Höst på Slöjd & Byggnadsvård | Kulturarvsdagen 10/9 på Nääs | Barnens byggsöndag - tema färg, Nääs | Guidad visning av slöjdseminarieområdet, Nääs | Visning av utställningen Kolorera, Nääs | Fira kulturarvsdagen på torpet Solliden! | lunchföreläsningar i höst | Ventilera och värm gamla hus 8/9 | Färgsättning - hur tänkte jag och hur tänkte dom? 6/10 | Gifter och föroreningar i gamla hus 10/11 | Kunskapsbanken - Inspelade föreläsningar om byggnadsvård och kulturmiljö | Aktuella kurser | Bakning i vedeldad stenugn 9-10/9 | Residens för kulturmiljö | Sök vårt nyinrättade residens för kulturmiljö! | utställning | Kolorera - en utställning om färgsättning av hus och miljöer |   |
 
Klicka här för att se en webbversion av mailet
 
 
 
 
Höst på Slöjd & Byggnadsvård
 

Hej, nu såhär några dagar in i september vill vi påminna om våra höstaktiviteter som startar upp i dagarna. I nyhetsbrevet kan ni läsa om våra lunchföredrag, hur vi firar kulturarvsdagen 10/9, om några av våra kurser och om vår utställning Kolorera - sätt färg på hus och miljöer. 

Missa inte heller vårt nyinrättade kulturmiljöresidens - läs och sök!

 
Kulturarvsdagen 10/9 på Nääs
 
 
 
 
Barnens byggsöndag - tema färg, Nääs
 

Kom och prova på att måla som man gjorde förr. Med ägg och pigment blandar vi egna kulörer och målar ett litet hus tillsammans. Workshopen varar ca en timme. Obs! Föranmälan krävs (max 10 barn per tillfälle).

  • Kl 11.00 (åldrarna ~3-6 år)
  • Kl 14.00 (åldrarna ~6-10 år)

Vi ses vid Slöjd & Byggnadsvård på Nääs, ute vid Slöjdstationen. Kostnadsfritt! Kursledare: Linda Wallgren

 
 
Guidad visning av slöjdseminarieområdet, Nääs
 

Samling vid Bakstugan. Avgift: Vuxen 160 kr, 7-16 år 60 kr, 0-6 år gratis. August Abrahamssons stiftelse visar på tiderna:

  • 12.00
  • 13.30
  • 15.00
 
 
Visning av utställningen Kolorera, Nääs
 

Lisa Molander, Bebyggelseantikvarie vid Slöjd & Byggnadsvård, visar utställningen Kolorera i utställningshallen, Slöjd & Byggnadsvård. Ingen anmälan, kostnadsfritt.

  • 12.00-12.30
  • 13.30-14.00
 

 

Ni hittar våra kollegor på fler platser under dagen - nedan hittar ni information om firande på torpet Solliden i Vänersborg och på Haraberget i Herrljunga. Gå in på länken nedan till höger för att hitta fler aktiviteter under helgen.

 
 
Fira kulturarvsdagen på torpet Solliden!
 

En plats att besöka är det byggnadsminnesförklarade torpet Solliden. På kulturarvsdagen kommer byggnaderna vara öppna för visning, information om byggnadsvård ges tillsammans med visning av hantverk och renovering inom byggnadsvården.

 
 
Koka rödfärg på Haraberget i Herrljunga
 

Välkomna till en dag med praktisk byggnadsvård i fokus. En byggnadsvårdspromenad under sakkunnig ledning anordnas kring områdets rika byggnadsbestånd med fokus på vård och underhåll av gamla byggnader.

Ingen föranmälan krävs, välkommen!

 
 
Kulturarvsdagen
 

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Välkommen att vara med när vi firar kulturarvet i Sverige, den 8–10 september. I år med temat "Levande kulturarv".

 
lunchföreläsningar i höst
 
 
 

Bänka dig på fredagslunchen och lär dig något nytt om kulturmiljöer och byggnadsvård!

Vi startar upp föreläsningsserien 8 september med tips om hur vi tar hand om våra gamla värmesystem. Sedan fortsätter vi med föreläsningar om bebyggelsehistoria, vandringsleder, färgsättning, industrihistoria och hur hur vi använder traditionella material och metoder i ny bebyggelse. Fler föreläsningar planeras in under hösten så håll uppsikt på vår webb!

Lägg in en påminnelse i kalendern fredagar 12.30-13.00 under hösten så att du inte missar något, mycket nöje!

 
 
Ventilera och värm gamla hus 8/9
 

I föreläsningen går Charlotte igenom gamla värmesystem och vad man kan göra för att förbättra funktionen samt vad man skall tänka på när det gäller energianvändning.

 
 
Holkkvarnen, en utrotningshotad art 15/9
 

Holkkvarnen var en speciell modell av väderkvarnar som var vanlig i Västsverige. Mattias Hallgren, timmerman, och Hans Hellman, antikvarie, har dokumenterat denna säregna byggnadstyp.

 
 
Höghult - äldre material och tekniker i modern form 29/9
 

Catharina Dahl Palmér, Mats Rehnström & Maria Palm föreläser om ett nybyggt hus i Höghult där traditionella material och tekniker blandas i en modern tappning. 

 
 
Färgsättning - hur tänkte jag och hur tänkte dom? 6/10
 

Marie Erbéus, arkitekt och mångårig inom färgsättningsbranchen föreläser om hur hon arbetet med färgsättning av byggnader och miljöer.

 
 
Ut och vandra i Västsverige! 13/10
 

Marie Fors arbetar bland annat med ledutveckling i regionen. Vad man bör tänka på vid anläggande av en led och vad dagens vandrar har för behov vilka olika typer av leder det finns och om hur man kan samverka.

 
 
Stigarna leder oss till dem vi en gång var 27/10
 

Katarina Saltzman och Daniel Svensson har forskat kring stigar som kulturarv och använder ordet ”rörelsearv” för att fånga stigarnas dubbla natur som både materiella och immateriella lämningar.

 
 
Gifter och föroreningar i gamla hus 10/11
 

Sara Lindgren är miljövetare och föreläser om ämnen som kan vara farliga för människa och/eller miljön och som förekommer i de flesta byggnader. När vi renoverar är det bra att känna till de vanligaste ämnena och materialen för att kunna göra kloka val för byggnaden, miljön och hälsan.

 
 
Konfektionsindustrins uppgång och fall. Bebyggelse och andra spår av en västsvensk basindustri 17/11
 

Johannes Daun är historiker och berättar om bebyggelse i Borås- och Göteborgstrakten och de fysiska spåren av konfektionsindustrin. Han har bland annat författat boken ”När man sydde kläder på fabrik”.

 
 
Neonskyltar - ett lysande kulturarv 24/11
 

Antikvarie Ola Sandberg ger en inblick i vad en neonskylt är, tekniken och hantverket bakom. Ola berättar också om neonskyltarnas storhetstid och varför de börjar bli sällsynta och något om hur de kan skyddas som kulturarv.

 
 
Kunskapsbanken - Inspelade föreläsningar om byggnadsvård och kulturmiljö
 

Har du missat någon av våra föreläsningar? Här kan du se dem textade!

 
Aktuella kurser
 
 
 
 
Bakning i vedeldad stenugn 9-10/9
 

Baka i bakugn är både teknik och njutning i skön förening. Efter avslutad kurs bör du själv kunna sköta och baka i en vedeldad bakugn.

Kursen har en plats kvar - först till kvarn att anmäla dig till en av våra populäraste kurser. Det är sista tillfället i år för kursen!

Läs mer
 
 
Trädgårdar under 100 år - en kurs i trädgårdshistoria 23/9
 

Vill du lära dig mer om hur trädgårdarna har sett ut under olika perioder och samtidigt få kunskap att tillämpa i din egen trädgård så är detta en kurs för dig.

Kursen ges i Trädgårdsmästeriet på Dacapo i Mariestad.

Läs mer
 
 
Residens för kulturmiljö
 
 
 
 
 
Sök vårt nyinrättade residens för kulturmiljö!
 

Vill du få chansen att fördjupa dig inom en angelägen fråga kopplat till kulturmiljön? Kanske omvärldsspana och få tid att analysera och utvärdera sådant du gått och funderat på. Kanske har du idéer som du samlat på dig och vill vidareutveckla eller testa som kan vara till nytta i ett vidare arbete med kulturmiljöfrågor?

Ditt arbete kan bli ett viktigt bidrag samhällsplanering och utvecklingen av olika platser i Västra Götaland. Ansök senast 15 oktober!

Läs mer och sök här
 
 
utställning
 
 
 
 
 
Kolorera - en utställning om färgsättning av hus och miljöer
 

Har du ett hus vars färgsättning du vill byta, är du intresserad av färgsättning av miljöer och byggnader, jobbar du med färgsättning eller med bygglovshandläggning - då är utställningen för dig!

Ni hittar den hos oss på Nääs och på webben. Väljer ni att komma till oss på Nääs kan ni också laborera med olika färgsättningar.

Läs mer om Kolorera här!
 
 
 
 
 

Nästa nyhetsbrev

Vi skickar ut nästa nyhetsbrev i början av november - då informerar vi mer om vår verksamhet och vad som händer i regionen!

/Slöjd & Byggnadsvård

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klicka här om du vill veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter
Vill du inte längre få nyhetsbrev från Västarvet? Avregistrera dig här