Geen afbeeldingen? Webversie Werkagenda in de kijker: VoedselketenIn onze nieuwsbrief zoomen we deze keer in op de Werkagenda ‘Voedselketen’. We zetten een aantal workshops over dit thema in de kijker, en sturen je ook graag naar wat-je-nog-liggen-hadGPT – een platform dat antwoord biedt op al je ‘wat gaan we eten?’-vragen. Via de werkagenda voedselketen willen we de materiaalvoetafdruk van de agrovoedingsketen verlagen en dus ook de milieudruk verlagen. Om het economische belang te bewaken, moeten we dus op zoek naar nieuwe teelten die minder bio-grondstoffen gebruiken. De opportuniteiten schieten als paddenstoelen uit de grond met straf onderzoek dat ons helpt prioriteiten te stellen. VIDEO • Van broeikasgas tot superfood Ook bij Heirbaut aLgriculture maken ze een vernieuwende keuze door in te zetten op innovatieve algenteelt. Op die manier wordt plant-based voedsel gekweekt met slechts een fractie van de grondstoffen. Dat doen ze door actief CO2 om te zetten naar voedsel. Eet jij binnenkort ook CO2? Deel de video en verbaas je netwerk met deze Vlaamse innovatie. BLOGPOST • Stroopwafels voor de koeien Ons voedselsysteem staat voor een enorme uitdaging, maar gelukkig brengt het ook veel opportuniteiten met zich mee. Om de transitie naar een circulaire voedselketen te realiseren, moeten we keuzes maken. Voedsel is essentieel voor ons menselijk bestaan dus een goede focus is noodzakelijk. Onderzoekers bekeken daarom het voedselsysteem en kwamen tot heldere inzichten. Ontdek het in deze blogpost. Waar staat jouw keuken in 2023? Jaarlijks onderzoeken de Vlaamse Overheid, Kostwinners en FoodWIN hoe het met voedselverspilling in grootkeukens gaat. Gemiddeld verspillen grootkeukens zo’n 30-40% van hun productie. Heb je enig idee hoeveel voedsel er bij jullie verloren gaat? Vul hier de bevraging in en maak kans op een persoonlijk adviesgesprek met de experten van FoodWIN.
Vermijd voedselverlies met wat-je-nog-liggen-hadGPT Benieuwd wat je kan maken met de restjes in je (koel)kast? Vraag het niet aan chatGPT maar aan wat-je-nog-liggen-hadGPT. Geef in deze tool van De Kostwinners in welke restjes je hebt, en wat-je-nog-liggen-hadGPT bekokstooft op basis daarvan een heerlijke receptsuggestie. Wij eten vanavond Bloemkool-Yoghurtsoep met Geroosterde Prei. En jij? 3-daagse opleiding Circulaire ingrediënten Wereldwijd wordt 98% van de waardevolle nevenstromen in de voedselketen verwerkt als afval. Wil jij leren welke nevenstromen je kan aanwenden om je productie duurzamer te maken? Wil je voedzamer, kostendrukkend en innovatief werken? In november organiseert het Gentse Glimps.bio er een opleiding over. Overschotten uit warmhoudkarren beperken ILVO, Curando, Azzeno en Zorgband bundelen hun krachten om voedselverspilling te verminderen in zorgorganisaties binnen het Au Bain Perdu-project. Lees hier meer over het project en kom te weten welke acties ze ondernomen hebben. Inspiratiedag: duurzame catering in de zorg & grootkeukens Op 24 oktober organiseren Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen een inspiratiedag rond duurzame catering in de zorg voor aankoopverantwoordelijken van lokale overheden, chefs en keukenverantwoordelijken van zorginstellingen en grootkeukens uit Oost-Vlaanderen. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Hier vind je alle info. Workshop Circulaire Voeding Heb je een voedselbedrijf? Circulair maatwerkbedrijf Sowepo vzw en Maxime Willems van foodlab Proef organiseren op 6 oktober een workshop over circulaire voeding in Poperinge. Via Sowepo krijg je een beeld van de praktijk. Foodlab Proef geeft een technisch kijkje achter de schermen. De workshop is gratis. Plaatsen zijn beperkt. Inschrijven en info via tomatl.be.
Circulaire economie opgenomen in maritiem referentiehandboek'Port Economics, Management and Policy’ is een lijvig en gratis raadpleegbaar handboek voor havenprofessionals, geschreven door drie vooraanstaande academici. De auteurs benaderden Vlaanderen Circulair, en meer bepaald het team van Circular Ports, om samen te werken aan een volwaardig hoofdstuk Circulaire Economie in het handboek. We aarzelden geen seconde, want dit handboek is een uitgelezen internationaal platform om de kennis over het onderwerp continu te verdiepen en verder te verspreiden. EU-project KARMA van startVlaanderen Circulair neemt deel aan een nieuw Interreg Europe-project: KARMA. Dat zet in op de koppeling van lokaal klimaatbeleid en circulaire bouwstrategieën met het Lokaal Energie- en Klimaatpact als startpunt. We zoeken samen met onze Europese partners hoe onze steden en gemeenten via het duurzaam beheer van bouw- en sloopafval, maar ook circulair ontwerp, aanbesteden en hergebruik in de bouw, …de transitie naar een klimaatneutrale samenleving kunnen versnellen. Wat is de rol van BTW bij de overgang naar een circulaire economie? Het recente rapport van het CE Center heeft deze interessante relatie onderzocht en laat zien hoe BTW-technieken kunnen worden toegepast op onder andere reparatiediensten, kleding, fietsen en schoenen. Lees hier het rapport BTW in een circulaire economie. In dit nieuwe CE Center rapport werd een bestaand macro-economisch evenwichtsmodel voor België verfijnd. Zo kunnen de circulaire sectoren en hun socio-economische effecten beter in kaart gebracht worden. De inzichten van het model werden geïllustreerd door de doorrekening van verschillende maatregelen ter bevordering van de circulaire economie. Unieke kans: maak kennis met ICLEI en circulaire steden ICLEI is een wereldwijd netwerk voor lokale besturen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Met meer dan 2500 gelijkgestemde steden ontstaan er unieke voor diepgaande discussies, het uitwisselen van ideeën en projectontwikkeling. Het volgende webinar gaat over Circular Cities, met de focus op innovatieve circulaire strategieën.
Normaal gesproken zijn deze evenementen alleen toegankelijk voor ICLEI-leden. Door de samenwerking van Vlaanderen Circulair met ICLEI is het webinar in dit geval ook opengesteld voor ondertekenaars van de Circular Cities Declaration óf lokale besturen die hier gewoon graag meer over willen weten! Het webinar biedt een voorproefje van het soort expertise en verbindingen dat ICLEI kan bieden. Geïnteresseerde deelnemers van steden en gemeenten dienen zich te registreren met hun professionele e-mailadres en in het opmerkingenveld "Circular Flanders City Stakeholder" aan te geven, zodat je inschrijving wordt goedgekeurd. NIEUWS VAN EN VOOR DOENERS
Hieronder een selectie uit de circulaire events die binnenkort plaatsvinden. Ontdek de volledige kalender op https://vlaanderen-circulair.be/nl/kalender Oost-Vlaamse Impactweek Tijdens deze week is er van alles te ontdekken, te proeven en te ervaren op het gebied van circulaire en sociale economie in de provincie Oost-Vlaanderen. European Week of Regions and Cities #EURegionsWeek is het grootste jaarlijkse evenement gewijd aan regionaal beleid. Uitreiking Ecodesign Award voor studenten Benieuwd welke studenten ons omver geblazen hebben met hun circulaire ideeën? Steunmaatregelen en financiering voor mijn project Tijdens dit webinar zal Griet Vergauwen (VLAIO) een overzicht geven van steunmaatregelen en financiering toegespitst op duurzaamheid en circulaire economie. VLAANDEREN CIRCULAIR IS... ... een partnerschap. Een circulaire economie realiseren, doe je immers niet alleen. Het is een zaak van iedereen. Daarom timmeren we aan een breed partnerschap van organisaties die mee actie ondernemen. Vlaanderen Circulair Stationsstraat 110 / 2800 Mechelen / T. 015 284 409 |