Facebook icon Twitter icon Forward icon

Overvej D-vitamin – vi går ind i den mørke tid

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der er vigtigt for optagelse af calcium og for knogler og tænder samt en normal muskelfunktion. Vitaminet er helt centralt for et godt og stærkt immunforsvar. Mangel på D-vitamin kan også påvirke vores psyke og være en medvirkede årsag til depression, angst og udviklingsforstyrrelser. (1-4) Vitaminet stimulerer også dannelse af nye nerveceller. (2)

Den vigtigste kilde til D-vitamin er solen. Cirka 80-90 procent af kroppens D-vitamin dannes af solen. I sommerhalvåret har de fleste danskere ikke problemer med at danne D-vitamin. Det kræver dog, at vi får sol på kroppen, og ikke dækker os til i et tykt lag solcreme eller tøj.

I vinterhalvåret er vi afhængige af det D-vitamin, som indtages via kost og kosttilskud. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret. Små børn skal have det hele året, indtil barnet fylder 4 år. Vitaminet er i kostemner som levertran og torskelever, fisk og æg.

Forskning, der følger børn fra de ligger i mors mave til de fylder 18 år, viser at gravide, der sørger for at få D-vitamin nok, føder børn med mindre risiko for at få diagnosen ADHD. (3)

En undersøgelse fra Colombia viser, at mangel på D-vitamin i barndommen øger risikoen for adfærdsproblemer i teenageårene. Her fulgte forskerene 273 børn i alderen 5 til 12 år. De børn, der havde mangel på D-vitamin, havde større sandsynlighed for problemer med adfærden og psyken, da de var mellem 11 og 18 år gamle. (4)

Et team af forskere fra Canada og England har i en stor undersøgelse fundet frem til, at risikoen for demens er markant lavere hos folk, der tager tilskud af D-vitamin. Her deltog 12.300 personer med en gennemsnitlig alder på 71 år. Læs mere her:

 1. D-vitamin og depression. Forsknings-træningsmodul forår 2010 Hoveduddannelse i Almen medicin. 
 2. The Effect of Vitamin D Treatment On Nerve Growth Factor (NGF) Release From Hippocampal Neurons. Noro Psikiyatr Ars. 2014.
 3. Jens B Aaby et al. Inverse associations between cord vitamin D and attention deficit hyperactivity disorder symptoms: A child cohort study. Aust N Z J Psychiatry 2017
 4. Eduardo Villamor et al. Vitamin D Deficiency in Middle Childhood Is Related to Behavior Problems in Adolescence. J Nutr 2020

Symptomer på D-vitaminmangel

 • Træthed, ømhed i kroppen, knogleskørhed, muskelsmerter og muskelsvaghed
 • Problemer med tænder og negle
 • Dårligt immunforsvar, modtagelighed for infektioner og influenza
 • Psykiske sygdomme, humørsvingninger og depression
 • Sklerose, gigtsygdomme og diabetes
 • Autoimmune sygdomme

Gratin med spinat og blomkål - 4 personer

Æg og fisk indeholder D-vitamin. Her er en ret, der indeholder begge dele:

 • 200-250 g blomkål, groft blendet
 • 6-8 frosne spinatkugler
 • 6-8 fed hvidløg, fint hakket
 • 8 æg
 • 1 tsk salt og lidt peber

Tilbehør: Skiver af laks, kålsalat, dilddip og stenalderbrød

Gratin: Smør et tærtefad med olivenolie. Tø spinaten op i en gryde ved at koge det med lidt vand. Blend blomkålen, eller hak den meget fint. Blomkålen piskes sammen med æg, hvidløg, salt og peber. Rør den optøede spinat ned i æggemassen.

Æggemassen hældes op i et smurt tærtefad på cirka 29 cm, og gratinen bages ved 180 grader i 25 minutter ved varmluft.

Foredrag om "Mad til hjernen"

13. november kl. 19.00 til 21.00 holder jeg foredrag om "Mad til hjernen" på Stevns.

Der er kun plads til 20 personer, så vent ikke til sidste øjeblik med at booke din plads, hvis du gerne vil med.

Tilmeld og læs mere her: