Nieuwsbrief Implementatie 21 september 2023 | bekijk de webversie van deze nieuwsbrief
 
 
 
     
 
Omgevingswet logo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
 

Indeling Regels op de kaart in Omgevingsloket is veranderd
De indeling van het onderdeel Regels op de kaart binnen het Omgevingsloket is veranderd. De manier om via documenten te zoeken naar juridische regels op een locatie, staat voortaan bovenaan de overzichtspagina. Reacties van gebruikers bevestigen dat deze manier van zoeken een beter overzicht biedt van alle documenten en de regels daarin die gelden op een locatie.

Gebruikers verduidelijken conclusies Vergunningcheck
De Vergunningcheck is verbeterd. Deze is vanaf nu meer gericht op de acties die gebruikers moeten ondernemen dan op de vraag of een vergunning nodig is. Met deze verbeterde Vergunningcheck kunnen zowel burgers als bedrijven eenvoudiger nagaan welke acties zij moeten ondernemen.

Begeleiding bij publiceren omgevingsdocumenten op productieomgeving: meld uw publicatie van tevoren aan
Het Kennis- en exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties (KOOP) ondersteunt provincies en gemeenten voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet met de publicatie van een (ontwerp)omgevingsdocument voor de productieomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Meld daarvoor uw publicatie van tevoren aan via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

Overzicht beschikbare toepasbare regels oefenomgeving (kruismatrix) bijgewerkt
Het overzicht met beschikbare toepasbare regels op de oefenomgeving van het (DSO) is bijgewerkt. Het Rijk heeft een aantal nieuwe vergunningchecks op de oefenomgeving gezet. U vindt het bijgewerkte overzicht op de oefenomgeving van het DSO (kruismatrix) op de pagina Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen.

Nieuw overzicht veranderingen in werkzaamheden juli en augustus 2023
Er is een nieuw overzicht veranderingen werkzaamheden, trefwoorden en gerelateerde werkzaamheden (versie juli en augustus) in het DSO. In het overzicht ziet u alle veranderingen die gelden vanaf 1 september 2023. U kunt dit overzicht gebruiken als u toepasbare regels maakt en daarvoor werkzaamheden en activiteiten koppelt.

Informatie beschikbaar: release PI-27.5 en PI-27.6
Op 18 september 2023 vond de release plaats van versie PI-27.5 en PI-27.6 van het (DSO). In deze release zat onder andere versie 4.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM), een nieuwe indeling van het onderdeel Regels op de kaart en een nieuw ontwerp van het resultaat van de Vergunningcheck.

 
 
 
     
 
 
 
  Content digitaal toegankelijk aanleveren  
 
 

Overheidsorganisaties werken voor alle Nederlanders. Daarom is het belangrijk dat de websites ook voor iedereen toegankelijk zijn. Deze moeten voldoen aan de verplichte richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Wilt u weten hoe u zorgt dat uw tekstbijdragen of andere content de toegankelijkheidstoets doorstaan? Bekijk dan de agenda van Digitoegankelijk.nl waar wekelijks gratis webinars te volgen zijn over verschillende onderwerpen die met digitale toegankelijkheid te maken hebben.

 
 
     
 
 
 
 
  Oefenen  
 
 

Klikdemo
Inmiddels zijn er meer dan 100 klikdemo’s gegeven, waarvoor ruim 2000 mensen zich hebben aangemeld. Wilt u ook voorbereid zijn op de komst van de Omgevingswet? Meld u dan snel aan voor een Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket. De datums voor oktober, november en december zijn bekend.

Webinar Archivering, Beheer en Toepasbare regels
Save the date – Op donderdag 2 november van 9.30 - 11.00 uur geeft Yanda van Dijk, expert Toepasbare regels, een webinar over het bewaren en gebruiken van informatie, speciaal voor regelanalisten en informatieadviseurs. Meer informatie en de mogelijkheid om aan te melden volgt in de evenementenagenda.

Spreekuur Planmakers
Nu de bruidsschat op de productie-omgeving staat, is het belangrijk die ook in beheer te nemen in de software. Wilt u inzicht of hulp in dit proces? Kom dan naar het Spreekuur Planmakers. Elke maandag van 13.00 tot 13.30 uur en donderdag van 9.00 tot 9.30 uur. Het eerstvolgende Spreekuur Planmakers is op maandag 25 september van 13.00 tot 13.30 uur.

Werkplaats Grip op omgevingsplan
In de laatste maanden van dit jaar breiden we het aanbod met werkplaatsen Grip op omgevingsplan op verzoek uit. U kunt zich nog aanmelden voor: Grip de verdieping, Grip op plan-plan en samenloop, Grip op beheer van de bruidsschat en Grip voor planbureaus / adviesbureaus. Meer informatie en aanmelden kan op onze website.

Nieuwe sessies Vergunningcheck en Regelanalisten
In september en oktober zijn nieuwe sessies ingepland voor 'Hulp bij vergunningchecks in het Omgevingsloket' en 'Wat is en doet een regelanalist?'. Kijk op onze website voor de nieuwe datums en het aanmeldformulier.

 
 
 
     
 
 
 
 
 
DSO Community
 
 
 
 
 
     
 
 
 
 
  De Beschermde SoortenIndicator: interview  
 
 

Natuurbescherming wordt onderdeel van de Omgevingswet. Provincies hebben een opzet gemaakt voor het maken van vragenbomen en de vergunningcheck. Dat resulteerde in de Beschermde SoortenIndicator (BeSI), een tool voor natuurbescherming bij vergunningverlening. BeSI is dé landelijke bron voor informatie over beschermde plant- en diersoorten in relatie tot veranderingen in de fysieke leefomgeving van deze soorten. Met Jaap van der Sneppen, adviseur uitvoeringsbeleid bij RVO en Else Sneller, werkplaatsbegeleider bij Aan de slag met de Omgevingswet doorlopen we de 'making of'.

 
 
 
     
 
 
 
  Nieuws voor gemeenten  
 
 

Terugkijken: netwerksessie transitieplan voor omgevingsplan
Op 8 september vond een bijeenkomst plaats van het Netwerk Omgevingsplan over het transitieplan. Aan bod kwamen onder meer de onderwerpen voor de transitiestrategie en praktische aandachtspunten. De gemeente Nijmegen gaf een toelichting op haar eigen transitieplan. Sessie gemist? Bekijk hier de opname en presentaties.

Eindpresentatie IKT fase 5
Afgelopen maanden heeft in het kader van Indringend Ketentesten (IKT) een flink aantal gemeenten de DSO-keten getest. De belangrijkste bevindingen over IKT fase 5 zijn dinsdag 12 september gedeeld.

 
 
     
 
 
 
 
  Het Overkoepelend Draaiboek voor Gemeenten  
 
 

Waar moeten gemeenten rekening mee houden bij de voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024? Ter ondersteuning is er nu het Overkoepelend Draaiboek voor Gemeenten. Het Draaiboek benoemt essentiële acties, die noodzakelijk zijn voor of tijdens de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.

 
 
 
     
 
 
 
 
  Bijeenkomsten  
 
 

22 september
Netwerksessie | Keuzehulp instrumentarium wijzigen omgevingsplan

25 september
VTH Netwerkbijeenkomst: de Beschermde SoortenIndicator (BeSI)

25 en 28 september
Spreekuur Planmakers

25 september, 2 en 9 oktober
Werkplaats Grip: de verdieping

26 september
Workshop Omgevingsveiligheid

26 september, 3, 10, 17, 24 en 31 oktober
Spreekuur Omgevingswet

26 september en 3 oktober
Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in Omgevingsloket

27 september en 25 oktober
Werkplaats Grip plan-plan en samenloop

27 september en 10 oktober
Online sessie: Wat is en doet een regelanalist?

27 september, 4, 5 en 12 oktober
Werkplaats Grip op beheer van de bruidsschat

29 september
Vragenuur | Keuzehulp instrumentarium wijzigen omgevingsplan

2, 12 en 26 oktober
Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket

4 en 25 oktober
Oefensessie | Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

5 oktober
Dag van de Omgevingswet 2023

 
 
   
 
 
     
 
 
Zelf ook de Nieuwsbrief Implementatie ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan!
 
 
 
 
Volg ons via onderstaande kanalen
 
 
 

Hebt u collega's voor wie onze nieuwsbrief ook interessant is? Verwijs hen dan naar onze aanmeldpagina op de Aan de slag-website. Dank alvast!

U ontvangt deze mail van het programma Aan de slag met de Omgevingswet omdat u zich hiervoor hebt aangemeld via het inschrijfformulier op onze website. Als u deze Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet niet meer wil ontvangen, kunt u zich onderaan deze mail uitschrijven.

Bannerfoto: Hans Roggen, Magenta Delden meest duurzame school van Nederland, 2021



© 2020 Aan de slag met de Omgevingswet | website | uitschrijven.