Nieuwsbrief Implementatie 21 december 2023 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Inwerkingtreding Omgevingswet 1 januari 2024  
 
 

We zijn klaar voor de start, maar niet klaar met de Omgevingswet. Dat kan ook niet anders. De praktijk is nodig om het stelsel verder te verbeteren en uit te bouwen. Daar maken we op 1 januari 2024 een start mee.

Laten we na alles wat er over het stelsel gezegd en geschreven is, vooral het ‘waarom’ voor ogen blijven houden. In plaats van een sectorale aanpak gaan we over naar meer integraal en gebiedsgericht. En we werken steeds meer als één overheid.

De opgaven waar we in de ruimtelijke ordening voor staan zijn groot en urgent. De nieuwe manier van denken en doen waar de Omgevingswet voor staat, is pure noodzaak om die opgaven op te pakken.

Met veel bezieling hebben vele mensen vele jaren gewerkt aan dit grote project. En dat zullen zij blijven doen. Voor heel Nederland. Het is tijd om van wal te gaan.

Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)

 
 
 
     
 
 
 
 
  Website nieuwe Omgevingsloket  
 
 

Link naar nieuwe Omgevingsloket: www.omgevingswet.overheid.nl

 
 
 
     
 
 
 
 
  Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
 

Waterschappen ronden voorbereidingen voor nieuwe Omgevingswet af
Alle waterschappen hebben de laatste voorbereidingen voor de nieuwe Omgevingswet afgerond. Dit betekent dat iedereen vanaf 1 januari 2024 bij de waterschappen terecht kan om te bespreken wat de mogelijkheden zijn voor aanpassingen in de omgeving.

Ontwikkelaarsportaal en Stelselcatalogus Omgevingswet behalen A-status
De websites van het Ontwikkelaarsportaal Omgevingswet en de Stelselcatalogus Omgevingswet hebben de A-status digitale toegankelijkheid volgens de WCAG 2.1-normen behaald. Hiermee voldoen het Ontwikkelaarsportaal en de Stelselcatalogus Omgevingswet aan de toegankelijkheidseisen.

Nieuwe verbeterpunten toegevoegd aan overzicht verbeterpunten bruidsschat
Het overzicht met verbeterpunten voor juridische en toepasbare regels voor de bruidsschat is aangevuld. Voor gemeenten zijn er nieuwe verbeterpunten voor toepasbare regels. Ook is een eerder verbeterpunt voor toepasbare regels voor Maatregelen op maat aangevuld.

Nieuw overzicht veranderingen in werkzaamheden november en december 2023
Er is een nieuw overzicht veranderingen werkzaamheden, trefwoorden en gerelateerde werkzaamheden (versie november en december 2023) in het DSO. In het overzicht ziet u alle veranderingen die gelden vanaf 1 januari 2024. In dit overzicht zijn geen nieuwe of vervallen werkzaamheden, wel zijn 45 werkzaamheden veranderd. U kunt dit overzicht gebruiken als u toepasbare regels maakt en daarvoor werkzaamheden en activiteiten koppelt.

DSO beschikbaar voor release PI-28.7
Op 15 en 18 december 2023 was de release van versie PI-28.7 van het DSO op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) en de productieomgeving. Deze release bevat een aantal technische veranderingen, onder andere om de toegankelijkheid en de beveiliging van het DSO te verbeteren. Deze veranderingen zijn niet direct zichtbaar voor gebruikers. Deze release bevat daarnaast een aantal opgeloste fouten voor het Omgevingsloket en de Samenwerkfunctionaliteit.

Regels op de kaart beschikbaar voor release 1.64, 1.65, 1.66 en 1.67
De release van versies 1.64, 1.65, 1.66 en 1.67 van Regels op de kaart is vanaf 14 december 2023 beschikbaar op de demo-omgeving, oefenomgeving (pre-productieomgeving) en productieomgeving. Deze release heeft onder andere verbeteringen voor het zoeken in documenten.

 
 
 
     
 
 
 
  eHerkenning noodzakelijk voor aanvragen Omgevingsloket  
 
 

Om aanvragen in te dienen in het nieuwe Omgevingsloket hebt u eHerkenning nodig. Zorg vóór 1 januari 2024 dat u kunt inloggen bij het nieuwe Omgevingsloket en de andere DSO-diensten. Hebt u nog geen eHerkenning, vraag dit dan meteen aan!

 
 
     
 
 
Logo van eHerkenning.
 
 
 
 
 
 
DSO Community
 
 
 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

Eindpresentatie IKT fase 6
Afgelopen maanden is in het kader van Indringend Ketentesten (IKT) met een flink aantal gemeenten de DSO-keten getest. Op 7 december deelde de VNG de belangrijkste bevindingen tijdens de Eindpresentatie IKT fase 6, over de status van de DSO-keten.

Uitkering compensatie Omgevingswet in decembercirculaire
Voor de invoering van de Omgevingswet wordt nog in 2023 een decentralisatie-uitkering verstrekt aan gemeenten van in totaal €103,6 miljoen. Het bedrag is fractioneel hoger dan eerder afgesproken en gecommuniceerd (€102 miljoen). Dat blijkt uit het decembercirculaire Gemeentefonds 2023.

Operationele uitwerking Financiële afspraken Omgevingswet
De afgelopen maanden zijn er bestuurlijke afspraken gemaakt over de financiën van de Omgevingswet. De VNG publiceert daarom een notitie waarin deze financiële afspraken worden uitgewerkt.

Nieuw: Bijsluiter TAM voorbereidingsbesluit
TAM voorbereidingsbesluit is een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) voor gemeenten en provincies die bij de start van de Omgevingswet nog niet in staat zijn om een voorbereidingsbesluit in STOP op te stellen. In de bijsluiter TAM voorbereidingsbesluit vindt u handvatten voor het gebruik van deze TAM. 

Nog niet alle informatieplichten los in te dienen via DSO
Vanaf 1 januari 2024 gebruiken initiatiefnemers het nieuwe Omgevingsloket voor het doen van een vergunningaanvraag of melding. Het is helaas nog niet mogelijk om bepaalde gegevens horende bij de informatieplichten bouw- & sloopveiligheid en stikstofemissiereductie apart in te dienen via het Omgevingsloket.

Veelgestelde vragen
Participatie is een belangrijk onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Om u hiermee te ondersteunen en de eerste vragen snel te kunnen beantwoorden, beantwoordt de VNG veel gestelde vragen over participatie

Terugkijken

 
 
     
 
 
 
 
  Eigen ketentest regio Haaglanden  
 
 

In gesprek met Léon Evers en Martijn Snel
Een complexe vergunningaanvraag door het Omgevingsloket halen. Ook dat is gelukt door gemeenten en interbestuurlijke ketenpartners van de regio Haaglanden. Met een eigen ketentest. Léon Evers, regionaal implementatiecoach Omgevingswet, en Martijn Snel, expert Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), vertellen er meer over.

 
 
 
     
 
 
 
 
  Oefenen  
 
 

Spreekuur Planmakers wordt Inloopspreekuur DSO 
Vanaf januari 2024 vervalt het Spreekuur Planmakers. Vragen over het DSO kunt u stellen tijdens het vrije Inloopspreekuur DSO van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur.

Spreekuur toepasbare regels naar productie Omgevingsloket
In het Spreekuur met TR naar productie Omgevingsloket kunt u ook op 27 en 28 december van 9.00 tot 9.30 uur terecht met al uw vragen over toepasbare regels.

Oefenaanbod 2023 en 2024
Op deze pagina vindt u een makkelijk overzicht voor het oefenaanbod 2023 en 2024. Want ook in het nieuwe jaar gaan we door met aanbieden van ondersteuning en oefensessies!

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuw op IPLO  
 
 

Toepasbare regels testen in het Omgevingsloket
Als overheidsorganisatie maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daarmee zien initiatiefnemers wat mag in hun omgeving. Daarom is het belangrijk uw toepasbare regels in het Omgevingsloket zelf te testen en niet alleen in de regelbeheersoftware. Zo weet u of deze kloppen en initiatiefnemers uw vragen goed begrijpen.

Voorbeelden toepasbare regels maken
Maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket? Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden van veelvoorkomende fouten en hoe u deze kunt voorkomen.

Herbruikbare beslissing in toepasbare regels: beslissing opnieuw gebruiken
Met een herbruikbare beslissing kunt u bij de toepasbare regels voor de Vergunningcheck en Maatregelen op maat de beslissing van een ander toepasbaar regelbestand opnieuw gebruiken. Hoe u dit doet vindt u op deze pagina.

Impliciete antwoorden gebruiken in toepasbare regels voor de Vergunningcheck
Als u als overheid toepasbare regels maakt voor de Vergunningcheck van het Omgevingsloket, kunt u impliciete antwoorden gebruiken. Hiermee geeft u aan welke vragen initiatiefnemers niet hoeven te beantwoorden bij een gekozen werkzaamheid.

 
 
     
 
 
 
 
  Is uw dienstverlening klaar voor de start?  
 
 

De Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) treden 1 januari 2024 in werking. Uw dienstverlening kan hierdoor mogelijk veranderen. Zorg dat uw medewerkers opgeleid zijn en op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving.

Informeer uw inwoners, bedrijven, organisaties en belanghebbenden. Bent u klaar voor de start?

 
 
 
     
 
 
 
 
  Bijeenkomsten  
 
 

27 t/m 28 december en 2 t/m 4 januari
Spreekuur TR naar productie Omgevingsloket

2 t/m 5 en 8 t/m 12 januari
Inloopspreekuur DSO

10, 15, 22 en 31 januari
Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket

12 januari
Netwerk Omgevingsplan: Algemeen vragenuur

25 januari
Oefensessie: Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

25 januari
Online bijeenkomst: Samenwerken onder de Omgevingswet

 
 
   
 
 
     
 
 
 
  Indringend Ketentesten (IKT) fase 6 afgerond  
 
 

Fase 6 van het project Indringend Ketentesten (IKT) is afgerond. De ketentesten zijn uitgevoerd van medio juli 2023 tot medio oktober 2023. Tijdens de testen is opnieuw vooruitgang geconstateerd in de functionaliteiten van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en die van de lokale softwareleveranciers.

 
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021



© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.