Facebook icon Twitter icon Forward icon

Hvorfor en kalorie ikke bare er en kalorie

I starten af september var jeg i Herning og for at holde et oplæg om kost, adfærd og plejebørn. Her blev der spurt ind til kalorie, da jeg anbefaler sundt fedt som avocado, nødder, kerner og gode olier til dressing på salater. Fedt har et højt indhold af kalorier.

Hvordan er det nu med kalorier?

Kroppen har brug for energi og brændstof for at kunne fungere, og det får den gennem maden. Energien i maden bliver målt i kilojoule eller i kilokalorier. I Danmark bruger vi begge måleenheder. Hvis du kigger på en varedeklaration, vil energiindholdet altid være angivet både i kilokalorier (kcal) og i kilojoule (kJ). I daglig tale udelader mange ”kilo” i kilokalorier, og kalder det bare for kalorier.

Tit tænker vi på kalorier som noget negativt. Det er kædet sammen med at tage på i vægt. Men i min optik er det mest de tomme kalorier, som er et problem: sukker, hvidt brød, alkohol og dårlig ødelagt fedt. De indeholder ikke næringsstoffer som vitaminer og mineraler, sundt fedt og protein.

Hvorfor er en kalorie ikke bare en kalorie? Eller hvad er problemet med at spise en kost lav på sunde kalorier som fedtsyrer? Her kommer nogle bud på det:

 • Hormoner: Vi danner hormoner ud fra fedt i kosten. Hvis vi spiser en fedtfattig kost kan vi få ubalancer i vores hormonsystem.
 • Blodsukker: Hurtige kulhydrater som hvidt brød og pasta indeholder ikke så mange kalorier som valnødder og mandler, men til gængæld har de en negativ indvirkning på vores blodsukker og få næringsstoffer.
 • D-vitamin: Vi danner D-vitamin ud fra kolesterol. Kolesterol er en fedtsyrer.
 • Hjernen: Hjernen indeholder forskellige typer af fedtsyrer. 60 procent af hjernes tørstof er faktisk fedt. For at nære hjernen har vi brug for sundt fedt af en god kvalitet. Får hjernen ikke det den har brug for, vil den sende signaler ud, at den er sulten. Her hjælper det ikke med en kaloriefattig kost.
 • Overvægt: Når vi spiser meget få kalorier, så sætter kroppen forbrændingen ned, fordi den prøver at holde på de lagre, den har. Den ved jo ikke, hvornår den får nok energi tilført igen. Spis mad af god kvalitet efter K-tallerkenen og få struktur på dine måltider med tre gode måltider om dagen. Det er et godt sted at starte fremfor at tælle kalorier.
 • Vitaminer. De fedtopløsligt vitaminer har brug for fedt for at blive optaget.
 • Inflammation. Sundt fedt dæmper inflammation i krop og hjerne. Tomme kalorier fremmer inflammation, selvom de indeholder færre kalorier.

Det er faktisk meget svært at sammenligne kalorier fra forskellige typer af fødevarer. Et studie viser fx, at drikker man en sodavand på 150 kalorier hver dag, stiger risikoen for type 2-diabetes 1. Hvorimod et andet studie viser, at risikoen for hjerteanfald falder, hvis man hver dag spiser en håndfuld nødder eller fire spiseskeer olivenolie, som hver tæller 500 kalorier 2.

Hele debatten om kalorier er kompleks – en kalorie er ikke bare en kalorie. Det handler mere om, hvilken effekt den har i kroppen.

Jeg beder aldrig nogen om at tælle kalorier, men anbefaler K-tallerken til voksne som et redskab til at balancere måltiderne. Den finder du her:

 

Foredrag

Er du blevet nysgerrig på mit foredrag om kost, adfærd og plejebørn, kan du læse mere her:

13. november holder jeg foredrag om kost og psyke her på Stevns. Tilmeld og læs mere her:

 

Rødbedesalat med gulerødder og græskarkerner

I sidste uge tilberedte jeg en helt klassisk rødbedesalat. Opskriften stammer fra bogen "Suveræne salater og brillante buffeter" fra 1999. Jeg vender ofte tilbage denne salat, fordi den er smuk, smager godt og holder sig godt i køleskabet. Her kommer opskriften:

 • 500 g rødbeder, kogte
 • 400 g gulerødder, rå 
 • 2 dl hakket persille
 • 4 spsk græskarkerner (kan ristes let på en tør pande)

Dressing: 3 spsk olivenolie, 3 spsk citronsaft, 2 fed hvidløg, salt og peber

Kog rødbederne i 30 minutter og skræl dem. Rødbederne og gulerødderne skæres ud i små tern og blandes sammen med persillen. Dressingen hældes over. Der pyntes med græskarkerner.