Facebook icon Twitter icon Forward icon

”Hjerneføde” danner dopamin (signalstof, der bringer motivation og velbehag)

Nerveceller kommunikerer med andre nerveceller, ved at sende signalstoffer rundt i hjernen eller ud i kroppen.

Dopamin er et signalstof i nervesystemet, der udløser følelser, der har betydning for indlæring, kontrol af bevægelse, motivation, fokus, hukommelse og styring af hjernens belønningscenter. Vi føler os godt tilpas, og fokuserede, når der udløses dopamin.

Mennesker med diagnosen ADHD har ofte lave koncentrationer af dopamin. Medicin, motion, dans, musik og ”hjerneføde” kan fremme dannelsen af dopamin - desværre også misbrugsstoffer. Lad os kigger nærmere på ”Hjerneføde”.

Hjælp til dannelse af dopamin

Hjernen er sulten og har brug for mange næringsstoffer. Den har brug for langsomme kulhydrater, aminosyrer (protein), vitaminer og mineraler og fedtsyrer. Hvis leveringen af næringsstoffer er ustabil, er produktionen af dopamin det også, og et væld af symptomer følger. Det er en af grundene til, at det er vigtigt at spise regelmæssigt, sundt og varieret.

Fra proteinerne i vores kost udvinder kroppen forskellige aminosyrer. Nogen af disse aminosyrer transporteres til hjernen, hvor de omdannes til forskellige signalstoffer. Det er derfor meget vigtigt at få protein nok i kosten, fordi aminosyrer er byggesten til forskellige signalstoffer bl.a. dopamin.

Vitaminer og mineraler er nødvendige for aminosyrernes omdannelse. De kaldes en cofaktor eller et hjælpestof. De skal tilføres med kosten.

Herunder er et billede af, hvilke næringsstoffer, der er vigtige for dannelse af dopamin. Husk også de sunde fedtsyrer, der hjælper til isolering og god funktion af vores nerveceller.

Efteruddannelse i kost og udviklingsforstyrrelser

Ønsker du at uddanne dig yderligere og få meget mere viden om kost og udviklingsforstyrrelser som ADHD? Hold 6 på ADHD-sundhedsvejleder-uddannelsen starter op til september 2024.

På uddannelsen får du følgende:

  • Dybtgående viden om, hvordan kosten påvirker vores hjerne, psyke, fordøjelse mm.
  • Indsigt i den nyeste forskning på området
  • Viden, materialer og redskaber, der gør dig i stand til at implementere en sundere hverdag på din arbejdsplads, til dine klienter eller i din familie
  • Et bedre arbejdsmiljø med færre konflikter, flere redskaber til dine klienter eller en bedre og roligere hverdag med dine børn og dig selv
  • Fællesskab og sparring med andre, som gerne vil bruge kost, motion, struktur og søvn i deres hverdag

Læs mere om uddannelsen her:

Datoer for de forskellige moduler finder du her:

Online infomøde om uddannelsen

Onsdag den 24. april kl. 19.00 afholder jeg et infomøde om uddannelsen. Det foregår online via Zoom.

Tilmeld dig ved at sende mail til info@karennorby.dk.

Hvis du har spørgsmål til uddannelsen, er du altid velkommen til at skrive en mail eller ringe på 27529036.

Hummus med farve og smag

Kikærter har et højt indhold af protein og er hovedingrediensen i hummus. Mange supermarkeder sælger hummus med forskellig smagsvarianter. Jeg er selv vild med den økologiske chilihummus fra Rema. Men du kan sagtens tilberede hummus selv. Her kommer opskriften:

  • 1 dåse kikærter eller 240 g udblødte og kogte
  • 2 spsk tahin eller peanutbutter
  • 2 fed hvidløg
  • saft fra en citron
  • 2 spsk olivenolie
  • 1-2 tsk stødt spidskommen
  • salt og peber
  • ½-1 dl kogt vand

Vandet hældes fra kikærterne, og de skylles grundigt. Kikærterne blendes med alle ingredienserne og kogt vand. Justér konsistensen med ekstra vand, og smag til.

Rødbedehummus kan du tilberede ved at tilsætte 200 g kogte rødbeder og 15 g peberrod.

Grøn hummus tilsætter du 1 dl ærter, 1 håndfund frisk spinat og 1 håndfuld frisk basilikum.

Thaihummus tilberedes med soltørrede tomater, lidt rød karrypasta og revet ingefær.

Det er vigtigt, at du smager din hummus til, da kikærter er neutrale i smagen. Brug salt, peber, citronsaft, spidskommen og andre krydderier.