Facebook icon Twitter icon Forward icon

Periodisk faste kan påvirke alder og helbred

”Snyd din alder” er et nyt program på TV2. Jesper Skibby, Amin Jensen og Ditte Hansen har sagt ja til at deltage i et videnskabeligt forsøg på Panum Instituttet for at undersøge, om de kan sænke kroppens alder på 12 uger ved at spise en pille, der kan mindske aldringsprocessen samt faste og motionere. Allerede nu kan vi læse, at faste havde en god effekt, og deltagere er fortsat med en madpause på 16 timer dagligt.

I dag forskes der i fordele ved faste. Man ser, at faste forsinker ældningsprocessen, reducerer aldersrelaterede kroniske sygdomme og forlænger livet. Hukommelsen bedres, og antallet af gode gavnlige tarmbakterier, der forlænger livet, øges. 1-2

Periodisk faste vinder mere og mere frem. Når man faster, får fordøjelsen en pause. Tarmslimhinden kan hele bedre op, og bugspytkirtlen, der producerer enzymer og blodsukkerhormoner, får en pause. Vores lever, der er hovedaktør i afgiftningen, får et hvil. Immunsystemet i vores tarmslimhinde kan slappe af, og det påvirker inflammationsniveauet i hele kroppen. Da alt hænger sammen på kryds og tværs, vil faste ofte påvirke processer i krop og hoved positivt.

Mange oplever, at faste påvirker dem positivt psykisk. De får mere energi og bliver mere klare i hovedet. Vores blodsukker bliver også mere stabilt under faste. Der er ikke noget mad, der skal lægges på lager i cellerne, så blodsukkeret forbliver stabilt.

Vi omdanner fedt til brændstof i perioder med sult. Dette brændstof kaldes ketoner. Ketoner øger antallet af mitokondrier, hvis funktion er at danner energi. De stimulerer også væksten af nye hjerneceller.

Periodisk faste kan udføres på flere forskellige måder. Nogle vælger at springe et måltid over en gang om ugen. Andre spiser deres mad inden for otte timer. Det kunne være frokost kl. 11.00, et mellemmåltid kl. 15.00 og aftensmad kl. 18.00. På den måde får kroppen en pause 16 timer hver dag. Der kan drikkes vand, sort kaffe og urtete i perioden uden mad.

Anette Harbech Olesen har lige nu tilbud på sin E-bog om faste. Find den her til kr. 29,-

Undervægtige, gravide, småtspisende ældre og børn, der skal vokse og udvikle sig, skal ikke faste. Det er også i orden at holde ”ferie” fra faste. Det handler om at mærke efter og finde sin egen model.

Mette har gået i et forløb hos mig, og hun er meget glad for modellen med at spise mad inden for otte timer. Læs, hvad hun oplever her:

1. Jessica Finger. Calorie-restricted diet may help keep the mind sharp - CBS News 2014.

2. R.J. Colman et al. Caloric restriction delays disease onset and mortality in rhesus monkeys. Science 2009.

Lækre dressinger til kålsalater

Lige nu bruger jeg to dressinger til mine kålsalater. Den ene er med æble. Den anden har konsistens som mayonnaise og er fra "Salat Tøsen". Begge dressinger skal opbevares på køl, og de har en god holdbarhed. Opskrifterne kommer her:

Dressing med æble:

  • 1 æble ca. 50 g, gerne et syrligt æble
  • knap en dl olivenolie
  • 1 spsk æbleeddike
  • 1-2 tsk flydende honning
  • ½-1 tsk dijonsennep
  • salt og peber

Skyl æblet, fjern kærnehuset og skær det i mindre stykker. Blend æblestykker med de andre ingredienser til en cremet dressing. Du kan bruge en stavblender. 

Salat Tøsens basisdressing:

  • 1 spsk sennep (vælg din favorit)
  • ½ dl lys balsamico
  • 1½ dl olivenolie
  • salt og friskkværnet peber

Læg alle råvarerne i et cylindrisk glas, det kan være et sylteglas eller et målebæger til væske.

Før din stavblender ned i bunden af glasset. Blend 10 sekunder, mens du beholder blenderen i bunden. Når du har fået fat i sennep, fører du stille og roligt blenderen op til toppen af glasset, til du har en cremet dressing med konsistens som en mayonnaise.

 

Kostvejledning og kursusdag

Vil du gerne have professionel hjælp til at arbejde med din kost eller afprøve periodisk faste? Læs mere om mine forskellige pakker her:

Arbejder du med mennesker med udviklingsforstyrrelser eller andre psykiske lidelser? Vil du gerne ændre kosten til det bedre på din arbejdsplads? Så tag med på en spændende kursusdag på Specialskolen Bramsnæsvig. Læs mere her: