Geen afbeeldingen? Webversie Nieuwsbrief Inburgering in uitvoering • 22 augustus 2024 Nieuws • Hoe blijf jij leren in de uitvoering? Hoe blijf jij leren in de uitvoering van inburgering?Ook na de zomer gaat het leren in de uitvoering van inburgering gewoon door! Zo organiseert Divosa uitwisselingssessies, werkateliers en Community's of Practice Inburgering (CoP). Daarnaast bouwt Divosa een lerend netwerk van regionale verbinders statushouders die onderling ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. CoP-nieuws Lees ook de tien tips bij het opzetten en uitvoeren van een CoP > Uitwisselingssessie september: het proces rond examensWelke examens zijn verplicht in de verschillende routes? Wie vraagt de examens aan? Hoe zit het ook alweer met het aantal gratis pogingen? Wat is nu eigenlijk de rol van DUO, CvTE (College voor Toetsen en Examens), CITO en Bureau ICE? Wat zijn de actuele wachttijden? En hoe werkt het als iemand B2-examens of juist A2-examens gaat doen binnen de B1-route? Over de procesmatige kant van deze vragen gaat het tijdens de Divosa-uitwisselingssessie van 24 september. Meer informatie en aanmelden op divosa.nl > Verhaal regionale verbinders ‘Naast taal is empowerment van statushouders enorm belangrijk’‘Een ferme handdruk geven en jezelf goed presenteren. Alleen daarmee heb je soms een werkgever al voor je gewonnen.’ Bettina Bruno raadt aan om statushouders te empoweren. Ze is als regionale verbinder statushouders in de regio Gorinchem de spin in het web waar het gaat om statushouders en werk. Verbinders verkennen welke projecten en initiatieven er lopen, stimuleren de samenwerking tussen gemeenten, bedrijfsleven en onderwijs. Subsidie Subsidieregeling Ondersteuning Werkgevers Inzet Statushouders (SOWIS)Het ministerie van SZW biedt werkgevers de mogelijkheid om vanaf 2 tot en met 30 september subsidie aan te vragen voor de ondersteuning van het duurzaam in dienst nemen van statushouders. Deze subsidie, de SOWIS, is bedoeld voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer gericht op het verkleinen van taal- en cultuurverschillen.
Verhaal regionale verbinders ‘We nemen werkgevers mee in het verhaal van de statushouder’Mariska Hermens is regionale verbinder in regio Noordoost-Brabant en adviseert om werkgevers mee te nemen in het verhaal van een statushouder. ‘We vertellen werkgevers altijd over de verplichtingen waaraan een statushouder in Nederland moet voldoen, en dat ze soms al zeven of tien keer zijn verhuisd voordat ze in de betreffende gemeente terecht zijn gekomen. Op die manier komt er meer begrip.’ Nieuws Grote wijziging TVS vraagt actie van gemeenten vóór 1 septemberGemeenten, opgelet! COA heeft aangekondigd dat in de TVS-release van september de functie-autorisatie gaat veranderen. Er komt dan een nieuwe rol in het TVS (Taakstellingvolgsysteem) bij: die van account-beheerder. Het is belangrijk dat gemeenten vóór 1 september iemand hiervoor aanwijzen en de gegevens van deze beheerder doorgeven aan de ICT Servicedesk van COA. TVS-gebruikers van binnen en buiten de gemeente moeten vanwege de privacygevoelige informatie in het systeem voortaan eerst geautoriseerd worden door de gemeentelijke account-beheerder. Stappenplan voor de inburgeraar vertaaldVoor professionals in de uitvoering van inburgering goed om te weten: het Stappenplan voor de inburgeraar is onlangs vertaald in zeven talen. Hiermee krijgen inburgeraars inzicht in het proces van inburgering. Het Stappenplan is er nu in het Nederlands, Arabisch, Turks, Kurmanci, Sorani, Farsi, Dari en Tigrinya. Informatie over verlenging inburgeringstermijnOp 1 juli was het 2,5 jaar geleden sinds de invoering van de Wet inburgering 2021. Dit betekent dat de eerste aanvragen voor verlengingen van de inburgeringstermijn kunnen worden ingediend. Op inburgeren.nl vind je bijgewerkte informatie over de verlengingsgronden. Onderzoek Becoming a RotterdammerHoe kan het dat de ene nieuwkomer zich sneller thuisvoelt in Rotterdam dan de andere? Wat verklaart hun succes? En: wat kunnen andere nieuwkomers, werkgevers en de overheid daarvan leren? Het digitale actieonderzoek ‘Becoming a Rotterdammer’ van Stichting Mano, New Momentum en Erasmus University samen met ervaringsdeskundige nieuwkomers zette positieve uitzonderingen op een voetstuk. Socialmedia-campagnes spelen een grote rol in het gericht verspreiden van de lessen onder nieuwkomers. In het rapport staan aanbevelingen voor het betrekken van nieuwkomers bij het ontwikkelen van beleid. Tips voor gemeenten:
Deelnemers aan de CoP Inburgering – Rijnmond deden inspiratie op tijdens een presentatie van het rapport en willen bijvoorbeeld meer aandacht gaan schenken aan positieve verhalen van inburgeraars. Interesse in het rapport? AgendaDivosa Benchmarkfestival Inburgering in uitvoering: uitwisseling
Ketenconferentie inburgering; 'Samen sterk voor de inburgeraar' Werkateliers Werkatelier Jongeren en inburgering Werkatelier inkoop en kwaliteit leerroutes (reeds gestart)
|