Nieuwsbrief Implementatie 24 augustus 2023 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
 

Binnenkort nieuwe versie STAM 4.0, oude versie 2.0 niet meer ondersteund
Ontvangt u als overheid vergunningaanvragen en meldingen uit het Omgevingsloket? Binnenkort ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 4.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM). Dit is gepland in release PI-27.6, naar verwachting op 18 september 2023. Deze nieuwe versie heeft 2 belangrijke wijzigingen. Daarnaast ondersteunt het DSO binnenkort de oudste versie van STAM (2.0) niet meer. Dit is gepland in release PI-28.2, naar verwachting op 16 oktober 2023. Het is belangrijk dat uw software voor beide releases is aangepast zodat de software goed blijft werken. Meer informatie leest u op onze website.

IP-adressen veranderen begin september: Omgevingsloket en andere onderdelen DSO 1 dag niet beschikbaar
Zoals eerder aangekondigd, stapt de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) begin september 2023 over naar een ander platform. Informatie versturen en ontvangen via het DSO verloopt dan vanaf nieuwe IP-adressen.Tijdens de overstap zijn het Omgevingsloket en andere onderdelen van het DSO niet beschikbaar. De exacte datums vind u op onze website.

Release-informatie beschikbaar release PI-27.2, 27.3 en 27.4
Op 21 augustus 2023 vond de release plaats van versies PI-27.2, 27.3 en 27.4 van het DSO. In deze release zit onder andere een nieuwe versie van de Standaard toepasbare regels (STTR), een validatie op spaties bij het aanleveren van toepasbare regels en enkele verbeteringen in het Omgevingsloket. Alle veranderingen in deze release leest u op de pagina Releasenotes bij release PI-27.2, 27.3 en 27.4 (augustus 2023).

Nieuwe versies STTR 1.5 en 2.0 beschikbaar
Vanaf 21 augustus 2023 zijn nieuwe versies van de Standaard toepasbare regels (STTR) 1.5 en 2.0 beschikbaar. In de STTR 1.5 zijn 3 technische controles (verificaties) aangepast voor toepasbare regels in het DSO. Ook is een optionele functionaliteit toegevoegd voor dynamische vragen. In de STTR 2.0 zitten, naast de wijzigingen van 1.5, nieuwe verificaties. Alle bestanden bij de nieuwe versies kunt u downloaden op de pagina Standaard en informatiemodel toepasbare regels (STTR en IMTR). Lees ook het nieuwsbericht van 28 juli 2023 over deze veranderingen.

 
 
 
     
 
 
 
 
Spreekuur Omgevingswet  
 

Kom naar het online Spreekuur Omgevingswet! Iedere dinsdag beantwoorden de experts van ons programma van 13.00-14.00 uur al uw vragen over het DSO en Toepasbare regels.

 
 
 
     
 
 
 
 
  Oefenen  
 
 

Nieuwe werkplaatsen Grip op omgevingsplan
In de werkplaats Grip op omgevingsplan gaan we dieper in op het instrument omgevingsplan. Vanaf september 2023 beginnen nieuwe sessies. Meer informatie en aanmelden kan op onze website.

Nieuwe sessies Vergunningcheck en Regelanalisten
In september en oktober zijn nieuwe sessies ingepland voor 'Hulp bij vergunningchecks in het Omgevingsloket' en 'Wat is en doet een regelanalist?'. Kijk op onze website voor de nieuwe datums en het aanmeldformulier.

Werkplaatsen Implementatie Omgevingswet
Bent u geïnteresseerd in een werkplaats waarin u eigen lokale of regionale casuïstiek kunt inbrengen? Experts van het programma Aan de slag met de Omgevingswet gaan samen met u en uw ketenpartners op zoek naar oplossingen. Wij horen graag welke onderwerpen bij u spelen. Meld u aan voor een werkplaats. We nemen snel contact met u op.

Spreekuur Planmakers
Iedere gemeente moet op 1 januari 2024 de bruidsschat in beheer nemen. Bent u al zo ver? U bent elke maandag en donderdag welkom op het Spreekuur Planmakers met al uw vragen. Het eerstvolgende Spreekuur Planmakers is op maandag 28 augustus van 13.00 tot 13.30 uur.

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

Checklist voor communicatie over de overgang van bestemmingsplannen naar omgevingsplan
Veel gemeenten komen deze periode met berichtgeving over een bestemmingsplanstop en de manier waarop zij daarna initiatieven mogelijk blijven maken. Gaat u hier ook mee aan de slag? Maak dan gebruik van de handige checklist voor communicatie over de overgang van bestemmingsplannen naar omgevingsplan. De checklist is bedoeld voor communicatieadviseurs bij gemeenten en is onderdeel van de Handreiking communicatie Omgevingswet van de VNG.

Handreiking multifunctionele landbouw en de Omgevingswet
Landbouwbedrijven zitten midden in een transitie en zoeken duidelijkheid over de toekomstmogelijkheden van hun bedrijf. Met de Handreiking multifunctionele landbouw en de Omgevingswet bieden we duidelijkheid voor ondernemers, ambtenaren en bestuurders over de mogelijkheden van multifunctionele landbouw. De handreiking bevat een afwegingskader voor toepassing van multifunctionele landbouw in de omgevingsvisie en het omgevingsplan.

Inspiratiereis voor bestuurders: Samen op weg naar een gezonde en veilige leefomgeving
Het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving organiseert inspiratiereizen voor burgemeesters en wethouders om van en met elkaar te leren over een (extern) veilige leefomgeving in relatie tot de Omgevingswet. Dit najaar gaat de inspiratiereis naar Arnhem.

Werksessies gebruik van scenario's voor ruimtelijke inrichting
Bij het opstellen van omgevingsvisies komen grote opgaven aan de orde zoals woningbouw, energietransitie en een toekomstbestendige landbouw. Stuk voor stuk onderwerpen die met grote onzekerheid zijn omgeven. Wie neemt het voortouw? Welk ruimtegebruik vergen ze? Waar zitten conflicten en synergiën? Scenario’s kunnen helpen bij de beantwoording van dit soort vragen. De VNG en het Planbureau voor de leefomgeving organiseren werksessies om gemeenten met behulp van scenario’s te ondersteunen bij het maken van hun omgevingsvisie. Meer informatie en een aanmeldformulier vind u op de website van VNG.

 
 
     
 
 
 
 
 
DSO Community regelanalisten en planmakers
 
 
 
 
 
     
 
 
 
 
  Nieuw op IPLO  
 
 

Geo-vragen maken voor het Omgevingsloket
Als u als overheid toepasbare regels maakt voor het Omgevingsloket, dan is het belangrijk dat u toepasbare regels maakt die duidelijk en begrijpelijk zijn voor iedereen. En die voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Dit geldt ook voor de geo-vragen in het Omgevingsloket. Op de nieuwe pagina Geo-vragen maken voor het Omgevingsloket van de Schrijfwijzer DSO leest u hoe u dit doet.

 
 
 
     
 
 
 
  Toepasbare Regels verbeteren dienstverlening in het Omgevingsloket  
 
 

Florien de Jong en Joyce Schoonmade over de kracht van toepasbare regels
Overheden zijn druk om de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 in goede banen te leiden. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet biedt daarvoor ondersteuning, onder andere bij het opstellen van toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Florien de Jong en Joyce Schoonmade zijn hier nauw bij betrokken en vertellen over de kracht van toepasbare regels.

 
 
     
 
 
 
 
  Bijeenkomsten  
 
 

28 augustus
Spreekuur Planmakers

29 augustus en 5 september
Spreekuur Omgevingswet

31 augustus
VTH-netwerksessie: Instellen conceptverzoek

4 en 11 september
Werkplaats Grip: de verdieping

6, 13 en 27 september
Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket

6 en 20 september
Oefensessie | Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

13 en 27 september
Online sessie: Wat is en doet een regelanalist?

14 september
Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in Omgevingsloket

 
 
   
 
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021



© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.