Geen afbeeldingen? Webversie

Vlaanderen / Vlaanderen Circulair

 
Werkagenda Bio-economie in de kijker

Werkagenda in de kijker: Bio-economie

Via de werkagenda bio-economie willen we bestaande nevenstromen herwaarderen en nieuwe productiemethodes ontwikkelen. We werken aan nieuwe teelten, kweekmethodes en nieuwe oogst- en verzamelcircuits voor plantaardige en dierlijke biomassa. Een belangrijk element is de ketensamenwerking. Hoe meer spelers aan boord zijn binnen de keten, hoe meer waarde we kunnen creëren.

Alles over de werkagenda Bio-economie >
 

VIDEO • Van last tot lust: maaisel doorheen de keten

Van last tot lust. Dat is het motto bij de spelers in werkagenda bio-economie. Daarvoor moeten de juiste partners samenwerken. Een voorbeeld zien we bij reststromen van gras. De kantenmaaiers worden verbonden met de verwerkers en vervolgens verbonden met verkopers van gras-wol voor isolatie. Ontdek de hele waardeketen in de video!

 
 

BLOGPOST • Een circulaire en koolstofneutrale toekomst door bio-economie

Spring mee op de kar van bio-economie! Harde business door gebruik te maken van zacht maaisel of het bouwen van vezelshubs voor de bouw. De werkagenda heeft tal van opportuniteiten waar jij als organisatie aan kunt deelnemen. De hele waardeketen is welkom om zijn reststromen te valoriseren. Wil je spontaan aan de slag gaan? Lees dan snel deze blogpost.

 
Lees hier de blogpost >
VLAIO bio-economie

Dossier VLAIO bio-economie

Ook VLAIO wil ondernemers warm maken voor de bio-economie. Je kan op hun website terecht voor een eerste kennismaking. Is je interesse gewekt, neem dan zeker ook hun dossier over de bio-economie door. Ideaal om je te verdiepen in alle aspecten van de bio-economie.

Naar het dossier bio-economie >
 
Wij delen
 

Uitnodiging Sharing Summit

Welkom in Gent op donderdag 14 december vanaf 13.30 uur! Dan vindt de eerste Vlaamse Sharing Summit plaats. Een dag vol keynotes, workshops en een panelgesprek met pioniers, gevestigde waarden en veranderaars in de huur- en deelmarkt. Niet te missen voor wie mee zijn schouders wil zetten onder een bloeiende deeleconomie in Vlaanderen.

 
Meer info en tickets >
 
 

Werkagenda’s in actie

Om het jaar mooi af te sluiten, staan er drie stakeholdermeetings op de agenda. Heb je interesse? Schrijf je in en neem deel. Hoe meer kritische en enthousiaste zielen, hoe meer vreugd en vooruitgang!

 

23/11: Info- en inspiratiesessie Werkagenda Chemie/Kunststoffen: Duurzamer grondstoffengebruik als versneller van de circulaire economie

De nieuwste ontwikkelingen in de circulaire wereld van chemie en kunststoffen. De Vlaamse en federale ambities voor de substitutie van zorgwekkende stoffen in gerecycleerde materialen. Innovatieve showcases. Dit alles en meer komt aan bod. Laat je inspireren!

Schrijf je hier in > 

 

21/11: Lancering praktische gids “Hoe maak ik mijn gebouw toekomstgericht?” & resultaten Gerichte Call Circulair Bouwen

De Werkagenda Circulair Bouwen organiseert een sessie waar de praktische gids “Hoe maak ik mijn gebouw toekomstgericht?” wordt gelanceerd. Tijdens de sessie komen bovendien enkele resultaten van de Gerichte Call Circulair Bouwen aan bod. 

Meer informatie >

 

1/12: Netwerkevent Werkagenda Maakindustrie: RE:VIVE 

 

Save the date! Op 1 december organiseert de Werkagenda Maakindustrie een netwerkevent RE:VIVE rond het thema Remanufacturing, Refurbishment, Repair en Reuse. Binnenkort meer info over hoe je kan inschrijven. 

De markt van repair is in volle herstel

Uit een recente Recupel-studie blijkt dat bijna één vierde (24%) van de Belgische huishoudens het voorbije jaar een elektrisch toestel herstelde of liet herstellen. Dat zijn er 3% meer dan in 2020. Rosalie Heens van Repair&Share vzw bevestigt dat ook zij hoopgevende signalen ziet dat repareren in de lift zit. 

Lees de blogpost >
 
 

Doe mee! Grootschalige bevraging van VITO

Reparaties, renovaties, hergebruik, spullen delen… Doe jij dat ook – als particulier? Waarschijnlijk wel… Neem dan zeker deel aan een enquête van VITO en maak kans op een pakket met ledlampen.

 

Inspiratiesessie Circular Ship Design

Hoe kunnen we schepen ontwerpen, bouwen en aanpassen in snel veranderende tijden, en tegelijk een betere levenscyclusplanning mogelijk maken? Dat is de insteek van de inspiratiesessie 'Circular Ship Design', mogelijk een aanleiding voor een langer innovatietraject rond circulair scheepsontwerp. De sessie is een co-organisatie van MCA Labs en Circular Ports, en wordt gefaciliteerd door switchrs. 

Meer informatie >
 
 

NIEUWS VAN EN VOOR DOENERS

 
FINMIX
 

FINMIX

Ben je een onderneming of ondernemer met innovatieve uitdagingen en stevige groeiambities? Staan duurzaamheid en circulariteit centraal in jouw businessmodel? Dan is de online FINMIX-sessie van 7 december zeker iets voor jou. Hier vind je meer informatie en een link om deel te nemen.

 
 
BBBC

Vervanging van gevaarlijke stoffen

De nieuwe oproep van Belgium Builds Back Circular (BBBC) richt zich tot projecten die zorgwekkende chemische stoffen vervangen. Kom alles over deze projectoproep te weten op het lancerings- en netwerkevenement van 17 november. 

 
 
 
 
 
VVSG_deelfabriek

De rol van lokale besturen in de circulaire economie

Hoe maak je nu als lokaal bestuur of afvalintercommunales de transitie van de traditionele afvalinzameling naar een circulaire economie? VVSG organiseert op 30 november een inspiratiemoment met thema's afvalpreventie, hergebruik en recuperatie van materialen en brengt cases uit de praktijk. De sessie gaat door in de Deelfabriek van Kortrijk. 

 
 
CCRI
 

8-9/11: CCRI-conferentie in Brussel 

Begin november vindt de eerste CCRI-conferentie plaats in Brussel. Het CCRI  is momenteel hét platform voor Europese steden en regio's die willen werken aan de circulaire economie en het geraakt op kruissnelheid. Ook Vlaanderen maakt deel uit van het CCRI en heeft regelmatig constructief overleg over lopende projecten en lokaal klimaatbeleid.

 
 
O666

Werking circulaire hub O.666 verlengd 

Stad Oostende en OVAM ondertekenden een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met O.666. Al enkele jaren functioneert deze locatie aan de Hendrik Baelskaai als co-creatieplek en proeftuin voor circulaire economie, sociaal en maatschappelijk ondernemen. Lees verder en bekijk een korte film over O.666.

 
 
CA in de zorg

Herbekijk webinar ‘Circulair aankopen in de zorg’

In het kader van de Green Deal Duurzame Zorg organiseerden OVAM en Vlaanderen Circulair op 10 oktober een webinar over circulair aankopen. Kon je er niet bij zijn? Geen nood, hier vind je een opname van het webinar  en ook de begeleidende presentatieslides. 

 
 
 
Close the loop
 

Nieuwe leidraad voor duurzame mode 

Close The Loop publiceerde een leidraad ‘Kledingontwerp voor Lange Levensduur' . Die biedt ontwerpers en kledingmerken concrete aanbevelingen om de levensduur van nieuwe collecties te verlengen. Per kledingtype worden aanbevelingen en richtlijnen gegeven. Een must! 

 
 
circulaire auto-industrie

EC-voorstel voor meer circulaire auto-industrie

De Europese Commissie lanceerde een voorstel rond de herziening van de richtlijn met betrekking tot afgedankte auto's. In dat nieuwe voorstel zitten heel wat circulaire ideeën en moet aanzienlijke milieuvoordelen opleveren. 

 
 
 
 
 
 

Ontdek het volledig overzicht van circulaire events in onze kalender: https://vlaanderen-circulair.be/nl/kalender

 
 

VLAANDEREN CIRCULAIR IS...

... een partnerschap. Een circulaire economie realiseren, doe je immers niet alleen. Het is een zaak van iedereen. Daarom timmeren we aan een breed partnerschap van organisaties die mee actie ondernemen.

ONTDEK ONZE PARTNERS >
 

Vlaanderen Circulair

Stationsstraat 110 / 2800 Mechelen / T. 015 284 409
info@vlaanderen-circulair.be / www.vlaanderen-circulair.be

Praat met ons: Twitter | Facebook | Instagram

 
 
 
  Doorsturen 

Vlaanderen / Vlaanderen Circulair

Uitschrijven