Nieuwsbrief Implementatie 7 maart 2024 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een goede omgevingskwaliteit vereist beleid, vooroverleg én toetsing  
 

Adviseren, ondersteunen en inspireren met oog voor de omgeving. Daar focust organisatie Dorp, Stad en Land zich op. Zij zijn één van de organisaties die in Nederland vele gemeenten adviseren over ruimtelijke kwaliteit. Onder andere bemensen zij omgevingscommissies van gemeenten. We spraken hun directeur Arlette van Poppel over het werk van haar organisatie onder de nieuwe Omgevingswet.

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuw op Iplo.nl  
 
 

Release-informatie DSO beschikbaar voor PI-29.4
Op 8 maart vindt naar verwachting de release plaats van versie PI-29.4 van het DSO. Deze release is sinds 29 februari beschikbaar op de oefenomgeving (pre-productieomgeving). In de release zit een beperkt aantal functionele veranderingen, vooral in de Samenwerkfunctionaliteit. Daarnaast is er aantal veranderingen in de algemene set indieningsvereisten. Het gaat om veranderingen bij vragen in stap 6: Uw gegevens en stap 7: Verzoek indienen van een aanvraag. Er komt bijvoorbeeld een vaste toelichting bij de velden e-mailadres en telefoonnummer.

Release-informatie Regels op de kaart voor 1.76
Op 29 februari vond release 1.76 plaats van Regels op de kaart. Hierin zijn ook de wijzigingen van versie 1.75 meegenomen. In de release zitten 2 functionele veranderingen:

  • Instellen transparantie kaartlagen (legenda)
  • Het in bulk ophalen van bestemmingsvlakken

Nieuw overzicht veranderingen in werkzaamheden
Er is een nieuw overzicht veranderingen werkzaamheden, trefwoorden en gerelateerde werkzaamheden in het DSO. U kunt dit overzicht gebruiken als u toepasbare regels maakt en daarvoor werkzaamheden en activiteiten koppelt. Er zijn 3 nieuwe werkzaamheden en 11 werkzaamheden veranderd.

 
 
     
 
 
 
 
  Nieuws voor leveranciers en ontwikkelaars  
 
 

Connectiviteitscheck op de productieomgeving van het DSO-LV
Er wordt iedere donderdag een connectiviteitscheck uitgevoerd op de productieomgeving van het DSO-LV om de connectiviteit en betrouwbaarheid van het berichtenverkeer in ebMS te monitoren. Lees meer over waarom dit wordt gedaan en hoe u deze check herkent.

 
 
 
     
 
 
 
 
  Oefenen  
 
 

Dienstverlening (serviceketen)
Heeft u al eens gewerkt met de gespreksstarter? De gespreksstarter helpt u als overheid om te bepalen wie welke vragen beantwoordt: KCC-medewerkers, front-officemedewerkers of back-officemedewerkers. Naast de gespreksstarter zijn er ook andere producten ontwikkeld om u daarbij te ondersteunen.

DSO Community
Deze week: berichten over onder andere een verwijzing naar juridische regels bij maatregelen, hulp gezocht bij het maken van toepasbare regels in het omgevingsplan en herbruikbare vragen binnen de STTR Builder. Geen vraag is te gek. De community is er om u op weg te helpen en het gesprek aan te gaan. Bent u regelanalist, VTH'er, beheerder of planmaker? Doe mee en meld u hier aan!

Hulp bij publiceren eerste omgevingsdocumenten
Publiceert u voor de eerste keer uw omgevingsplan of een ander omgevingsdocument in het DSO? Samen met de VNG helpen we u op weg met het concept van uw publicatie. We focussen op de juridisch-technische aspecten. Bent u geïnteresseerd? Meld u dan vandaag nog aan!

Inloopspreekuur DSO/plan/TR
Heeft u vragen over het DSO, plan of toepasbare regels? Onze experts zitten van maandag tot en met vrijdag voor u klaar in het Inloopspreekuur. Loop dagelijks digitaal binnen tussen 9.00 en 10.00 uur en stel uw vraag. Of speel luistervinkje. Dat mag natuurlijk ook!

Webinar Introductie op de Omgevingswet voor inwoners en vrijwilligers
Op maandag 18 maart van 19.30 tot 20.45 uur geven de LSA en NOV, samen met het programma Aan de slag met de Omgevingswet een webinar over wat de Omgevingswet betekent voor bewoners en vrijwilligers en de rol die zij kunnen spelen in het vormgeven van hun leefomgeving. Wat te doen wanneer u als bewoner zelf in actie komt of inspeelt op ontwikkelingen in uw buurt? Dit wordt besproken in het webinar.

Klikdemo (basis)
Een nieuwe reeks met klikdemo’s in maart, april en mei is ingepland. Bent u (nog) niet bekend met de basisbeginselen van het Omgevingsloket, maar is dat wel noodzakelijk voor uw werk? Op maandag 11 maart is de eerste mogelijkheid. We nemen u aan de hand van een casus mee langs de onderdelen Vergunningcheck, Vergunningaanvraag en Regels op de kaart.

Klikdemo special: Regels op de kaart
Met de verdiepende klikdemo Regels op de kaart krijgt u meer inzicht in dit onderdeel in het Omgevingsloket. In dit onderdeel is voor iedere locatie terug te vinden welke omgevingsdocumenten gelden. Er kan gefilterd worden op (specifieke) regels voor de gekozen activiteiten en per bestuurslaag. De komende maanden zijn nieuwe sessies gepland.

Werkplaatsen
Wilt u ingewikkelde vraagstukken samen met ketenpartners oppakken en uitwerken, zoals het maken van voorbeeldregels voor in het omgevingsplan/verordening of het instrument Programma voor een maatschappelijke opgave in leren zetten? Misschien is een werkplaats iets voor u. Er zijn werkplaatsen voor het bedrijfsleven, interbestuurlijke werkplaatsen, maar ook Grip op omgevingsplan.

Regionale werkplaats Bodem
U gaat in uw eigen regio aan de slag met een casus, waarin verschillende aspecten samen komen, zoals Milieubelastende Activiteiten (MBA's) voor bodem, omgang met historische en nieuwe bodemverontreinigingen (inclusief grondwater), bodemenergie en gebiedsontwikkelingen. De casus wordt gebruikt om inhoud en samenwerking beter te leren beheersen. Bent u geïnteresseerd? Ga voor meer informatie en het aanmeldformulier naar onze website.

Postbus oefenen Omgevingswet
Wilt u iets kwijt over ons ondersteuningsaanbod? Mist u iets of heeft u een vraag over een specifieke sessie? Wij zijn benieuwd naar uw suggesties en tips. Laat het ons weten via postbusoefenenomgevingswet@minbzk.nl.

 
 
 
     
 
 
 
 
  Kansen en mogelijkheden van de Omgevingswet voor zon- en windprojecten  
 
 

Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES) organiseerde onlangs een online kennissessie waarin het aanvragen van vergunningen centraal stond. Welke instrumenten hebben gemeenten en provincies nodig om te sturen en hoe krijgt participatie een plek? Als voorbeeld kwam een zonneveld in het Limburgse Bergen en een windproject ter sprake. Benieuwd? Kijk de sessie hier terug.

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

De bruidsschat: een overzicht van activiteiten per artikel of lid
Gaat u aan de slag met het opbouwen van uw omgevingsplan? Dan is het onder andere van belang om de relatie te leggen met de activiteiten in de bruidsschat. De VNG heeft een overzicht gepubliceerd waarin u kunt zien met welke activiteiten de artikelen en leden van de bruidsschat zijn geannoteerd.

Terugkijken: netwerksessie communiceren over de Omgevingswet en Wkb
Op dinsdag 27 februari vond een bijeenkomst plaats van het Netwerk Communicatieadviseurs Omgevingswet over het publiceren en communiceren van wijzigingen van het omgevingsplan. Kijk de sessie hier terug met onderwerpen als:

  • De basiskennis over het omgevingsplan voor communicatieadviseurs
  • Juridische verplichtingen rond het publiceren van planwijzigingen
  • 8 tips voor de communicatie van planwijzigingen
 
 
     
 
 
 
 
  Bijeenkomsten  
 
 

12 maart
Werkplaats Grip op instrumenten in de planketen

19 en 26 maart
Werkplaats Grip op het Omgevingsplan: eerste wijziging na Bruidsschat in beheer

21 maart
Werkplaats Grip op het omgevingsplan de herhaling (basis)

21 maart
Werkplaats Grip op het omgevingsplan de herhaling (verdieping)

26 maart
Netwerkbijeenkomst: Communiceren over de Omgevingswet en Wkb

28 maart
Netwerkbijeenkomst Financiën Omgevingswet

 
 
   
 
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021



© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.