Seneste nyt om indeklima fra Realdania

Ingen billeder? Web-version

Realdania logo

Leder

Fokus på lydisolering med etagedæk i træ og COVID-19 smitte via mikroskopiske partikler i luften 

Årets første indeklimanyhedsbrev har fokus på lydisolering med etagedæk i træ. I projektet ‘Fremtidens biobaserede etagedæk’ er 23 forskellige etagedæk i træ blevet lydtestet, og testene viser, at akustikkravene kan overholdes med de nye materialer, samtidig med at byggebranchen kan bygge mindre klimabelastende med biobaserede materialer. Læs mere i artiklen ‘Grønt etagedæk med god akustik’.  

COVID-19-virus smitter via mikroskopiske partikler i luften. Det er den klare melding fra 20 danske eksperter i smitsomme sygdomme, luftbårne mikroorganismer, hygiejne, indeklima, ventilation og luftrensning i Ugeskrift for Læger. Udmeldingen markerer ifølge eksperterne selv et paradigmeskifte i forebyggelse af luftvejsinfektioner. Læs både nyheden og et debatindlæg fra de 20 eksperter i vores tema COVID-19 og indeklima, hvor du også finder en artikel fra indeklimaportalen.dk, der samler sammen på trådene i forhold til smittespredning af luftvejssygdomme. En artikel der absolut er værd at læse, hvis du vil orienteres om, hvad der er op og ned i forhold til indeklima og smitte. 

Derudover har vi samlet en række artikler om skolernes indeklima fra bl.a. Fagbladet Folkeskolen, linket til en artikel der fortæller, at koncentrationen af sundhedsskadelige partikler i luften er 10 til 20 gange højere i metroen end på den mest forurenede vejstrækning i København, fremhævet to podcasts om lys og meget meget mere. 

Rigtig god læselyst! 

Anne Gade Iversen, projektchef, Realdania 

 

Grønt etagedæk med god akustik

Ny undersøgelse giver svar på overboens larm og byggeriets CO2. Systematiske test af 23 etagedæk i træ viser, at byggebranchen kan bygge mindre klimabelastende med biobaserede materialer – og stadig overholde akustikkravene.

 

COVID-19 og indeklima

Nu er der dansk konsensus: Coronavirus smitter via luften

Ugeskrift for Læger/ugeskriftet.dk: 20 eksperter melder klart ud, at coronavirus smitter via mikroskopiske partikler i luften. Derfor skal vi sørge for ren luft inden døre. Så slipper vi også for andre infektioner og får et bedre indeklima. Blandt eksperterne er både den administrerende direktør og den tidligere faglige direktør for SSI.

Forskere: COVID-19-spredning med aerosoler betyder et paradigmeskifte i forebyggelse

Ugeskrift for Læger/ugeskriftet.dk: Der er brug for bl.a. interventioner, der øger luftskifte og renser luften, skriver 20 forskere i debatindlæg.

Coronaeksperter fortryder prioritering af håndsprit

nyheder.tv2.dk: Eksperter opfordrer til øget fokus på luftrensning for at forhindre coronasmitte. Håndsprit skulle nok ikke stå øverst på listen, siger Henrik Ullum.

Indeklima med mindre risiko for smitte

indeklimaportalen.dk: Effektiv rengøring og ventilation resulterer i et indeklima med mindre risiko for at sprede luftvejssygdomme som forkølelse, influenza, RS-virus og Corona særligt på arbejdspladser med mange mennesker samlet inden døre. Også dæmpet adfærd og pauser, hvor alle går udenfor, kan være med til at forebygge smitte.

 

Skolernes indeklima 

Et godt indeklima giver bedre læring

magasinetskolen.dk: Elever og lærere på Skodborg Børnecenter er positive over det gode resultat. Indeklimaet påvirker elevernes præstation og indlæring med op til 10%.

Overrasket lærer: ”CO2-niveauet fortsatte med at stige”

folkeskolen.dk: Lærer blev meget overrasket, da han for nylig undersøgte luftkvaliteten i sit undervisningslokale. Han gjorde, som en ekspert anbefaler. 

Ændret pædagogik får elever til at falde til ro

Fagbladet Folkeskolen: Arbejdsro for elever med ADHD på Hjørringskolen. Den rolige stemning er et resultat af en målrettet indsats.

Tips mod åndenød:
Sådan får du styr på indeklimaet i dit klasselokale

folkeskolen.dk: Her er fire måder, du nemt kan blive klogere på indeklimaet i dit klasselokale - og ja, måske ligefrem gøre noget ved det.

 

Debat

Halvdelen af beskæftigelsesgevinsten ved at afskaffe store bededag kan hentes via sundere bygninger

ritzau.dk: ”Et forbedret indeklima i bygninger er en overset og uudnyttet kilde til både øget velfærd, arbejdskraft og produktivitet,” mener SYNERGIs formand Bendt Bendtsen. Sundere bygninger kan generere 4.300 årsværk, viser en ny undersøgelse.

Fokus på fugtstrategi er vigtigere end nogensinde før

bygge-anlaegsavisen.dk: Vi skal blive bedre til at planlægge vores byggerier i relation til fugt, mener Thor Hansen, centerchef i Kvalitet i Byggeriet på Teknologisk Institut.

 

Andre skriver...

Nyt værktøj skal mindske støjgener fra varmepumper

tekniq.dk: Med et nyt digitalt værktøj får installatørerne nu lettere ved at placere en varmepumpe på grunden, så eventuel støj generer naboen mindst muligt. 

Anbefalinger til indretning af plejecentre

bpst.dk: Ny rapport giver konkrete anbefalinger til indretning af plejecentre med henblik på smitteforebyggelse og øget trivsel blandt beboerne.

Nye målinger viser høj luftforurening i den københavnske metro

science.ku.dk: Koncentrationen af sundhedsskadelige partikler i luften er 10 til 20 gange højere i metroen end på den mest forurenede vejstrækning i København, viser nye målinger lavet af Københavns Universitet. 

Borgere, der er udsat for trafikstøj, har oftere tinnitus-problemer

dr.dk: Ond cirkel af dårlig søvn og stress kan være forklaring på sammenhæng mellem trafikstøj og tinnitus, mener forskere. 

Fordriver mørket i boligselskabets kælder med lys og farver

dagensbyggeri.dk: Farver, dufte, lamper, lys og skiltning har forvandlet en kælder i et udsat boligområde i Brønshøj fra skummel og mørk til venlig og lys. 

 

Podcast

Og Der Blev Lys

danske-podcasts.dk: Har kloden brug for mere lys? Var der lys i den mørke middelalder? Hvad er en fis i en hornlygte? Hvad drev lysmesteren Poul Henningsen? Hvad med bæredygtighed og lys? Hvorfor er godt lysdesign så vigtigt for vores velbefindende?

Videnskabens Veje: Lyset og Sundheden med arkitekt Carlo Volf ved Psykiatrisk Center København

apple.com: Vi taler med Carlo Volf, arkitekt ved Psykiatrisk Center København, som i en årrække har forsket i og arbejdet med hospitalsbyggerier samt lyset og solens betydning for vores sundhed.

 

Inspiration udefra

Light pollution is increasing even faster than we realized

skyandtelescope.org: The average brightness of the night sky is increasing 10% every year, making the stars less visible.

Sleep, light, architecture: The importance of light for human circadian rhythms

daylightandarchitecture.com: The most important signal that aligns (entrains) the internal day to the external world is light, and especially light at sunrise and sunset. The process of daily resetting is called “photoentrainment”.

Air pollution causes chess players to make more mistakes, study finds

amp-theguardian-com: Chess experts make more mistakes when air pollution is high, a study has found. Co-author of paper says results have implications for anyone who has to think hard in polluted areas.

Designing Buildings that Are Both Well-Ventilated and Green

hbr.org: The Covid-19 pandemic has increased pressures for companies to ensure workspaces are better ventilated. But eco-friendly design guidelines call for ensuring that energy heating or cooling such spaces isn not wasted. Are healthy and green building principles in conflict? They don’t have to be. 

 

Kommende arrangementer

29. marts 2023

Sunde daginstitutioner: Bæredygtighed, pædagogik og fysiske rum

12. april 2023

Danvak Dagen 2023 - det er det indre der tæller

11. maj 2023

Indendørs-belysningsdagen 2023

 
 

Nyhedsbrevet

Læs tidligere udgaver af indeklimanyhedsbrevet.

 

 

Om Realdania

Dette nyhedsbrev om indeklima er udarbejdet af Realdania for at styrke videndelingen blandt forskere, praktikere og virksomheder. Hermed ønsker vi at bidrage til at bringe indeklimaet på dagsordenen og give grobund for et forum om indeklima, der er helhedsorienteret og tværfagligt.

 

#realdania #indeklima

 
 
 
  Del 
  Tweet 
  Del 
  Videresend 
Realdania
Jarmers Plads 2
1551 København V
indeklima@realdania.dk
Opdater indstillinger  |  Afmeld