Läs brevet på webben.

Klart!

Klart!
Dela: Tweet Like

Aktuellt:


Bygg in flexibilitet i din struktur

Om din struktur är för rigid, rasar den när något oförutsett inträffar. Men, om du bygger den mer flexibel, står den bättre pall när allt förändras.

Hur?

Jag delar med mig av tre saker du kan göra (video, 1:42 min).

Få tiden att räcka till i höst

Är hösten intensiv också för dig, som för så många andra? Det är så mycket som ska bli klart innan årskiftet! Hur ska du hinna allt?

Jag hjälper dig - till exempel i form av min nya online-kurs “Prioritera rätt och få tiden att räcka till”, där du får lära dig vad du konkret kan göra idag för att mer få tid till det som är viktigast - för dig och för ditt arbete.

Läs mer, se video och få smakprov här!Välkommen till den 564:e utgåvan av Klart!, om tre ledtrådar till rätt mål för dig.

Ladda ner och lyssna på som MP3

Prenumerera på Klart! som podcast
Prenumerera på Klart! som podcast i iTunes
Ladda hem Klart! som pdf


Bild

Trädet, pudeln och pytsen hjälper dig sätta rätt mål

Mål ska du ha - oavsett vad du arbetar med. Då är det lättare för dig att prioritera rätt, eftersom du tydligt kan se vilka uppgifter som är viktiga (för att de bidrar till målen) till skillnad från dem som inte är det (och som därmed ska få lägre prioritet). Du får också fler möjligheter att ”ta hem segern” i jobbvardagen oftare, vilket påverkar ditt välbefinnande positivt, att döma av vad som framkommit i såväl Robert Emmons som Teresa Amabiles forskning.

Mål, schmål

Det är lätt att säga, men för många jag möter är det svårt att sätta mål. Framförallt är det svårt för många att veta vad målen ska handla om. För den som i sitt arbete säljer eller producerar något som är lätt att mäta är det sällan några problem, men vad ska alla vi andra göra - vi vars arbeten inte traditionellt är av ”mätnings- och tävlingskaraktär”?

Tre trådar att ledas av

Tycker du att det är svårt att veta vad du ska ha för mål som du faktiskt har nytta av och som inte bara ska sättas för sakens skull, kan du ta hjälp av de tre ledtrådarna Trädet, Pudeln och Pytsen. Alla tre kan ge dig idéer om vad som är rätt mål just för dig.

Gör så här

När du vill mejsla fram vad som ska vara dina mål, använd till exempel dessa ledtrådar:

  • Trädet: Föreställ dig ett träds rotsystem. Om alla kollegornas ansträngningar ska resultera i ett övergripande mål för verksamheten, såsom alla rötter till slut bildar en stadig stam, vad är ditt bidrag till detta gemensamma mål? Ta det gemensamma målet och bryt ner det till din rolls nivå i organisationen. Om ni tillsammans ska lyckas med 100, är ditt bidrag 14? Eller, står du inte direkt för en del av det gemensamma målvärdet, utan gör du snarare något annat som i sin tur är en förutsättning för att dina kollegor ska nå dessa 100? Hur mycket eller hur bra av det du gör behöver du göra för att ni tillsammans ska lyckas? Det kan vara ditt mål.

  • Pudeln: Tänk dig att du går hem från jobbet efter en riktigt lyckad arbetsdag och du tänker att ”idag har jag verkligen gjort det som är själva essensen av mitt jobb”, vad är det då du har gjort under dagen? Vad är själva pudelns kärna i ditt jobb som är det viktigaste att du lyckas med för att du ska ha bidragit till verksamheten med det som din roll syftar till? Hur vet du att du har lyckats bra med det? Vad är det du har nått? Det kan vara ditt mål.

  • Pytsen: Fundera över ditt hela ansvarsområde. Finns det någon del av detta som inte fungerar perfekt, utan där det behövs förbättringar - där du skulle kunna komma med målarpytsen och snygga till? Var skulle det sitta bra med lite bättringsfärg för att höja verksamheten ett snäpp? Vad ska vara uppfyllt för att du ska kunna se att det blivit bättre? Det kan vara ditt mål.

Mål du har mer nytta av

Om du tar hjälp av en eller flera ledtrådar - dessa tre till exempel - blir det lättare för dig att hitta de mål du ska ha den närmaste tiden. Istället för att du antingen sätter mål pliktskyldigast som du sedan inte bryr dig så mycket om eller att du sätter mål som egentligen inte betyder så mycket för dig, skapar du dig genom dessa ledstänger mål du har nytta av varje arbetsdag - när du ska prioritera och när du vill se ”hur det går för dig”. Nog är väl det värt besväret, säg?

Hur gör du?

Har du några andra ledtrådar för att hitta just dina mål? Skriv till mig på david@stiernholm.com och berätta. Jag vill alltid få tips på hur jag och många med mig kan förfina sättet att arbeta så att dagarna på jobbet blir mer som jag vill ha dem. Jag är nyfiken på att höra om dina bästa knep.

Förresten, just det här temat - hur du sätter mål du har nytta av på ett strukturerat sätt - talade jag kring när jag nyligen höll min föreläsning ”Prioritera rätt lätt - bli målmedveten” för en verksamhet som just stod inför att sätta mål för det kommande året. Vill du att jag gör detsamma hos er - säg bara till.

Tack för idag och på återseende nästa vecka.

David Stiernholm
David

Klart! Stiernholm Consulting. All rights reserved.
Webb | Tel: +46-31-206910


Du har fått detta nyhetsbrev eftersom du tackat ja till en gratisprenumeration till oss på Stiernholm Consulting personligen, att du anmält dig på vår site, eller att du fått tips om det från en bekant.

Ändra din e-postadress  |  Avsluta prenumeration

Tipsa en kollega
Om du tror att en kollega eller affärsbekant skulle uppskatta att få detta nyhetsbrev, kan du skicka det vidare på ett enkelt sätt här

Följ oss på Twitter Besök oss på Facebook