Bekijk de Webversie

 

Brexit

Brexit-steunmaatregelen: formeel kader goedgekeurd voor steun aan getroffen bedrijven

De Vlaamse Regering heeft een kader klaar voor de ondersteuning van bedrijven die getroffen zijn door de Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Vlaanderen heeft recht op 223 miljoen euro uit de Brexit Adjustment Reserve, een fonds opgericht door de Europese Unie om de impact van Brexit te verlichten. Het vastgelegde kader bepaalt nu hoe deze middelen verdeeld mogen worden en welke ondernemingen er recht op hebben. Het is nu ook mogelijk om kosten die in het verleden gemaakt zijn te vergoeden.

>> Lees meer 

overbruggingslening

Vlaanderen hervormt overbruggingslening naar aanleiding van oorlog in Oekraïne

Sinds 28 februari 2022 is de overbruggingslening beschikbaar bij VLAIO en PMV om ondernemingen getroffen door Covid-19 liquiditeitssteun te kunnen aanbieden. Het gaat om leningen aan een zeer gunstige interestvoet. Op voorstel van minister van Economie Jo Brouns breidt de Vlaamse Regering deze overbruggingslening nu uit in het kader van de oorlog in Oekraïne.

>> Lees meer

hogescholen

Drie miljoen euro voor versterking onderzoeksinfrastructuur hogescholen

Vlaanderen investeert 3 miljoen euro om de onderzoeksinfrastuctuur in de Vlaamse hogescholen te versterken. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) heeft hiervoor drie transitiethema's afgebakend die extra inspanningen vergen op het vlak van innovatie en ondernemerschap: digitalisering, duurzaamheid en gezondheid. De aanvragen van de hogescholen moeten in deze drie elementen kaderen. De investering past binnen het relanceplan "Vlaamse Veerkracht". 

>> Lees meer 

Europese ministers

Europese ministers vergaderen over chipwet en ondersteuning jonge onderzoekers in tijden van crisis

Vorige week donderdag en vrijdag vergaderde de Raad Concurrentievermogen (luiken Industrie/Interne Markt/Onderzoek/Ruimtevaart) te Luxemburg. Op de agenda o.a. de Europese chipwet, strategische industriële ecosystemen en ondersteuning van jonge onderzoekers in tijden van crisis. 

>> Lees meer 

Ook nog deze week


Vlaamse Regering
Beslissingen Vlaamse Regering deze week
O.a. convenant met IMEC: opdracht “Zorg en Gezondheid”, Brexit-aanpassingsreserve en verlenging looptijd overbruggingslening.
>> Bekijk alle beslissingen in detail

commissie
Verslag EWI-commissie

Minister Brouns besprak met de leden van de EWI-commissie de gewijzigde uitgaven in de bevoegdheidsdomeinen Economie, Wetenschap en Innovatie en antwoordde op vragen om uitleg over e-commerce en student-ondernemers.

>> Bekijk alle vragen en antwoorden 

aronskelk
Aronskelk in bloei in Plantentuin Meise

De "bloem" van de reuzenaronskelk is afgelopen zaterdag om 12:50 uur in Plantentuin Meise opengegaan. Dit is de zestiende bloei in Plantentuin Meise sinds 2008. De bloei van de reuzenaronskelk is een uitzonderlijke gebeurtenis omdat deze minder dan 72 uur duurt.

>> Lees meer 


Agenda


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (2 juni 2022)
  2. Vlaanderen investeert in duurzaam transport via ecologiepremie+
  3. Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 juni 2022)
     

Vorige nieuwsbrieven gemist? Bekijk ze hier© 2022. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven