Werking Onderwijstalent
Met de coronacrisis en daarbij horende lockdown is een collectieve pauzeknop ingedrukt. Die ademruimte hebben we gebruikt om onze visie en de hieraan gekoppelde doelstellingen te herbekijken.
Het strategische plan, dat meer gericht werd op de toekomstige noden in het onderwijs, is verder uitgewerkt in operationele doelstellingen. Om nieuwe, gedragen acties te formuleren voor ons jaaractieplan organiseerden we in mei 2021 een ideation workshop onder leiding van het innovatielab van VDAB. Deze denktank, bestaande uit partners en collega’s uit het onderwijsveld, gaf de voorzet voor het huidig jaaractieplan 2021 -2022. Om het lerarentekort aan te pakken en verandering op gang te brengen, is vooral stilgestaan bij de beeldvorming en hoe we de instroom in het onderwijs kunnen vergroten. Welke middelen kan Onderwijstalent inzetten om meer zij-instromers te bereiken en meer diversiteit in het lerarenkorps te krijgen? Vooral de inzet van social media campagnes in functie van jobbeurzen, infosessies voor zij-instromers, bevragingen van leerlingen over hun ideale leerkracht,
storytelling door rolmodellen die een afspiegeling zijn van onze diverse samenleving, werd als zeer zinvol beschouwd.
Werkzoekende en tijdelijke leerkrachten hebben nood aan netwerking, sollicitatiebegeleiding en vorming die hen weerbaar maakt voor de uitdagingen van het onderwijs in de grootstedelijke context van stad Antwerpen en hen te behouden in het onderwijs. Onderwijstalent faciliteert dit voor hen en begeleidt hen in hun loopbaan naar een duurzame tewerkstelling.
|