Facebook icon Twitter icon Forward icon

Læger har ikke en ernæringsuddannelse

I foråret har jeg været i kontakt med en journaliststuderende. Han skriver/optager en radiobachelor på journalisthøjskolen, hvor han undersøger kostens indvirkninger på særligt diagnosen ADHD. Han har været i kontakt med personer, der har diagnosen ADHD, læger, psykiatere og ernæringseksperter.

På et tidpunkt kommer journalisten på besøg. Her har jeg lagt 20-30 bøger på mit spisebord. De er skrevet af læger med en overbygning i ernæring og ernæringseksperter fra Danmark eller udlandet. Det er alle bøger om kost og fysiske eller psykiske sygdomme som for eksempel kroniske tarmsygdomme, autoimmune sygdomme, hormonelle ubalencer, smerter, inflammation, kræft og psykiske lidelser eller udviklingsforstyrrelser.

Ens for dem alle er, at de indeholder teori og forskning, der underbygger at kosten er et rigtig godt sted at sætte ind, hvis man vil have det bedre. Det som undre ham er, hvorfor fagpersoner som læger og psykiatere ikke anbefaler at kigge på kosten, når nu litteraturen og personer som mig fortæller, at en bedre og sundere kost dæmper symptomerne og øger livskvaliteten?

Mit svar er, at læger ikke er uddannet i ernæring. Det er ikke en del af deres lange uddannelsen. Derfor kan vi heller ikke forvente, at ens læge begynder at rådgive om kost. Danske læger er presset på tid. Hvordan skal de nå, at spørge ind til kost, kostvaner, søvn, motion, skærmforbrug og stress samt rådgive i at ændre vaner på 10-15 minutter?

Vi spørger heller ikke en tømmer om, hvordan man koder en hjemmeside eller en folkeskolelærer om, hvordan man skifter et toilet. Vi har alle vores faglighed, som opbygges gennem uddannelse og erfaring.

Der findes rigtig mange dygtige læger i Danmark. Det her er ikke en kritik af læger. Men vi kan ikke forvente, at de ved en masse om ernæring, kan rådgive om det og følger med i den forskning, som kommer.

Idéer til at arbejde med din kost

Syntes du ernæring er spændende, eller vil du gerne afprøve om kosten kan bedre din livskvalitet?

Den billigste måde er at låne bøger på biblioteket om ernæring. Måske har du en kronisk sygdom. Søg efter bøger om kost og din sygdom. Der er også skrevet adskillige bøger om antiinflammatorsik kost. Disse bøger er et godt sted at starte, da der ofte findes en grad af inflammation ved de fleste sygdomme.

Eksperimenter med din kost, juster, hver nysgerrig og mærk efter, hvad det gør for dig. Hvis det er svært så bed om hjælp fra dine nærmeste. Mange bruger mad og drikkelse til at dulme følelser eller give noget hurtig energi. Andre spiser meget ensidigt af forskellige årsager. Det er nødvendigvis ikke let at arbejde med kosten.

Opsøg hjælp hos fagpersoner. Spørg i dit netværk, måske er der en, som kender en god kostvejleder, diætist, ernæringsterapeaut eller læge med viden om kost.

Er du nysgerrig på kost og psyke, kan du tage med på mit 10 måneders forløb, hvor du får dybdegående viden om kost, fordøjelsen, næringsstoffer, inflammation mm. i relation til hjernen og udviklingsforstyrrelser.

Læs mere om uddannelsen her:

Jordbærkage med mandelbund

Denne kage tilbereder jeg hvert år gennem sommeren, når jeg skal have gæster. Lige nu er det sæson for jordbær i Danmark, men kagen kan også pyntes med andre bær.

  • 200 g mandler
  • 3 æg
  • 2 modne bananer, mellemstørrelse
  • ½ kg jordbær
  • 100 g mørk chokolade

Kagecreme: 2 dl sojadrik eller havredrik, 1 spsk majsstivelse, 2 æggeblommer, ½ spsk rørsukker,1 tsk vaniljepulver uden sukker

Et stort tærtefad på cirka 29 cm smøres med kokosolie eller smør. Mandler, æg og bananer køres til en lind dej i en foodprocessor. Dejen smøres ud i tærtefadet og bages i ovnen 25 minutter ved 175 grader.

Chokoladestykker lægges på den varme kagebund og smøres ud i et jævnt lag, når de er smeltet. Kagen stilles koldt, til chokoladen er størknet.

Kagecreme: Sojadrik/havredrik, majsstivelse, æggeblommer og sukker varmes op i en gryde til kogepunktet under konstant omrøring. Gryden tages fra varmen, så snart cremen tykner, og vaniljepulver røres i. Hvis cremen er for tynd, så tilsæt ½ spsk majsstivelse mere. Cremen afkøles og smøres på kagebunden.

Jordbærrene skæres i skiver og lægges på bunden. Pynt eventuelt med lidt blåbær eller solbær. Kagen kan spises, som den er, eller serveres med plantebaseret yoghurt, flødeskum eller cremefraiche.

Yoga og brunch lørdag den 29. juni

Lørdag den 29. juni fra kl. 8.30 til 12.00 afholder jeg en hyggelig formiddag her på vores gård med yoga, brunch og markvandring. Programmet er følgende:

8.30 til 10.00 Yoga. Vi er udenfor på græs med kig til afgrøderne, hvis vejret tillader det. Ellers er vi i vores kursuslokale.

10.00 til 11.30 Vi nyder en lækker og sund brunch i haven med tid til nærvær og samtale. 

11.30 til 12.00 Mulighed for vandring ud på markerne for at se afgrøderne og vores dejlige oase rundt om gården.

Sted: Nørbys Grøntsager, Esagervej 8, 4672 Klippinge

Instruktør og kok: Karen Nørby

Pris pr. deltager kr. 299,-

Tilmelding på mail til info@karennorby.dk eller SMS til Karen på 27529036

Betaling via Mobil Pay til 433735

Medbring yogamåtte og et tæppe. Formiddagen er for både kvinder og mænd, og det kræver ikke yogaerfaring.