Bekijk de Webversie

 

statistiek vlaanderen

Vlaanderen koploper in EU op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling

In 2020 hebben Vlaamse bedrijven, kennisinstellingen en de overheid 3,6 procent van het Vlaams bruto binnenlands product (bbp) geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, goed voor 9,6 miljard euro. Dat is een groei met 0,25 procentpunt ten opzichte van 2019. Vlaanderen is daarmee absolute koploper in Europa en top-5 in de wereld. Dat blijkt uit de ‘3%-light-nota’ van ECOOM.

>> Lees meer 

eu-platform

Uitnodiging 'Symposium 2022 Vlaams EU-platform: EU-missies en missiegericht beleid in Vlaanderen'

Op dinsdag 18 oktober organiseren we samen met het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (VLEVA) een symposium van het Vlaams Platform voor Europese Programma’s (Vlaams EU-platform) over EU-missies en missiegericht O&I beleid in Vlaanderen.

>> Alle info en inschrijven 

pio

Maak kennis met vijf nieuwe innovatieve overheidsopdrachten

Hoe laden we een elektrisch vaartuig op bij hevige deining? Wat doe je met de venige specie die vrijkomt bij het uitgraven van een dok? Kunnen we groene waterstof als noodstroomvoorziening inzetten? Voor deze en andere uitdagingen proberen vijf nieuwe geslecteerde innovatieve overheidsopdrachten een oplossing te vinden.

>> Bekijk ze hier alle vijf in detail

CO2

Vlaanderen wil minder energie-intensieve industrie verder vergroenen

Een nieuwe studie van VLAIO toont aan dat de helft van de warmtevraag van deze niet-ETS sectoren verduurzaamd kan worden met warmtepompen, al dan niet via de restwarmte van de eigen processen. Minister van Economie en Innovatie Jo Brouns stelt samen met de sectoren een plan van aanpak voor.

>> Lees meer 

cybersecurity

Uitnodiging: ‘Cybersecurity: van onderzoek tot industrie-impact’

Op 13 september ontmoeten onderzoekers, bedrijfsexperten, tech-ondernemers, innovatoren en beleidsmakers elkaar om innovatie rond cybersecurity verder op te drijven. Op de agenda staan keynotes van cybersecurity bedrijfsexperten, getuigenissen van ondernemers en onderzoekers rond samenwerkingsverbanden, toelichting bij onderzoeksresultaten, en gelegenheid tot netwerking.

>> Schrijf je in voor dit gratis event 

Ook nog deze week


vlaamse regering
Beslissingen Vlaamse Regering
O.a. erkenning databank Brownfieldconvenanten en databank steunzones als authentieke geografische gegevensbronnen en Voorontwerp van decreet tot afschaffing van de voorafgaande machtiging voor de uitoefening van ambulante of kermisactiviteiten.
>> Bekijk alle beslissingen

vlaams parlement
Verslag EWI-commissie

O.a. Vraag om uitleg over de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen aan kmo's, een 'groene en eerlijke' indexering van handelshuur en steun aan Vlaamse bedrijven uit de Brexit Adjustment Reserve.

>> Bekijk het verslag

zomerpodcast
'Universiteit van Vlaanderen' in een zomers jasje

Samen met negen wetenschappers zocht de Universiteit van Vlaanderen de wetenschap achter allerlei zomerse thema's uit: Zijn bosbranden normaal? Waarom drink je beter hete (!) thee dan ice tea wanneer het warm is? Vanaf 3 juli tot en met 28 augustus verschijnt er elke zondag een nieuwe zomerse aflevering online.

>> Naar de podcast


Agenda


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Geef uw mening over het Vlaamse onderzoeksbeleid
  2. Vlaanderen keurt kader goed voor buitenlandse investeringen vanuit niet-EU-lidstaten
  3. Gedachtewisseling over het VARIO-advies 'Visie op een goede beleidsmix tussen vrije en thematische steun voor O&O in Vlaanderen'

Vorige nieuwsbrieven gemist? Bekijk ze hier© 2022. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven