Facebook icon Twitter icon Forward icon

20. December - At lede sit eget flow

Vi kan lede vores flow bevidst, når vi ved hvordan vores tankeprocesser fungerer - og hvordan vi bruger dem.

Vi har to forskellige systemer som udgør vores samlede evne til at tænke. System 1 og system 2.

System 1 er den ældste del af vores hjerne og fungerer helt automatisk og uden for vores bevidste kontrol.

System 1 generer konstant og hurtigt tanker - til tider tankemylder og impulser og kræver stort set ingen mental energi. Det sker bare.

System 2 er den yngste i vores evolutionære udvikling og fungerer under vores bevidste kontrol.

System 2 er langsomt, reflekterende og rationelt og kræver mental energi - viljestyrke, mod og øvelse - at lede.

Eksempel: Jeg ser et par sko og får på stedet lyst til at købe dem. Impuls. I stedet for at handle på det, tænker jeg mig om. Jeg har rigeligt med sko og egentlig ikke noget behov lige nu. Jeg kører ikke kortet.

Eksempel: Jeg ved, jeg skal have lavet en opgave færdig og mens jeg sidder og skriver, får jeg en impuls om at gå på facebook. (potentiel overspringshandling) Facebook er ikke nødvendigt og det har intet med min opgave at gøre. Jeg når at stoppe mig selv og holde bevidst fokus på min opgave i stedet, (fokus og viljestyrke), for det vil gøre mig gladere i længden.

Eksempel: En person siger noget, du føler dig stødt over og straks starter en kaskade af tanker. Fremfor at lade som ingenting tager du en snak med personen og spørger ind til hvad han/hun mente med det. Du vælger bevidst at skabe klarhed.

At kunne udsætte impulser og bevidst tage vare på vores behov er en væsentlig del af evnen til at kunne lede sit eget flow fremfor at presse sig selv med tankemylder, overspringshandlinger og underskud.

Glædelig 20. December.

Kærligst

Anja