Geen afbeeldingen? Webversie

Vlaanderen / Vlaanderen Circulair

 
 

De eerste nieuwsbrief van de werkagenda Bio-economie is een feit: hier verneem je het laatste nieuws over onze acties, welke interessante events en calls er zijn naast enkele interessante weetjes.

Wil je op de hoogte gehouden worden tussen onze halfjaarlijkse nieuwsbrieven door? Maak je lid van onze LinkedIngroep Bio-economie in Vlaanderen. Hier delen we 'korter op de bal' nieuwsberichten, interessante events, calls, pioniers, weetjes.

Meer detail rond de acties van de werkagenda vind je op onze website.

 
 
 
 

Het forum van de werkagenda kwam op 13 november 2023 bij Tour & Taxis voor de eerste keer samen: een 20-25-tal aanwezigen bespraken samen de voortgang van de werkagenda, de lopende acties en over belangrijke aandachtspunten in de communicatie over bio-economie in Vlaanderen. Het forum zette de prioriteiten op orde voor het jaar 2024. 

 
 

Acties van de werkagenda voor 2024 

01. Communicatie over bio-economie: Hoe kunnen we de bio-economie beter bekend maken en daar promoten waar het een meerwaarde biedt?
 

We verzamelden heel wat mythes en statements rond bio-economie waarrond we pogen te communiceren. We zullen er in deze nieuwsbrief en in onze andere kanalen aandacht aan schenken. 

 

De eerste stap is het communiceren over concrete positieve initiatieven. Welk initiatief vind jij dat het meest hoopgevende van de Vlaamse bio-economie ? Laat het ons weten via dit handige online formulier.

 

02. Biogebaseerd Bouwen: Hoe kunnen we bio-gebaseerde materialen in de bouwsector promoten en nieuwe ketens vormen?  
 

Vzw Earth Plant & Fiber zag het daglicht op de Circular State of the Union in Hasselt afgelopen maand. We ondersteunen de vzw als netwerk rond bio-based bouwen in hun oprichting met het uitzetten van hun actiepaden, visie en strategie met behulp van workshopbegeleiding, logistieke ondersteuning en advies. De vzw wil een spil vormen voor alle organisaties in de ketens die lokale bio-/geo-(neven)stromen & levende planten lokaal verwerken in gezonde en milieuvriendelijke bouwoplossingen. 

 

Op de CSOTU ondertekenden enkele stichtende leden de mandaten van de vzw.

Kamp C & Rurant richten samen met een aantal partners een Vlaams Centrum voor Bio-gebaseerde bouwmaterialen op. Een eerste stap is het opzetten van een online platform waar alle beschikbare kennis & informatie open beschikbaar wordt gesteld. Tevens wordt er een actieplan biogebaseerd bouwen en boeren vormgegeven als leidraad voor de Vlaamse ontluikende sector. Dit gebeurt samen met andere actietrekkers en belanghebbenden in Vlaanderen.

 
 
 

03.  Koolstofopslag: Hoe kunnen we bio-economie promoten & versnellen met koolstofopslag? 

We voorzien een informatief event over de laatste ontwikkelingen rond koolstofopslag  in de bodem en materialen  in het najaar. Meer nieuws delen we hierover via de LinkedIngroep van de Werkagenda Bio-conomie. 

Naast opslag van koolstof in bodems, is er ook nood aan certificering voor koolstofopslag in materialen. Zo zette Climate Cleanup met Ballast Nedam dit op in Nederland. 

Claire&CO2 is een organisatie die in Vlaanderen bedrijven helpt CO₂ op te slaan bij een landbouwer om de bodemkwaliteit te verbeteren

 
 
 

04.  Bio-raffinage hub: Hoe kunnen we voor een pionierhub eerste waardeketens opzetten uit de bio-raffinage en nevenstromen?

B2BE Bio-economie Matchmaker gaat een half jaar aan de slag met de uitdagingen rond biomassahubs met een specifieke focus rond substraat in potgrond: Lokaal verwerkt: van biomassa naar biomassahubs. 

 
 
 
 
 

KALENDER

Hieronder vind je een aantal interessante events waar de werkagenda ook aan deelneemt die plaatsvinden in het komende halfjaar. Blijf je graag up-to-date? Sluit je aan bij de LinkedIngroep voor nieuwe aankondigingen.

 

23 en 25 april 

VITO-webinar reeks over biomanufacturing

 
 
 

25 april

CITISYSTEM Stadsfestival in Mechelen, met een bio-economie markt

 
 
 

8 mei 2024

Inspiratiedag biobased bouwen: een veelzijdige oplossing voor de klimaatcrisis. 

 
 
 
 
 
 

CALLS

Welke lopende subsidiecalls in relatie tot bio-economie kunnen interessant zijn voor jouw organisatie? 

 

EFRO call: grensoverschrijdende samenwerking tussen publieke en private partners in de EU rond duurzame initiatieven

 
 

EIP oproep: innovatieve samenwerkingen tussen landbouwers en/of andere actoren rond economische, ecologische of sociale doelen

 
 

VLAANDEREN CIRCULAIR IS...

... een partnerschap. Een circulaire economie realiseren, doe je immers niet alleen. Het is een zaak van iedereen. Daarom timmeren we aan een breed partnerschap van organisaties die mee actie ondernemen.

De bio-economie is een essentieel onderdeel van de duurzame circulaire Vlaamse economie en kan een substantiële bijdrage leveren aan de vergroening van de economie. Een Vlaamse bio-economie kan internationale afhankelijkheid reduceren, onze lokale economie weerbaarder maken en opportuniteit vormen voor kmo’s in de landbouw- en agro voedingssector. 

Een circulair Vlaanderen is een gezamenlijke prioriteit van onze Vlaamse ministers, minister van Economie en Innovatie, Jo Brouns, en minister van Omgeving, Zuhal Demir.

ONTDEK ONZE PARTNERS >
 
Partners
 

Vlaanderen Circulair

Stationsstraat 110 / 2800 Mechelen / T. 015 284 409
info@vlaanderen-circulair.be / www.vlaanderen-circulair.be

Praat met ons: Twitter | Facebook | Instagram

 
 
 
  Doorsturen 

Vlaanderen / Vlaanderen Circulair

Uitschrijven