Nieuwsbrief Implementatie 31 mei | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
  Technische Verzamelwet Omgevingswet ingediend  
 
 

Op 24 mei 2023 heeft de regering de Technische Verzamelwet Omgevingswet ingediend bij de Tweede Kamer. Deze verzamelwet bevat een aantal aanpassingen van de Omgevingswet en daarmee verband houdende wetten.

Lees meer over de Technische Verzamelwet Omgevingswet op onze website.

 
 
     
 
 
 
 
  Nieuws over het Digitaal Stelsel Loket  
 
 

Nieuwe aanvraag toevoegen aan bestaand project in het Omgevingsloket
In het Omgevingsloket vindt u uw vergunningaanvragen en meldingen in het onderdeel Mijn Omgevingsloket onder Mijn projecten. Aanvragen en meldingen worden verzoeken genoemd.

Wilt u aan een bestaand project een nieuw verzoek toevoegen? Hoe u dit precies doet, leest u op de pagina Nieuwe aanvraag toevoegen aan bestaand project in het Omgevingsloket.

Release-informatie beschikbaar voor release PI-26.4
Op 15 mei 2023 vond de release plaats van versie PI-26.4 van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Deze release heeft veranderingen voor onder andere het Omgevingsloket en Vergunningaanvragen en meldingen ontvangen. Alle veranderingen in deze release leest u op de pagina Releasenotes bij release PI-26.4 (mei 2023).

Nieuwe demo's beschikbaar
Als overheid kunt u met de demo-omgeving van het Omgevingsloket zelf ontdekken én laten zien wat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is. Voor het geven van een demo kunt u gebruik maken van de nieuwe demo-scripts:

1. Demo Vergunningcheck, Aanvragen en Maatregelen op maat: casus Landbouwmechanisatie bedrijf uitbreiden met een wasplaats (mei 2023).
2. Demo Vergunningcheck, Aanvragen en Regels op de kaart: casus thuiswerkplek, dakraam en zonnepanelen plaatsen (mei 2023).

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

Is uw gemeente klaar voor de start?
Met de invoering van de Omgevingswet in zicht lanceert de VNG de online tool Klaar voor de Start.

Deze tool helpt u als gemeente om te bepalen waar u staat richting inwerkingtreding en de periode daarna. U beantwoordt daarvoor stellingen die betrekking hebben op zowel de Omgevingswet als de Wkb. Daarbij gaat het zowel over de wettelijke verplichtingen als over de noodzakelijke randvoorwaarden die u op orde moet hebben. Bent u klaar voor de start?

 
 
     
 
 
 
 
  Oefenen  
 
 

Nieuw: online sessie 'Wat is en doet een regelanalist'?
Op 8 juni a.s. start van 11.00 tot 12.00 uur een nieuwe sessie speciaal voor regelanalisten.

Bent u of wordt u binnen uw organisatie verantwoordelijk voor het maken van toepasbare regels? Of wilt u meer kennis over hoe u het op een verantwoorde manier kunt uitbesteden? Meld u dan aan via onze website.

Online sessie: Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in het loket
Voor 8, 15 en 22 juni kunt u zich nog aanmelden voor de reeks waarin u praktische handvatten krijgt voor het maken van de toepasbare regels voor de 9 Wabo art 2.2 -activiteiten.

Aanmelden en meer informatie op de website van Aan de slag

Klikdemo’s juni en juli
U kunt in juni en juli nog oefenen met het Omgevingsloket. Meld u zich vandaag nog aan. Meer informatie vindt u op onze website.

Functiegericht oefenen voor medewerkers KCC/Dienstverlening
Op 7 en 28 juni a.s. zoomen we in op de impact die de Omgevingswet op uw dagelijkse werkzaamheden heeft. U kunt zich nog steeds aanmelden voor deze sessies. 

Meer informatie op onze website: Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

Werkplaatsen
Bent u geinteresseerd in een werkplaats waarin u eigen lokale of regionale casuïstiek kunt inbrengen? Experts van het programma Aan De Slag gaan samen met u en uw ketenpartners op zoek naar oplossingen. Wij horen graag welke onderwerpen bij u spelen.

Meld u aan voor een werkplaats. We nemen snel contact op. 

Oefencasussen
Wilt u zelf oefenen met casussen? Deze beperken zich meestal tot een deel van de totale oefenopgave. De oefencasussen zijn uit te breiden met extra oefeningen (groeimodel).

Kijk eens naar casussen over VTH of DSO, Toezicht of het bedrijfsleven.

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuw op IPLO.nl  
 
 

Register Externe Veiligheidsrisico's steeds verder gevuld
Het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV) is de opvolger van het Risico Register Gevaarlijke stoffen (RRGS). Alle relevante data uit het RRGS voor de Omgevingswet zijn overgezet en er worden nieuwe data aan het REV toegevoegd.

 
 
     
 
 
 
 
Spreekuur Omgevingswet  
 

Kom naar het online Spreekuur Omgevingswet! Iedere dinsdag beantwoorden de experts van ons programma van 13.00-14.00 uur al uw vragen over het DSO en Toepasbare regels.

 
 
 
     
 
 
 
  Vacature: Regeringscommissaris Omgevingswet  
 
 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zoekt een regeringscommissaris Omgevingswet die kan zorgen voor de borging en verdere ontwikkeling van het stelsel van de Omgevingswet. U kunt solliciteren tot en met 18 juni 2023 (ref. nr. 7713).

 
 
     
 
 
 
 
  Bijeenkomsten  
 
 

1 juni:
Provero Congres 2023

1 juni:
2e Hackathon DSO-LV API’s in samenhang

5 juni, 21 juni en 5 juli:
Oefenen met het Omgevingsloket

7 juni en 28 juni:
Oefensessie Mijn DSO medewerkers KCC, balie en dienstverlening

8 juni - 22 juni:
Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in Omgevingsloket

8 juni - 4 juli:
Wat is en doet een regelanalist?

26 juni:
Netwerkbijeenkomst Participatie en de Omgevingswet

 
 
   
 
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.