01 | Update van de werkagenda
De zomer is aangebroken. Hoog tijd om van de zonnige kant te belichten wat we hebben bereikt, waar we waren en wat we nog in petto hebben. Uit een rapport van Plastics Europe dat voorgesteld werd op de Belgian Plastics Day blijkt dat ons land Europees kampioen is in de recyclage van kunststoffen. De cijfers spreken voor zich. In 2022 bereikten we een recyclagegraad van 39% voor kunststof houdend afval en daarmee zijn we de onbetwiste nummer één in Europa. Nog een
straf cijfer: in 2022 werd in België maar liefst 56% van alle kunststofverpakkingen gerecycleerd, ook dat is een Europees record. Het is nu zaak om deze koploper positie vast te houden en te verstevigen. Veel Vlaamse bedrijven in onze sector gaan voor nóg beter. We blijven innoveren en investeren in nieuwe recyclagetechnologieën en die circulaire flow wil de werkagenda graag blijven versterken. Dat doen we door onze lezers attent op twee
recent gepubliceerde calls. Vlaanderen Circulair biedt een nieuwe kans voor innovatieve ecodesign-projecten en er is ook de recent gelanceerde Europese i3 “DeremCo”-call voor Vlaamse bedrijven die met composieten werken. Daarnaast zetten we even de activiteiten van onze kerngroep in de schijnwerpers en nemen we jullie mee achter de schermen van ons overleg op 21 juni in het Havenhuis in Antwerpen. Als host van deze kerngroep beet Jessica Gerritsen van Port of
Antwerp-Bruges de spits af. Ze vertelde ons over de NextGen-hub, die we verderop in deze nieuwsbrief in de kijker zetten. Luk Umans van OVAM ging dieper in op onze samenwerking met de Green Deal Duurzame Zorg. Er wordt gewerkt aan een actielijst die binnenkort breder zal worden gedeeld en afgetoetst. De kerngroep blikte ook terug op de belangrijkste lente-events en vernieuwde de lijst met opgemerkte doeners. Verderop in deze update belichten we alvast een paar prijzen pakkende projecten zoals B4Plastics die de eerste VLAIO award en de Moonshot onderzoekster professor Veronique Van Speybroeck die de Francqui prijs won. Tot slot ging het over hoe we elkaar dit najaar kunnen versterken. Verderop vind je een overzicht van wat er allemaal staat te gebeuren. Kortom, we blijven verbindingen maken en onze netwerken aanspreken. Op weg naar een meer circulaire toekomst helpt het soms wél om in kringetjes te denken!
Kerngroep 21/6 van links naar rechts: Luk Umans (OVAM), Stef Koelewijn (Catalisti), Jessica Gerritsen, Jan Merckx (VIL), Wim Grymonprez (VKC Centexbel), Inge Dewitte (Denuo), Dirk Nelen en Karolien Vanbroeckhoven (VITO), Corien Stuijk (VLAIO), Ann Dierckx (essenscia) en gast Liesbeth Stockman (Port of Antwerp-Bruges) Verontschuldigd: Saskia Walraedt (essenscia), Kevin Poelmans (Agoria), Kira Van den Ende (BBL), Thierry Van Eeckelen (Vlaanderen Circulair)
02 | Wet- en regelgeving De meest recente editie van Plastics Matter op 30 mei, opnieuw georganiseerd door essenscia en Denuo, stond in het teken van wet- en regelgeving. Het ging vooral over de herziening van de Verordening inzake de Overbrenging van Afvalstoffen (EVOA - Waste Shipment Regulation) en over de implementatie en gevolgen voor de 'End of Waste'-status. In onze blog gaan we daar dieper op in.
03 | Agenda Terugblik
17.04.2024 | World Circular Economy Forum | Brussel
Tijdens het World Circular Economy Forum (WCEF) hadden we de eer een pionierssessie te modereren over het hergebruik van kunststoffen. Werner Annaert van de OVAM opende de sessie met een toelichting op de cruciale rol van kunststoffen binnen de circulaire economie. Daarna volgden keynote sprekers en gemodereerde debatten door Els Herremans (Cmartlife) en Luk Umans (Werkagenda Chemie-Kunststoffen). Dit waren de
vijf belangrijkste inzichten: - Opschalen en ketenaanpak zijn van strategisch belang: Een succesvolle overgang naar duurzamere verpakkingen en hergebruik vereist betrokkenheid van de grote retailspelers. Er is behoefte aan een ketenperspectief dat alle stakeholders integreert om een hefboomeffect te bereiken.
- Optimaliseren van logistieke stromen: Een essentiële bottleneck is het optimaliseren van interne en externe logistiek om minimale toepassingsbarrières te waarborgen.
- Ontwerpen voor hergebruik vergt inzicht in kosten, gemak en tijd: REuseLab toonde dat hergebruik de norm kan worden wanneer er een betere balans wordt gevonden tussen ontwerpkosten, gebruiksgemak en tijdsefficiëntie. Voorbeelden zoals de herbruikbare sixpacks van DW Reusables en Carrefour Belgium illustreren het belang van een grootschalige aanpak.
- Inzetten op kennisopbouw en experimenteersfeer: "Niet weten, betekent niet dat het niet mogelijk is" is het motto van Made. Zij pleiten voor standaarden die experimenten bevorderen en laten zien hoe hergebruik praktisch en winstgevend kan zijn. Vooral digitalisering, coalitievorming, training en hefbomen voor gedragsverandering zijn daarbij cruciaal.
- Navigeren door juridische kaders: Een robuust juridisch kader is essentieel om de overgang naar een circulaire economie te ondersteunen en in lijn te brengen met de complexe regelgeving op het gebied van producten, gezondheid en veiligheid. Bijdragen van EnAdvis, Roche en UZ Gent benadrukten het belang van het verminderen van materialen voor eenmalig gebruik in de gezondheidssector maar toonden ook aan dat oplossingen niet zomaar voor de hand liggen.
25.04.2024 | Belgian Plastics Day | Brussel Tijdens de Belgian Plastics Day 2024 stond het thema 'Plastics for Climate' centraal. Na een inspirerende keynote van Professor Richel benadrukten verschillende gebruikers van kunststoffen het belang van deze materialen voor hun toepassingen. Met onderbouwde data werd telkens aangetoond hoe cruciaal kunststoffen zijn voor het behalen van de klimaatdoelstellingen van Europa, met voorbeelden uit de bouw-,
energie-, mobiliteits- en verpakkingssectoren. Daarnaast werden de Belgische gegevens uit het Plastics Europe rapport over de circulariteit van de kunststofwaardeketen uitgebreid besproken. BluePoint was wederom de 'place to be' voor dit evenement, mede dankzij de uitstekende organisatie door essenscia en Agoria.
19-20.06.2024 | Plastic Recycling Show | Amsterdam
Op 19 en 20 juni waren FIT, VITO en Catalisti vertegenwoordigd met een gezamenlijke infostand op de Plastic Recycling Show Europe in Amsterdam. Het evenement bood een uitstekende gelegenheid om te netwerken en kennis te delen met professionals uit de hele industrie. De sfeer op de beurs was energiek en inspirerend, met talrijke waardevolle contacten en interessante gesprekken. We verwelkomden veel nieuwe gezichten aan onze stand en voerden boeiende discussies over de toekomst van polymeerrecycling. Tijdens het evenement kregen we inzicht in de nieuwste innovaties en trends binnen de sector en konden we bijdragen aan de dialoog over duurzame oplossingen en circulaire economie. De samenwerking en complementariteit van FIT, VITO en Catalisti bleek succesvol. We kijken uit naar toekomstige gezamenlijke initiatieven. Het was een vruchtbare ervaring die ons versterkt in onze missie om bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame technologieën en processen binnen de Vlaamse industrie. We danken iedereen die ons heeft bezocht en deelnam aan de waardevolle uitwisseling van ideeën en expertise.
Save the date
24.09.2024 | Trilaterale matchmaking Nederland-Vlaanderen-Duitsland De chemische industrie maakt een opmerkelijke verschuiving door naar duurzaamheid en circulaire praktijken. In het hart van de trilaterale regio Nederland, Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen, waar 40% van Europa's dynamische chemische industrie gevestigd is, organiseert Catalisti mee een uniek matching evenement. Het event wil de kloof tussen kennis en kennisvragen overbruggen en biedt een uitgelezen kans om nieuwe ontwikkelingen te verkennen. Tijdens het evenement krijgen kennisinstellingen, bedrijven, start-ups en scale-ups de gelegenheid om hun baanbrekende technologieën en processen te presenteren en te testen op een pilot/demo schaal (TRL 5+). Deelnemers kunnen samenwerken, vragen stellen en nieuwe partners vinden binnen een van de meest innovatieve regio's in Europa. Een meer gedetailleerd programma en het voorinschrijvingsformulier vind je hieronder.
3.10.2024 | Plastics Matter De najaarseditie van Plastics Matter zal opnieuw in BluePoint Brussel doorgaan en wordt traditiegetrouw weer georganiseerd door essenscia en Denuo. Naast het vertrouwde publiek hopen we deze keer ook nieuwe gezichten te verwelkomen. Zoals altijd duiken we in de inhoud via rondetafelgesprekken en is er ruimte voor netwerking. Hou de LinkedIn pagina van de Werkagenda Chemie-Kunststoffen in de gaten, daar berichten we vooraf welke inhoudelijke focus er zal zijn.
19-20.11.2024 | 4e internationale conferentie 'Circular Economy for Textiles and Plastics'
Op 19 en 20 november organiseren Centexbel, VKC en Fedustria de 4e internationale conferentie 'Circular Economy for Textile and Plastics' in het Termae Palace in Oostende. Naast boeiende keynote speakers en voorstellingen van projecten zijn er diverse workshops gepland die o.a. ingaan op nieuwe uitdagingen zoals het digitale product paspoort en de uitbreiding van producentverantwoordelijkheden, design for/from recycling, sorteertechnieken, circulaire
business modellen en de opgave van de afvalreductie.
We roepen de Vlaamse composietindustrie op om deel te nemen aan de open call van DeremCo.Het is een call voor projecten die die zich richten op het innoveren van materialen, processen en/of output. Denk bijvoorbeeld aan materialen zoals PA, technische vezels, polyesterhars gevuld met lange glasvezel of natuurlijke vezelcomposieten. Het kan gaan om technologieën die focussen op
afvalverwerking, herverwerking of injection moulding. De eindproducten kunnen bedoeld zijn voor diverse sectoren, van de nautische, meubel- en medische industrie tot de auto- en bouwsector. Elke projectpartner kan tot €60.000 ontvangen, waarbij één tot drie partners per project kunnen deelnemen. De deadline voor indiening is dinsdag 3 september 2024.DeremCo richt zich
op het kosteneffectieve hergebruik van composietmaterialen na gebruik en de transformatie ervan naar nieuwe producten. Het project met Veltha als trekker krijgt steun als EU i3- instrument (interregional innovation investments) van de Europese Unie. Op 25 juni was er een online infosessie over de DeremCo-call. De webinar werd opgenomen en kan online herbekeken worden.
Gerichte Call Design 4 Circularity
Er is een nieuwe kans voor ondersteuning van innovatieve ecodesign projecten. Vlaanderen Circulair lanceert de gerichte call Design 4 Circularity 2024. De call zet in op innovaties in productontwerp en circulaire businessmodellen, waarbij de nadruk ligt op de R-strategieën 'Redesign' en 'Rethink'. Vooral projecten die zich richten op acties en experimenten waarin ecodesign en systeemdenken worden verkend en
toegepast, komen in aanmerking. Partnerschappen van lokale overheden, ondernemingen, onderzoeksinstellingen en organisaties maken kans op subsidie tot 100.000 euro voor hun experimenteer-, demonstratie- en disseminatieprojecten. Vlaanderen Circulair subsidieert tot 80% van een project. De call loopt tot vrijdag 13 september 2024, 10u 's morgens. De goedgekeurde projecten moeten vóór het einde van dit jaar starten en mogen maximaal twee jaar duren. Op 25 juni organiseerde Vlaanderen Circulair een informatieve webinar over de Design 4 Circularity call. Kon je er niet bij zijn? Geen probleem, de sessie kan online herbekeken worden.
Ze zijn bevlogen door hun vak, hebben circulaire ideeën te over en willen maar al te graag bijdragen aan de ontwikkeling van de chemie- en kunststoffensector: we hebben het over de vele doeners die we graag in onze nieuwsbrief in de kijker zetten. Meer doeners vind je in de Doenersdatabank.
SIXPACK pakt uit met herbruikbare bierverpakkingen Het werd erg gesmaakt tijdens onze sessie op het World Circular Economy Forum (zie hierboven): de keynote over de introductie van herbruikbare bierverpakkingen. Cornet, het biermerk van Brouwerij De Hoorn, lanceert samen met Carrefour België en DW Reusables een herbruikbare
sixpack die gemaakt is van gerecycled kunststof. Dit door VLAIO ondersteunde pilootproject is een eerste stap naar drankkratten voor meermalig gebruik. Het mini-kratje is eenvoudig mee te nemen, op te bergen en te retourneren via de bekende Tomra-machines. De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend. De herbruikbare verpakking in combinatie met herbruikbaar glas veroorzaakt 46% minder CO2-uitstoot dan een blik met plasticfolie en zelfs 64% minder dan een glazen fles in karton. Bovendien vermindert het thuisgebruik van plastic- en kartonafval aanzienlijk. De herbruikbare flessen gaan tot wel 50 retourritten mee in stevige schapklare verpakkingen, wat zorgt voor herhaalde klantbezoeken en commerciële voordelen. De retourverpakkingen bieden hetzelfde gemak als eenmalige verpakkingen, zoals optimale schapruimte, eenvoudig aanvullen van de voorraad en minder handling. De duurzame verpakkingen zijn stapelbaar en verminderen het risico op beschadigde goederen. Voor gegarandeerde hygiëne reinigt MIVAS de kratjes na elk gebruik. Dit experiment vormt de basis voor opschaling naar andere retailers en
biermerken, zowel in België als internationaal. DW Reusables ziet dit project als de eerste stap naar een verpakkingsvrije aanpak voor de drankenindustrie.
REmedi tegen wegwerpverpakkingen in de zorg Een andere opmerkelijke keynote op onze bijdrage aan het World Circular Economy Forum kwam van het REuse Lab van UAntwerpen. In het project REmedi onderzoekt dit lab hoe single-use verpakkingen in de gezondheidszorg kunnen worden herontworpen naar herbruikbare alternatieven. Het project richt zich op medische wegwerpmaterialen zoals mondmaskers en injectienaalden, die vaak in plastic verpakt zijn. Samen met partners bekijkt het REuse Lab bestaande verpakkingen en herwerkt ze naar herbruikbare varianten. Deze nieuwe verpakkingen worden vervolgens in de praktijk getest. Bij een succesvolle test zal het REuse Lab de herbruikbare verpakkingen inzetten voor een nieuw oncologieproduct. Naast REmedi komen er meer initiatieven op om de medische sector te vergroenen. Het project reCURE van het REuse Lab, dat onderzoek deed naar de herbruikbaarheid van medische textielproducten, biedt een bruikbare roadmap voor
organisaties in de medische sector. Green Deals zoals Anders Verpakt en Duurzame Zorg dragen ook bij aan milieuvriendelijke verpakkingsalternatieven in ziekenhuizen, zorgcentra en apotheken
B4Plastics wint eerste VLAIO award Tijdens het stadsfestival FTI and& in Leuven op 19 maart reikte VLAIO voor de eerste keer de VLAIO Awards uit. B4Plastics ontving de award in de categorie ecologische impact. Het is een erkenning voor hun baanbrekend werk. B4Plastics daagt de kunststoffenindustrie
uit met duurzame alternatieven voor niet-afbreekbaar plastic, bestaande uit op maat gemaakte biopolymeren die lokaal geproduceerd worden uit hernieuwbare grondstoffen. De materialen zijn bovendien biologisch afbreekbaar en laten geen microplastics achter. B4Plastics is actief in projecten zoals EnzymASE 1 & 2 en Tune2Bio die worden ondersteund door Catalisti, de Vlaamse innovatiecluster voor chemie en kunststoffen. Deze projecten richten zich op het gebruik van biogebaseerde grondstoffen en de afbreekbaarheid van nieuwe kunststoffen. Met de VLAIO Awards wil VLAIO innovatie in Vlaanderen in de kijker zetten. Mark Andries, juryvoorzitter, administrateur-generaal van VLAIO en overheidsmanager van het jaar 2023, zei hierover: “Nog te weinig mensen weten dat Vlaanderen tot de wereldtop behoort op vlak van innovatie.” Vlaams minister voor Innovatie Jo Brouns feliciteerde het bedrijf en benadrukte het belang van hun missie voor een duurzamere wereld. Stefaan De Wildeman, CEO van B4Plastics, zei hierover: "Ik ben ervan overtuigd dat de
wereld beter zal worden met bioplastics uit groene en lokale chemie."
Moonshot onderzoeker Van Speybroeck wint prestigieuze Francqui-prijs Professor Veronique Van Speybroeck (UGent) heeft de Francqui-Prijs voor Exacte Wetenschappen gewonnen voor haar pionierswerk in computermodellering van katalyseprocessen. Deze prijs is een beetje de 'Belgische Nobelprijs' en dus de meest prestigieuze wetenschapsprijs in ons land. Chemische processen zoals het omzetten van ruwe olie naar bruikbare materialen zoals waspoeder of waterfilters, verlopen vlotter door katalysatoren. Traditioneel verliep de zoektocht naar effectieve katalysatoren via trial-and-error. Van Speybroeck ontwikkelde een methode om het gedrag van katalysatoren tot op nanoschaal nauwkeurig te voorspellen met behulp van kwantumsimulaties die het mogelijk maken om ontelbare parameters in kaart te brengen om de perfecte omstandigheden voor katalyse te bepalen. De computermodellen van de Gentse wetenschapster bieden een toekomst voor nieuwe
katalysatoren en nanomaterialen. Ze zullen mogelijk CO2 opvangen en omzetten in circulaire chemicaliën, waterstof efficiënter opslaan voor transport of schadelijke stoffen in de lucht detecteren en opvangen. Van Speybroeck is hoofdonderzoeker in het Moonrise-project binnen het Moonshot-programma voor klimaatinnovatie, gecoördineerd door de Vlaamse innovatieclusters Catalisti en Flux50. In het Moonrise-project werkt Van Speybroeck mee aan de ontwikkeling van innovatieve membranen voor de productie van basischemicaliën zoals ethyleen en propyleen. Deze aanpak wil de energie-efficiëntie verhogen en de CO2 uitstoot
verminderen door cryogene scheiding te vervangen door membraanscheiding.
NextGen Demo verwelkomt TripleW Begin april tekenden de eerste concessionarissen voor NextGen Demo, de innovatiehub in het NextGen District van de Antwerpse haven. Deze zone van circa 2 hectare biedt ruimte aan start- en scale-ups, spin-offs en pilootprojecten. NextGen Demo wil de katalysator zijn voor bedrijven die het
labostadium zijn ontgroeid en op grotere, industriële schaal willen testen voordat ze commercialiseren. Omdat dit naadloos aansluit bij de ambities van het EFRO en het Vlaamse Fonds voor Innovatie & Ondernemen, zijn er subsidies toegekend. Het totale bedrag van 2 miljoen euro wordt ingezet tijdens de opstartfase, zoals het klaarmaken van demoterreinen en het inrichten van gedeelde kantoorfaciliteiten. Begin 2025 moet NextGen Demo operationeel zijn. De eerste pionier die een plaats veroverde als NextGen demonstrator is TripleW. Het bedrijf zal er hun industrieel proces uitbouwen om hoogwaardig melkzuur te
produceren dat volledig is gemaakt van voedselafval. Dit melkzuur wordt dan de grondstof voor biologisch afbreekbare kunststoffen en biochemicaliën. Tal Shapira, CEO van TripleW: “Ons demoproject introduceert een schaalbare, duurzame oplossing voor twee dringende problemen: voedselafval en plasticvervuiling. We hebben voor NextGen Demo gekozen omdat het een toonaangevend platform is voor innovatieve technologieën met een focus op duurzaamheid en circulaire economie. Het biedt een ideale locatie voor industrieleiders, potentiële partners en investeerders die geïnteresseerd zijn in baanbrekende milieu-oplossingen.”
Paneltim lanceert Buy Back Program Het West-Vlaamse bedrijf Paneltim heeft een innovatief Buy Back Program gelanceerd waarbij hun eigen gebruikte producten worden teruggekocht, verwerkt en hergebruikt in de productie. De trigger voor het Buy Back Program was de coronacrisis, die leidde tot
grondstof schaarste en hoge kosten. Door zelf een actievere rol op de recyclagemarkt te spelen, kan het bedrijf een versnelling hoger schakelen in de circulaire omslag. Dit programma moet hen in de toekomst verzekeren dat er kwalitatieve, recycleerbare grondstoffen beschikbaar blijven aan een acceptabele prijs. Hoe gaat het in zijn werk? Enerzijds is er het afval dat vrijkomt bij installatie. Klanten kunnen het terugsturen in speciale zakken. Dit materiaal gaat direct de shredder in voor nieuwe panelen. Anderzijds is er een nieuwe afvalstroom aangeboord. Gebruikte panelen worden opgekocht, gereinigd en verwerkt tot nieuwe materialen. Zo startte Paneltim deze lente een nieuw pilootproject rond hergebruik van panelen uit gebruikte luchtwassers die ze terugkoopt van Boekhorsttrading na hun levensduur. Vooral panelen uit varkensstallen vormen een uitdaging vanwege vuil en geur. Samen met KU Leuven en UGent ontwikkelde Paneltim een proces om deze problemen op te lossen. Boeren moeten de panelen afspuiten en zelf aanleveren, in ruil voor een vergoeding. CEO Annelies Deltour over het terugkoopprogramma: “Om het ingezamelde materiaal te kunnen hergebruiken voor nieuwe panelen, hebben we een innovatief recyclageproces ontwikkeld dat geuren, bacteriën en virussen verwijdert uit kunststof. Oude panelen kunnen op die manier gebruikt worden voor de productie van nieuwe panelen, specifiek opnieuw voor de landbouw.” Momenteel komt nog maar een klein percentage van het gerecycleerde residu dat Paneltim gebruikt van hun eigen panelen, maar dit
aandeel moet groeien. Volledige circulariteit is moeilijk te bereiken vanwege kwaliteits- en esthetische eisen. Toch blijft de ambitie om meer circulair te werken sterk aanwezig.
Mijlpaal voor Plastic2Chemicals project Indaver In 2022 startte Indaver in Willebroek met de bouw van een nieuwe installatie voor het recyclen van end-of-life plastics tot waardevolle basischemicaliën voor de industrie. Ondertussen is de voorbehandeling installatie opgestart en nu worden ook de eerste producten gemaakt. Deze installatie is cruciaal voor de plastic afvalstromen die niet mechanisch maar wel chemisch gerecycled kunnen worden. Het voorbehandelingsproces omvat drie stappen: eerst sorteren en verwijderen van onzuiverheden, dan wassen en drogen en tot slot het omzetten van plastic flakes in een hoogkwalitatieve stroom. Deze stroom is de input voor de Indaver Plastic2Chemicals fabriek in de Antwerpse haven. Verschillende open innovatieprojecten bij Catalisti met Indaver als actieve partner, met name MATTER en P2PC, stonden aan de basis van deze nieuwe installaties. We zijn erg
enthousiast te zien hoe deze innovaties nu werkelijkheid worden in het Vlaamse landschap. Het Indaver team werkt nu aan het verbeteren van de kwaliteit en het opvoeren van de productie. Verwacht wordt dat de voorbehandelingsinstallatie in september op volle toeren zal draaien.
CHERISH20 onderzoekt recyclage van afvalwater Antwerpse chemiecluster In september start het project CHERISH2O (CHEmical industry water Reuse In a Sustainable Harbour) dat zich richt op het zuiveren en hergebruiken van bedrijfsafvalwater van chemiebedrijven in de haven van Antwerpen. Het project bundelt de krachten van essenscia Vlaanderen, Port of Antwerp-Bruges, VITO en de Vlaamse Milieumaatschappij en wil de haalbaarheid van afvalwater recyclage in de chemiesector bestuderen. Een
pilootinstallatie zal afvalwater verzamelen en zuiveren tot proceswater. Het wordt het eerste decentrale circulaire waternetwerk op deze schaal in een havenomgeving. Voor chemiebedrijven in de haven van Antwerpen is water een essentiële grondstof. Jaarlijks wordt ongeveer 40 miljoen m³ water verbruikt, wat gelijk is aan 18% van het Vlaamse drinkwaterverbruik. De klimaatcrisis zet de drinkwaterproductie echter onder druk, en scenario’s waarbij bedrijven bij aanhoudende droogte worden afgekoppeld van het drinkwaternet zijn
niet langer onrealistisch. Door zelf drinkwater en proceswater te produceren vanuit afvalwaterstromen kan de industrie de risico’s van watertekorten beperken en de drinkwaterlevering aan burgers helpen vrijwaren. "Voor de chemie- en farmasector is water een cruciale schakel in het productieproces, waarbij elke druppel telt. Mogelijke waterschaarste zou dan ook zware economische gevolgen hebben." - Ann Wurman, directeur essenscia Vlaanderen
VLAANDEREN CIRCULAIR IS... ... een partnerschap. Een circulaire economie realiseren, doe je immers niet alleen. Het is een zaak van iedereen. Daarom timmeren we aan een breed partnerschap van organisaties die mee actie ondernemen. Een circulair Vlaanderen is een gezamenlijke prioriteit van onze Vlaamse ministers, minister van
Economie en Innovatie, Jo Brouns, en minister van Omgeving, Zuhal Demir.
|