Nieuwsbrief Implementatie 4 januari 2024 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Het is zover: de Omgevingswet is van kracht  
 
 

Na jaren voorbereiding is het moment hier: sinds 1 januari zijn alle wetten en regels over onze leefomgeving samengevoegd in een wet, de Omgevingswet. Via het Omgevingsloket kunnen inwoners en bedrijven een vergunning aanvragen of een melding doen. Lees het volledige nieuwsbericht op onze website.

 
 
 
     
 
 
 
  Werkbezoek Omgevingsdienst Regio Arnhem  
 
 

Omgevingswet brengt overheden bij elkaar
De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) heeft afgelopen 3 jaar hard gewerkt om de Omgevingswet vanaf 1 januari 2024 goed te laten landen. Eind oktober is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door de ODRA-partners, de Veiligheids- en- Gezondheidsregio Gelderland Midden en de 3 waterschappen in Gelderland. Lees op onze website op welke manier de partners gaan samenwerken in het kader van de Omgevingswet. 

 
 
     
 
 
Op de foto van links naar rechts: Marc du Maine (IPLO), Marjolein Jansen (programmadirecteur), Laurens Holtrigter (HAN), Ruben Vlaander (ODRA) en Suzanne Hendrikx (programma medewerker).
 
 
 
 
 
  Interview Rob Verbaan: Regelanalist als bruggenbouwer  
 
 

Bent u al bekend met de functie van regelanalist? Rob Verbaan van de gemeente Den Haag is zo’n bruggenbouwer tussen de gebruiker en het systeem. Hij legt een mooie link tussen online communicatie en toepasbare regels. Wij spraken hem. Lees hier zijn verhaal.

 
 
 
     
 
 
 
  Special Toepasbare Regels (Dienstverlening en Omgevingsloket)  
 
 

In de special oefenen toepasbare regels leest u meer over de toepasbare regels, de functie van de regels en hoe ze bijdragen aan het dienstverleningsniveau. Maar vooral ook hoe ze hun beslag krijgen in het Omgevingsloket en u ermee kunt werken, inclusief een overzicht van de ondersteuningsproducten die ervoor is bedacht.

 
 
     
 
 
 
 
  Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
 

Gerealiseerde wensenpagina voor ontwikkeling van het DSO
De beheerders van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ontvangen regelmatig wensen en feedback. Op de pagina Gerealiseerde wensenpagina voor ontwikkeling van het DSO vindt u wensen die de afgelopen tijd zijn gerealiseerd. Zo is bijvoorbeeld in het onderdeel Aanvragen het navigeren verbeterd waardoor het nu ook mogelijk is om direct naar bijvoorbeeld de stap ‘Documenten’ te gaan.

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

Publiceren van wijzigingsbesluiten en andere omgevingsplandocumenten
Gemeenten moeten hun wijzigingsbesluiten en andere omgevingsplandocumenten publiceren op diverse platformen. Publiceren kan inhouden: beschikbaar stellen, mededelen, bekendmaken, kennisgeven of ter inzage leggen. Op de nieuwe VNG-webpagina Publiceren van wijzigingsbesluiten en andere omgevingsplandocumenten leest u welke documenten u waar moet publiceren. Bij de pagina hoort ook een checklist voor realisatie van een platform voor elektronische ontsluiting van documenten.

Nieuwe Q&A’s over het publiceren van de BOPA
Van alle BOPA's moet u de kennisgeving publiceren in het gemeenteblad. Voor bepaalde BOPA’s geldt dat de kennisgeving óók zichtbaar moet zijn in het Omgevingsloket. In 3 nieuwe Q&A’s en een stappenplan leggen we uit hoe u dit technisch aanpakt. Zie vraag 24 t/m 26 in de Q&A over de BOPA en het Stappenplan publiceren kennisgeving BOPA via DROP.

Kenniscentrum helpt gemeenten bij onteigeningsbeschikking
Door de invoering van de Omgevingswet maken overheden per 1 januari 2024 zelf een onteigeningsbeschikking. Het belang van een zorgvuldige onteigeningsprocedure is groot, zowel voor inwoners als voor overheden. Gemeenten kunnen voor ondersteuning terecht bij het nieuwe Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden.

Review omgevingsplan
De VNG en het programma Aan de slag met de Omgevingswet, geven ondersteuning voor het publiceren van het omgevingsplan op de productieomgeving van het DSO. Dit doen we met een technische en/of inhoudelijke review voorafgaand aan uw publicatie.
Meer informatie over hoe en wanneer u zich kunt aanmelden, volgt via de VNG-fora, deze nieuwsbrief en de websites van VNG en het programma Aan de Slag met de Omgevingswet.

 
 
     
 
 
 
 
  Oefenen  
 
 

Nieuwe datums klikdemo
Voor 10, 15, 22 en 31 januari a.s. kunt u zich weer aanmelden voor de klikdemo in het Omgevingsloket. Hebt u behoefte aan basiskennis over het Omgevingsloket? Schrijf u snel in.

Nieuwe datums voor functiegerichte demo voor KCC en Dienstverlening
Op 19 en 25 januari a.s. kunt u deelnemen aan de sessie voor KCC en Dienstverlening. Inschrijven is nu mogelijk!

Spreekuur Toepasbare Regels
Iedere maandag tot en met donderdag van 09.00-09.30 uur. Meer informatie: spreekuur toepasbare regels naar productie Omgevingsloket 8 t/m 11 januari.

Inloopspreekuur DSO
Iedere maandag tot en met vrijdag van 09.00 -11.00 uur. Meer informatie: inloopspreekuur DSO - 2 t/m 5 januari

 
 
 
     
 
 
 
 
 
Trefpunt van kennis: DSO Community
 
 
 
 
 
     
 
 
 
  Nieuw op IPLO  
 
 

Abonneren op nieuwsbrieven en RSS-feeds
Wilt u op de hoogte blijven van de regelgeving over de leefomgeving of de Omgevingswet? Of niks missen van bijvoorbeeld het nieuws, onderhoud en release-informatie van het DSO? Via de pagina Abonneren op nieuwsbrieven en RSS-feeds kunt u zich op verschillende e-mailnieuwsbrieven en RSS-feeds van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) abonneren.

Nieuw Omgevingsloket (1 januari 2024)
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet gebruiken initiatiefnemers het nieuwe Omgevingsloket van DSO. Het huidige Omgevingsloket online (OLO) blijft tot 1 juli 2024 beschikbaar voor het indienen van aanvullingen. Op de pagina Nieuw Omgevingsloket vindt u praktische informatie over de veranderingen.

 
 
     
 
 
 
 
  Bijeenkomsten  
 
 

2 t/m 5 en 8 t/m 12 januari
Inloopspreekuur DSO

8 t/m 11 januari
Spreekuur toepasbare regels naar productie Omgevingsloket

10, 15, 22 en 31 januari
Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket

12 januari
Netwerk Omgevingsplan: Algemeen vragenuur

19 en 25 januari
Oefensessie: Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

25 januari
Online bijeenkomst: Samenwerken onder de Omgevingswet

 
 
   
 
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021



© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.