Nieuwsbrief Implementatie 10 augustus 2023 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
 

Vanaf 21 augustus 2023 nieuwe versies STTR 1.5 en 2.0
Levert u als overheid toepasbare regels? Of bent u leverancier van regelbeheersoftware en helpt u overheden bij het leveren van toepasbare regels? Er komen nieuwe versies van de Standaard toepasbare regels (STTR) aan. De implementatie daarvan vindt plaats vanaf 21 augustus 2023.

 
 
 
     
 
 
 
  Oefenen  
 
 

Nieuwe werkplaatsen Grip op omgevingsplan
In de werkplaats Grip op omgevingsplan gaan we dieper in op het instrument omgevingsplan. Vanaf september 2023 beginnen nieuwe sessies. Meer informatie en een aanmeldformulier vindt u op onze website.

Nieuwe sessies Vergunningcheck en Regelanalisten
In september en oktober zijn nieuwe sessies ingepland voor 'Hulp bij vergunningchecks in het Omgevingsloket' en 'Wat is en doet een regelanalist?'. Kijk op onze website voor de nieuwe datums en het aanmeldformulier.

Werkplaatsen Implementatie Omgevingswet
Bent u geïnteresseerd in een werkplaats waarin u eigen lokale of regionale casuïstiek kunt inbrengen? Experts van het programma Aan de slag met de Omgevingswet gaan samen met u en uw ketenpartners op zoek naar oplossingen. Wij horen graag welke onderwerpen bij u spelen. Meld u aan voor een werkplaats. We nemen snel contact met u op.

Spreekuur Planmakers
Elke maandag (13.00 - 13.30u) en donderdag (9.00 - 9.30u) is er een spreekuur voor planmakers. U kunt hier terecht met alle vragen waar u als planmaker tegenaan loopt. Bijvoorbeeld over het in beheer nemen van de bruidsschat als plan, maar ook wijzigingen die u door wilt voeren en het effect hiervan op de keten.

Let op: in de week van 14 tot 18 augustus is er geen spreekuur. Het eerstvolgende spreekuur is op maandag 21 augustus.

 
 
     
 
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

Aanpassen hemelwaterverordening vóór start Omgevingswet
De VNG adviseert gemeenten hun verordening afvoer hemel- en grondwater vóór 1 januari 2024 aan te passen. VNG heeft een ‘Handreiking Verordening afvoer hemel- en grondwater en omgevingsplan’ opgesteld met een voorbeeld raadsbesluit en toelichting.

Van APV naar omgevingsplan: nieuwe voorbeeldregels
De VNG publiceert voorbeeldregels voor bepalingen uit de APV die over moeten of mogen naar het omgevingsplan. De afgelopen periode heeft VNG voorbeeldregels toegevoegd voor 9 nieuwe onderwerpen:

• Crossterreinen
• Geluidhinder door dieren
• Hinderlijke beplanting of gevaarlijk voorwerp voor wegverkeer
• Kamperen buiten kampeerterreinen
• Objecten onder hoogspanningslijn
• Opslag van voer- en vaartuigen en kampeermiddelen
• Overlast door fietsen en bromfietsen
• Parkeerexcessen
• Water, ligplaatsen en dijken

Presentaties netwerkbijeenkomsten
De afgelopen periode vonden weer diverse bijeenkomsten van het Netwerk omgevingsplan plaats. Sessie gemist? Bekijk hier de presentaties.
Structuur omgevingsplan Amsterdam en Arnhem
Structuur omgevingsplan Rheden en Rijssen-Holten

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuw op IPLO  
 
 

Toepasbare regels vervangen of verwijderen Omgevingsloket
Als overheid kunt u uw toepasbare regels vervangen in het Omgevingsloket. Bijvoorbeeld omdat u de juridische regels hebt veranderd. Ook kunt u toepasbare regels verwijderen.
Op de nieuwe pagina Toepasbare regels vervangen of verwijderen uit het Omgevingsloket leest u hoe u dit doet. En hoe u eerder gepubliceerde versies terug vindt in het Omgevingsloket en de Registratie toepasbare regels (RTR).

Conclusies gebruiken bij toepasbare regels Vergunningcheck
Als overheid regelt u per activiteit welke plichten gelden voor initiatiefnemers. Bijvoorbeeld een vergunning aanvragen. Als u toepasbare regels maakt voor de Vergunningcheck, gebruikt u voor deze plichten een conclusie. Met de conclusie geeft u aan wat een initiatiefnemer moet doen. Op de nieuwe pagina Conclusies gebruiken bij toepasbare regels voor de Vergunningcheck leest u welke conclusies zijn er en wanneer u welke conclusie gebruikt in uw toepasbare regels.

 
 
     
 
 
 
 
 
DSO Community regelanalisten en planmakers
 
 
 
 
 
     
 
 
 
  Dag van de Omgevingswet  
 
 

Op 5 oktober organiseert de VVM weer een Dag van de Omgevingswet. Ontmoet deze dag collega's en experts, deel ervaringen over de implementatie én inzichten over de laatste ontwikkelingen. Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening BZK, is een van de sprekers tijdens het plenaire programma.

 
 
     
 
 
 
 
  Bijeenkomsten  
 
 

18 augustus
Netwerk omgevingsplan: Vragenuur Bruidsschat

18 en 31 augustus
VTH-netwerksessie: Instellen conceptverzoek

21, 24 en 28 augustus
Spreekuur Planmakers

22 en 29 augustus
Spreekuur Omgevingswet

23 augustus en 6 september
Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket

4 en 11 september
Werkplaats Grip: de verdieping

6 september
Oefensessie | Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlenin

12 september
Kennissessie Vakantieparken en Omgevingswet

13 september
Online sessie: Wat is en doet een regelanalist?

14 september
Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in Omgevingsloket

 
 
   
 
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.