen organisatie aan de slag te gaan met de tool. Meer informatie, datums bekijken of aanmelden? Klik hier!

Interview: Bronckhorst maakt omgevingsplan in STOP/TPOD met transitiehoofdstuk
Wat doet u als u nog geen besluit hebt genomen over de structuur van uw omgevingsplan, maar tóch al STOP/TPOD wil gebruiken voor gebiedsontwikkelingen? Gemeente Bronckhorst heeft hiervoor een slimme oplossing: transitiehoofdstuk 21. Lees hier meer over in het interview.

Terugkijken: sessie van Netwerk omgevingsplan over milieuzonering
In december vond de tweede bijeenkomst plaats van het Netwerk omgevingsplan over de nieuwe Handreiking activiteiten en milieuzonering van de VNG. In deze sessie werd er ingegaan op de toepassing van milieuzonering aan de hand van praktijkgerichte casussen. Kijk de sessie terug.

Scenariodenken voor omgevingsvisies
Gaat u aan de slag met uw omgevingsvisie? Het e-magazine 'Scenario denken voor omgevingsvisies' biedt inspiratie hoe scenariodenken gemeenten kan ondersteunen bij het vormgeven van een toekomstbestendig omgevingsbeleid. Het bevat praktijkvoorbeelden, zoals de aanpak van de gemeente Oss en de provincie Friesland en interviews met betrokken professionals.

 
 
 
     
 
 
 
 
 
Bijeenkomsten
 
 
 
 
 
     
 
 
 
   
 
   
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021



© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.