Nieuwsbrief Implementatie 25 juli 2024 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  In deze nieuwsbrief vindt u onder meer:  
 
 
  • Plannen voor ontwikkeling DSO in 3e kwartaal 2024
  • Vraaggroepen in toepasbare regels gebruiken
  • 4 tips voor participatie: van meedenken naar meebeslissen
 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
 

Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) en overgangsrecht voor aantal instrumenten verlengd
De 6 TAM voor het publiceren van omgevingsdocumenten via IMRO of DROP worden met 1 jaar verlengd. De andere 3 TAM voor dienstverlening worden met een half jaar verlengd. Ook het overgangsrecht voor een aantal instrumenten wordt met een half jaar verlengd. Meer informatie is te vinden in dit nieuwsbericht.

Plannen voor ontwikkeling DSO in 3e kwartaal 2024
Aan het begin van ieder kwartaal bepalen de ontwikkelteams, koepelorganisaties en opdrachtgever de werkzaamheden met elkaar. De plannen voor de ontwikkeling van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) voor dit kwartaal zijn nu beschikbaar.

Nieuwe versie STAM 5.0 beschikbaar in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Sinds woensdag 24 juli ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 5.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM). Deze update, onderdeel van release PI-31.2, introduceert belangrijke verbeteringen en nieuwe mogelijkheden voor het indienen van verzoeken via het Omgevingsloket.

Release-informatie DSO beschikbaar voor PI-31.2
Op 24 juli vond de release plaats van versie PI-31.2 van het DSO. In deze release is de nieuwe versie van STAM 5.0 beschikbaar. Ook zijn er enkele wijzigingen in het Omgevingsloket en de Samenwerkfunctionaliteit. U kunt zich abonneren op de  RSS-feed. U ontvangt dan automatisch bericht van nieuwe release-informatie.

Veranderingen in het Omgevingsloket voor verwijderen van asbest
Vanaf 1 augustus wijzigt de regelgeving voor het verwijderen van asbest. Deze verandering heeft ook gevolgen voor de Vergunningchecks en het meldingsformulier in het Omgevingsloket. Beginnen aanvragers voor 1 augustus met een melding die ze nog niet indienen? Dan moeten ze vragen opnieuw beantwoorden.

Nieuwe verbeterpunten bruidsschat gemeenten voor Maatregelen op maat
Voor gemeenten zijn er nieuwe verbeterpunten voor de toepasbare regels van de bruidsschat. Het gaat om 4 verbeterpunten voor Maatregelen op maat. De verbeterpunten zijn in juli 2024 toegevoegd.

Overzicht beschikbare toepasbare regels (kruismatrix) bijgewerkt
Het overzicht met beschikbare toepasbare regels op de pre-productieomgeving (oefenomgeving) en productieomgeving van het DSO (kruismatrix) is bijgewerkt. Er zijn enkele nieuwe vergunningchecks op de oefenomgeving en productieomgeving gezet voor onder andere de activiteiten 'Mobiel breken van bouw- en sloopafval' en 'Milieustraat'. Daarnaast zijn er 2 gewijzigde en 2 nieuwe activiteiten in het overzicht toegevoegd.

Nieuwe verbeterpunten bruidsschat gemeenten voor Maatregelen op maat
Voor gemeenten zijn er nieuwe verbeterpunten voor de toepasbare regels van de bruidsschat. Het gaat om 4 verbeterpunten voor Maatregelen op maat voor de activiteiten ‘Geluid veroorzaakt door activiteiten’, ‘Geur veroorzaakt door andere agrarische activiteiten’ en ‘Grondwater, afkomstig van een sanering of ontwatering, lozen in het riool of op of in de bodem’. Voortaan vindt u het overzicht met verbeterpunten voor de toepasbare regels van de bruidsschat voor het omgevingsplan in een Excelbestand. Dit overzicht wordt bijgewerkt als er een nieuw verbeterpunt is. Alle verbeterpunten zijn te vinden op Verbeterpunten voor toepasbare regels bruidsschat.

 
 
     
 
 
 
 
 
4 tips voor participatie: van meedenken naar meebeslissen
 
 
 
 
 
     
 
 
Afbeelding van gesprek van 4 personen op een podium en aanwezigen op stoelen.
 
 
 
 
  Nieuw op IPLO  
 
 

Vraaggroepen in toepasbare regels gebruiken
Overheden gebruiken vraaggroepen bij het maken van toepasbare regels. Vraaggroepen zijn de tussenkopjes in het Omgevingsloket waarin vragen over een bepaald onderwerp bij elkaar staan. Op de pagina Vraaggroepen in toepasbare regels gebruiken is te vinden hoe vraaggroepen gemaakt kunnen worden in het Omgevingsloket. Zo kunnen vragen over een bepaald onderwerp op een logische manier bij elkaar worden gezet.

 
 
     
 
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

Rapport en online sessie over monitoring eerste kwartaal beschikbaar
Om de werking en effecten van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) de komende jaren te kennen, is monitoring van belang. De VNG heeft op verschillende onderwerpen monitoring opgesteld en de uitvraag over kwartaal 1 is in april gestart. Van deze uitvraag is de rapportage nu beschikbaar.

In augustus bespreekt VNG deze uitkomsten in een online sessie en nemen zij u mee in de benchmarktool die beschikbaar is voor deelnemers van de monitor. Er is voldoende tijd gereserveerd om vragen te stellen, feedback te geven en ervaringen uit te wisselen.

Hulp nodig bij publiceren eerste omgevingsdocumenten?
Aanmelden is nog steeds mogelijk! Publiceert u voor de eerste keer uw omgevingsplan of een ander omgevingsdocument in het DSO? Samen met de VNG helpen we u op weg met het concept van uw publicatie. We focussen op de juridisch-technische aspecten. Meld u hier aan.

Van verordening naar omgevingsplan: nieuwe voorbeeldregels
De VNG publiceert voorbeeldregels voor bepalingen uit de gemeentelijke verordeningen die over moeten of mogen naar het omgevingsplan. De afgelopen periode heeft VNG voorbeeldregels toegevoegd voor 2 nieuwe APV-onderwerpen: aanleggen en veranderen van een weg of uitrit en voorwerpen op de weg of openbare plaats. Deze zomer volgen voorbeeldregels voor de laatste 2 APV-onderwerpen: de mosquito en evenementen & festiviteiten. Verder zijn voorbeeldregels in voorbereiding voor bepalingen uit de marktverordening en de begraafplaatsenverordening.

 
 
 
     
 
 
 
 
 
Bijeenkomsten
 
 
 
 
 
     
 
 
 
   
 
   
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021



© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.