Geen afbeeldingen? Webversie Nieuwsbrief Inburgering in uitvoering • 27 juni 2024 Verhaal • Omgaan met trauma tijdens inburgering Omgaan met trauma tijdens inburgering: ‘Doe niet alsof het er niet is’Hoe ga je als klantmanager om met de heftige gebeurtenissen die mensen als vluchteling hebben meegemaakt? Luuc Smit (links op de foto), docent aan de Hogeschool Zeeland en rouwexpert bracht een bezoek aan de Community of Practice Inburgering in Zeeland.
Deelnemer Maya Mouselli (rechts op de foto) is bruggenbouwer bij de gemeente Tholen en pleit voor meer luisteren en minder oplossen.
Terugblik Divosa Voorjaarscongres 2024 ‘Kijk vanuit het brede sociaal domein naar inburgering’‘Ga eens in gesprek met de mensen in de uitvoering om te kijken naar de visie, naar de fundamentele keuzes die achter het beleid zitten.’ Deze oproep deed Mirjam Gietema (Divosa) tijdens het Divosa Voorjaarscongres 2024 aan leidinggevenden en strategen. De keuzes die zij maken, zijn bepalend voor de uitvoeringspraktijk. ‘Inburgering is bij veel gemeenten een aparte koker. Kijk eens vanuit het brede sociaal domein’. Mirjam geeft vier strategische vragen mee voor een gesprek tussen leidinggevenden en de uitvoering. Verslag Mogelijkheden voor participatie in de Z-route van inburgeringMensen die inburgeren onder de Z-route moeten 800 uur aan participatie doen. Tijdens de online uitwisselingssessie van 18 juni deelden Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR), gemeenten Berg en Dal en Zaanstad, Newbees en de ruim 120 aanwezigen hun aanpak. Zij stipten het belang aan van een zinvolle invulling van de participatie-uren. Het gaat niet om het sprokkelen van uren, maar om een passende samenstelling voor de inburgeraar. De activiteiten die gemeenten laten meetellen, zijn heel verschillend:
Wist je dat ..... participatie-uren die zijn afgerond tijdens het verblijf in het azc en nog vóórdat het PIP is vastgesteld onder voorwaarden kunnen meetellen voor de verplichte 800 uur in de Z-route? Gemeenten kunnen deze uren registreren in het DUO Portal. Nieuws Minister vertrouwt op lerend stelsel in de inburgeringDemissionair minister Karien van Gennip roept gemeenten op tot een zogeheten vroege start van de inburgering van statushouders. Ook stelt zij extra geld beschikbaar voor het begeleiden van inburgeraars die onder de oude wet vallen en nog niet aan hun inburgeringsplicht hebben voldaan (ELIP). Zo staat in de uitvoeringsbrief van 24 juni 2024. Samen met de uitvoering en partners heeft zij de afgelopen jaren gewerkt aan het oplossen van uitdagingen in de inburgeringspraktijk. 'Het perfecte recept bestaat niet'Maarten Jorna (gemeente Zutphen) deelt op een 'tegeltje' wat hij geleerd heeft als klantmanager na 1,5 jaar Wet inburgering 2021. Zijn toelichting hierbij: ‘Als het gaat om inburgering denken we van tevoren alles goed uit te hebben gedacht. We hebben alle ingrediënten om een soep te maken, maar welke soep wordt het? Dat weet je pas in de praktijk. Je ziet dat iedereen nu met hetzelfde recept aan de slag is gegaan. In de Community of Practice leren we van elkaar welke keuzes we kunnen maken met de ingrediënten die er liggen. Een recept kun je altijd naar eigen smaak aanpassen om de soep beter te maken.’ Onderzoek Community’s of Practice Inburgering doen wat ze beloven: leren in de uitvoering stimulerenDe Community’s of Practice Inburgering doen precies datgene waarvoor ze bedoeld zijn: gezamenlijk leren in de uitvoering mogelijk maken en stimuleren. Dit blijkt uit onderzoek van RadarAdvies en Verwonderzoek. Divosa begeleidde twaalf Community’s of Practice (CoP) met als doel samenwerking bevorderen en knelpunten in de Wet inburgering 2021 op uitvoeringsniveau oplossen. Een van de belangrijkste opbrengsten is dat onderlinge relaties verstevigd worden. Deelnemers hebben meer kennis van en begrip voor elkaars rol en weten elkaar beter te vinden. Het onderzoek bundelde ook ideeën om geleerde lessen vanuit een CoP verder te brengen, voorwaarden voor een succesvolle CoP en een aantal tips om zelf een community op te zetten en uit te voeren. Interesse? Luistertip Podcastserie 'Sleutelpersonen werken'Sleutelpersonen zijn een schakel tussen gemeente en bewoners en zorgen zo voor samenhang in wijken en steden. Dat sleutelpersonen (ook bij inburgering) effectief zijn blijkt uit de praktijk én uit wetenschappelijk onderzoek. Luister naar de podcastserie 'Sleutelpersonen werken' en bekijk de samenvattende routekaart. AgendaInburgering in uitvoering: uitwisseling Divosa Benchmarkfestival Werkateliers Werkatelier Jongeren en inburgering Werkatelier inkoop en kwaliteit leerroutes |