Geen afbeeldingen? Webversie

Vlaanderen / Vlaanderen Circulair

 
Nieuwe call: Circulaire Zorg

Nieuwe call: Circulaire Zorg    

In de zorgsector wordt heel veel medisch materiaal gebruikt, zowel voor verzorging als ingrepen. Dit veroorzaakt veel afval. Om de circulaire aanpak in de zorgsector een duwtje in de rug te geven, lanceren Vlaanderen Circulair en OVAM een gerichte call. De focus daarvan ligt op innovatieve, circulaire businessmodellen die gericht zijn op het verminderen van materiaalgebruik in de sector. Minister van Omgeving Zuhal Demir, gesteund door viceminister-president Hilde Crevits, maakt er 2.000.000 euro voor vrij. 

Voor wie: partnerschappen van lokale overheden, ondernemingen, onderzoeksinstellingen en organisaties
Financiële ondersteuning: tot 100.000 euro/project
Deadline: 29 september 2023 om 12u 's middags.

Meer weten >
CA zorgsector

Schrijf je in voor het webinar Circulair Aankopen in de zorgsector

De Green Deal Duurzame Zorg organiseert - in samenwerking met Vlaanderen Circulair - een online webinar voor aankoopprofessionals in zorginstellingen die behoefte hebben aan inzicht in beschikbare tools en potentiële middelen om hun aankooppraktijken meer duurzaam en circulair te maken.

 
Schrijf je hier in >
 
Werkagenda in de kijker: Circulair Bouwen

Werkagenda in de kijker: Circulair Bouwen

Om heel gericht te kunnen werken aan de transitie naar een circulaire economie, is Vlaanderen Circulair georganiseerd in zes werkagenda’s. Vanaf nu zetten we er elke maand één in de kijker. De werkagenda Circulair Bouwen bijt de spits af.

In de werkagenda Circulair Bouwen werken we aan een duurzame toekomst waar kwaliteitsvol wonen, werken en leven vooropstaat. Om dit te realiseren, kijken we naar wat er nu is: het bestaand patrimonium van gebouwen, infrastructuur, ruimte en plekken, en alle materialen die zij bevatten. Door alles nauwkeurig te inventariseren, grondig te documenteren, met zorg te beheren en weer in te zetten, verlengen we de levensduur. 

Binnen het Living Lab Digital4CircularConstruction nemen we een sprong vooruit en kijken we hoe we nóg meer circulair worden door in te zetten op het digitale. 
Bouw met ons mee. Deel de video en wordt een circulaire inspirator! 

 
 
Alles over de werkagenda circulair bouwen >
 
Howest

Circulaire campus. Howest voegt de daad bij het woord

Vanaf eind september organiseert Howest de opleiding ‘Circulair Bouwen’, een hands-on postgraduaat. Toen de hogeschool dus plannen had om zelf een nieuwe campus te bouwen, was het meteen beslist: dat zou volgens circulaire principes gebeuren. Heb je interesse in de opleiding of in het bouwproject? Je leest er alles over in deze blogpost!

Circulaire ambities in bouwprojecten

Circulaire ambities in bouwprojecten

Ook Topics, een initiatief van Embuild Vlaanderen in partnerschap met VLAIO, organiseert een traject rond circulair bouwen. Tijdens vijf sessies (in Antwerpen en Brussel) ga je in een beperkte groep met een 15-tal deelnemers dieper in op verschillende aspecten van het circulair, toekomstgericht en biogebaseerd bouwen. Lees er meer over en schrijf je in.

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen 2023 - 2024

Ben je een bouwprofessional of werk je in ruimtelijke ordening, en wil je duurzaam ontwerpen, bouwen en wonen mee bevorderen? Dan is het Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen  van het Postuniversitair Centrum iets voor jou. 

CESGO!, een CESCO-model voor de bouw

CESGO!, een CESCO-model voor de bouw

Binnen de call Circulair Bouwen, realiseerde SuReal met zijn partners CESGO!, een toolbox met info en handvaten voor bouwheren en fabrikanten van bouwmaterialen die het speelveld voor CESCO’s (Circular Economy Service Companies) in de sector wil voorbereiden.

 

UItreiking Ecodesign Award
 

Schrijf je in voor de uitreiking van de Ecodesign Award voor studenten

Op donderdag 26 oktober reiken we de Ecodesign Award 2023 voor studenten uit op de vernieuwde Stadscampus Paardenmarkt van de Universiteit Antwerpen. Om 19 uur start de uitreiking van de Ecodesign Award 2023 in de categorieën Business Potential, Sustainable Innovation, Industrial Design, Human Interest, Inspiring Design en de hoofdprijs van de Ecodesign Award.

Tijdens de uitreiking verwelkomen we ook Esther Noëth van Sofar en Cédric Vanhoeck van Resortecs voor een inspirerende talk. Christina De Witte aka Chrostin en Sep Verboom zijn de hosts van deze spetterende uitreiking. 

 
Schrijf je hier in >
 
CA zorgsector

Kick-off CEO-project

Vlaanderen Circulair ging samen met dertien Europese partners rond de vergadertafel zitten. Samen zetten we onze schouders onder het CEO project. Dit project heeft als hoofddoel om circulaire strategieën op te schalen en zo de circulaire kantoorpraktijk mainstream te maken.

Heb jij van ver of dichtbij iets te maken met kantoormeubilair en wil je meebouwen aan een circulaire toekomst? Doe mee! De eerste stap is heel eenvoudig: schrijf je hier in op de nieuwsbrief van het project , zodat we je op de hoogte kunnen houden van alle activiteiten en nieuws. Begin oktober plannen we alvast een infomoment om het project en de verwachtingen toe te lichten, en om te bespreken hoe jij kan meewerken.

 
Lees de blogpost >
 
 

Circle back to school?

Circulaire economie wordt steeds belangrijker in de bedrijfswereld. Maar hoe kan het efficiënt en doeltreffend ingezet worden? Wil jij meer weten over de circulaire economie en hoe dit een verschil kan maken in de verschillende sectoren? Misschien is één van opleidingen dan wel iets voor jou:

  1. Postgraduaat Circulair Bouwen | Howest
  2. Postgraduaat Circular Lab | UCLL
  3. Postgraduate Certificate: Circular Economy – Business and legal frameworks and opportunities – Postuniversitair Centrum - KU Leuven
  4. Postgraduate Certificate - Sustainable polymers in a circular economy – Postuniversitair Centrum - KU Leuven
  5. Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen 2023 - 2024 – Postuniversitair Centrum - KU Leuven
  6. Ecodesign | Ecodesign | Universiteit Antwerpen (uantwerpen.be)
  7. Circulair Ondernemen | UCLL
  8. switchrs - Bootcamps

Ken jij nog circulaire opleidingen? Laat het ons weten via info@vlaanderen-circulair.be 

 
Naar de blogpost (met nog meer opleidingen) >
 

De OVAM SIS Toolkit in jouw opleiding? 

De OVAM SIS Toolkit is een tool om duurzaamheid te integreren in innovatie- en designprocessen om zo de waardecreatie te vergroten. SIS staat voor ‘Sustainable Innovation System’. Deze tool, ontwikkeld voor het bedrijfsleven, wordt ook ingezet in het Vlaams Hoger Onderwijs. Studenten, bij voorkeur van verschillende opleidingsprofielen, gaan samen aan de slag met deze toolkit rond innovatieve cases, afgestemd op de opleidingen.

Je kan de tool bestellen via een bestelformulier.  Wens je een groter aantal gratis te ontvangen voor je opleiding? Stuur dan een mailtje naar Liesbet@vlaanderen-circulair.be. 

Meer over de OVAM SIS Toolkit in het Hoger Onderwijs >
 
 

NIEUWS VAN EN VOOR DOENERS

 
Vito Enquête
 

Enquête van VITO: doe mee (10’)

VITO onderzoekt de drempels en ondersteuningsmogelijkheden voor ondernemingen in de circulaire economie, en vraagt 10 minuutjes van je tijd om hun enquête in te vullen. Bedankt voor je medewerking! 

 
 
Tijd voor circulair
 

Tijd voor circulair

De FOD Economie plaatst circulair ondernemen in de schijnwerpers op tijdvoorcirculair.be . Doe de test en ontdek hoever jouw bedrijf al staat op het vlak van de circulaire economie. 

 
 
 
 
Circulaire hub in Mechelen zkt. ziel(en)

Circulaire hub in Mechelen zkt. ziel(en)

Stadsmakersfonds en Stad Mechelen transformeren een industrieel pand tot een Impact Factory in de Mechelse binnenstad. Ze zijn op zoek naar diverse partijen die mee hun schouders willen zetten onder de uitbating en invulling van het project.

 
 
Vlaamse overheid stimuleert kmo’s

Recupel onderzoek afgerond

Recupel gaf Möbius de opdracht om te onderzoeken hoe het in ons land gesteld is met het herstellen en hergebruiken van elektrotoestellen. De resultaten van het onderzoek zijn nu beschikbaar. Boeiend leesvoer.

 
 
 
 
Tinder voor reststromen
 
 
 

Tinder voor reststromen

From Waste 2 Profit versterkt het afvalbeheer binnen bedrijven uit de Maas-Rijnregio. Het lanceerde begin dit jaar een matchmakingplatform voor reststromen. Zoek je materiaal of heb je er in aanbod, publiceer het op het platform.

 
 
Kmo-groeisubsidie van VLAIO: 2de call

Kmo-groeisubsidie van VLAIO: 2de call

Heb je groeiplannen binnen het thema internationalisering, digitalisering, duurzaam en circulair ondernemen of innovatie? Dan komt jouw project in aanmerking voor een kmo-groeisubsidie van max. € 50.000. Project indienen kan t.e.m. 25/09. 

 
 
 
 
 
SDG's en het onderwijs
 
 
 

Tender voor het onderwijs: SDG's in het opleidingsprogramma

VLAIO zoekt onderwijsaanbieders die de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) binnen bestaande onderwijs- en opleidingsprogramma's integreren. Het doel is om kennis en competenties rond SDG's en grote maatschappelijke uitdagingen op de arbeidsmarkt te versterken. Neem deel aan de online infosessie op 12 september en dien jouw kandidatuur in voor 30 oktober!

 
 
DUT call

Steun voor projecten die stedelijke uitdagingen aanpakken

Vanaf 1 september kan je als onderneming of lokaal bestuur via VLAIO steun voor een project rond 'Driving Urban Transitions' (DUT) aanvragen.  Wil je weten welke samenwerkingen, projecten en thema's mogelijk zijn? Neem zeker deel aan de infosessie voor Vlaamse stakeholders op 4 oktober. Voor een eerste Europese introductie over DUT en matchmaking met mogelijke partners, moet je aansluiten op 12 september. 

 
 
 
 
 
 
 
Projectoproep Valumat: afgedankte matrassen
 
 

Projectoproep Valumat: afgedankte matrassen

Om de milieu-impact afkomstig van afgedankte matrassen te verminderen, ondersteunt Valumat vzw projecten die gericht zijn op het hoogwaardig sluiten van de kringloop van matrassen. Financiering tot € 100.000. Je project indienen kan t.e.m. 15/10/2023.

 
 
Europese subsidie: vermijden voedselverspilling
 

Europese subsidie: vermijden voedselverspilling 

Het Europese agentschap Hadea subsidieert projectvoorstellen die strategieën bevatten voor het meten van voedselverspilling en initiatieven om het te voorkomen. Spek naar je bek? Dien je aanvraag in voor 21/09.

 
 
Europese batterijverordening in werking
 
 

Europese batterijverordening in werking

Batterijen zijn een onmisbare energiebron geworden. De nieuwe Europese ’batterijverordening’  reguleert voortaan hun volledige levenscyclus binnen de EU. Een belangrijke stap voorwaarts in het toekomstig circulair gebruik van batterijen!

 
 
EU werkt aan consumentenrecht op herstellingen
 

EU werkt aan consumentenrecht op herstellingen

In maart lanceerde de Europese Commissie het Right to Repair-wetsvoorstel. Dat moet ervoor zorgen dat meer producten gerepareerd worden binnen de wettelijke garantieperiode, en dat het voor consumenten makkelijker wordt om zaken te laten repareren na die periode. 

 
 
 

Hieronder een selectie uit de circulaire events die binnenkort plaatsvinden. Ontdek de volledige kalender op https://vlaanderen-circulair.be/nl/kalender

 

Crowdfunding inspiratiesessie
7 september 2023

Wat zijn de principes en hoe ga je zelf aan de slag? Kom het te weten tijdens de inspiratiesessie van Stad Mechelen.

 

Biobased Bouwmaterialen
11 september 2023

Deze studienamiddag van Topics en Buildwise richt zich tot  onderzoekers, architecten en aannemers. 

 

Plastic Matters
12 september 2023

De vijfde editie staat in het teken van "Setting up collection systems for plastic waste from Construction and Demolition: are you ready for the next step?". 

 

Studiedag Circulair Bouwen "where to begin" 
20 september 2023

Voor iedereen die wil starten met circulair bouwen, maar nog niet goed weet waar te beginnen. Tijdens deze studiedag ontvang je handvatten en tips van experten.

 
 

Woodcrafts & Textile Futures Fest
25 september 2023

Trendwolves maakte in opdracht van Fedustria een trendrapport op voor de sectoren hout en textiel, en stelt dit rapport voor op een open event. 

 
 

Circulaire economie in de voedingssector
28 september 2023

In dit opleidingstraject ontdek je waar er nog verbetermogelijkheden liggen om je grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten. De focus ligt hierbij op het circulair omgaan met organische grondstoffen, energie, water en verpakkingen. 

 
 

Oost-Vlaamse Impactweek
2 - 6 oktober 2023

Tijdens deze week is er van alles te ontdekken, te proeven en te ervaren op het gebied van circulaire en sociale economie in de provincie Oost-Vlaanderen. 

 
 

VLAANDEREN CIRCULAIR IS...

... een partnerschap. Een circulaire economie realiseren, doe je immers niet alleen. Het is een zaak van iedereen. Daarom timmeren we aan een breed partnerschap van organisaties die mee actie ondernemen.

ONTDEK ONZE PARTNERS >
 

Vlaanderen Circulair

Stationsstraat 110 / 2800 Mechelen / T. 015 284 409
info@vlaanderen-circulair.be / www.vlaanderen-circulair.be

Praat met ons: Twitter | Facebook | Instagram

 
 
 
  Doorsturen 

Vlaanderen / Vlaanderen Circulair

Uitschrijven