Sommarhälsningar från Slöjd & Byggnadsvård | Besök oss - på Nääs eller webb | butiken | BIBLIOTEKET | FASTA UTSTÄLLNINGAR | BYGGNADSVÅRD | HANTVERKSREGISTRET | Residens Kulturmiljö | Sommartips | Filmer med föreläsningar om kulturmiljö och byggnadsvård | Forsviks bruk - en pärla vid Göta kanal | Läs berättelsen om Holkkvarnar | Vad händer i höst? |
 
Klicka här för att se en webbversion av mailet
 
 
 
 
Sommarhälsningar från Slöjd & Byggnadsvård
 

Hej, här kommer ett nyhetsbrev om byggnadsvårds- och kulturmiljörelaterade aktiviteter att delta i i sommar - mycket nöje!

 
Besök oss - på Nääs eller webb
 
 
 

Har ni inte varit hos oss på Nääs så passa på under sommarledigheten. Utöver en fantastisk miljö med fina hus, bad och ett slott att besöka har vi utställningen Kolorera, byggnadsvårdsmässa, Sveriges största byggnadsvårdsbibliotek och såklart vår fina butik.

Har du inte möjlighet att besöka oss så har vi såklart mängder med information och bra tips på webben!

 
 

Årets utställning Kolorera sätt färg på hus och miljöer

Är du i färgsättningstagen, ska du måla om ditt hus, intresserad av färgsättning och kulörer på byggnader och miljöer? Eller bara sugen på att se något nytt? 

Passa på att besöka oss på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs och se Kolorera - en utställning om färgsättning av hus och miljöer.

Klicka på bilden ovan för att läsa mer på vår hemsida. 

 
 
butiken
 

Kom in i vår butik den härliga atmosfären skapad av vackra material, föremål och doften av tjära!

I butiken hittar du allt för slöjd och byggnadsvård, från böcker till verktyg och material. Vi har fyllt på med nya penslar, keramik samt garn, isolering och linoljekitt.

Till fönsterrenoveraren:

Läs mer om vår butik här
 
 
 
BIBLIOTEKET
 

Vi har ett av landets största specialbibliotek för byggnadsvård och slöjd. Här finns över 50 hyllmeter litteratur och filmer om äldre byggnadsteknik, arkitekturhistoria, trädgårdshistoria, ekobygg, material, slöjd och hantverk. Vi har också många äldre huskataloger och byggvarukataloger.

Klicka på länken nedan för att läsa mer och söka i bibliotekskatalogen.

Gå vidare
 
 
 
FASTA UTSTÄLLNINGAR
 

I vår utställningshall hittar du två fasta utställningar:

I Bakom fasaderna - frågor och svar om byggnadsvård kan du känna på och studera tre fullskalemodeller av tak med isolering, timmervägg med fönster och torpargrund samt timmervägg med lerklining och mullbänk. Klicka på länkarna nedan för att läsa de vanligaste frågorna och svaren:

I Produktmässan - ett showroom för småföretag inom byggnadsvård och slöjd kan du som besökare hitta inspiration, hantverkare, tillverkare och återförsäljare av hållbara material och metoder.

läs mer om produktmässan här
 
 

 

NEDSLAG I VÅR WEBB OCH VERKSAMHET

 
 
BYGGNADSVÅRD
 

Här hittar du information om husens konstruktion, fasader, planer, vanliga skador och hur du reparerar dom, vanliga färgsättningar på äldre hus samt hur du hittar information om ditt hus.

Läs mer
 
 
MATERIAL & TEKNIK
 

Här hittar du information om material och metoder för ett sunt och hållbart byggande, Vi har samlat information om olika materials användningsområde, arbetsbeskrivningar och ett länkbibliotek.

Läs mer
 
 
 
HANTVERKSREGISTRET
 

Här finns kontaktuppgifter till hantverkare, konsulter och producenter inom slöjd, byggnadsvård och ekobygg - främst från Västra Götaland. Gemensamt för dessa är traditionella och sunda material och -tekniker.

Läs mer
 
 
RÅDGIVNING I SOMMAR
 

Behöver du råd om byggnadsvård? Vi erbjuder gratis rådgivning till dig som är fastighetsägare i Västra Götaland! Mycket kan vi svara på direkt, annat kräver efterforskning.

Läs mer
 
 
 
Residens Kulturmiljö
 

 

Är du yrkesverksam inom kulturmiljöområdet i Västra Götaland? Vill du få chansen att fördjupa dig inom en angelägen fråga kopplat till kulturmiljön? Kanske omvärldsspana och få tid att analysera och utvärdera sådant du gått och funderat på. Kanske har du idéer som du samlat på dig och vill vidareutveckla eller testa som kan vara till nytta i ett vidare arbete med kulturmiljöfrågor?

Då skall du söka vårt nyinrättade residens för kulturmiljö! 

Ansökan öppnar 1 september och stänger 15 oktober.

läs mer här
 
 
Sommartips
 
 
 
 
Filmer med föreläsningar om kulturmiljö och byggnadsvård
 

Regnar det? Passa då på att se våra inspelade föreläsningar om allt från forntida borgar till hur du ska isolera ditt hus. Det finns ca 20 föredrag på ca 25-30 minuter samt några lägre att välja på.

 
 
Forsviks bruk - en pärla vid Göta kanal
 

Sugen på att upptäcka 600 år av industrihistoria på en och samma plats? Då vill vi tipsa om Forsviks bruk som utgör en fantastisk kulturmiljö vid Göta kanals strand.

 
 
Läs berättelsen om Holkkvarnar
 

Väderkvarnar, det vill säga kvarnar som drivs med vindkraft, var förr en vanlig syn på landsbygden. Vår industriantikvarie har just lagt upp en berättelse om holkkvarnarna på Prisma VG - mycket nöje!

 
Vad händer i höst?
 
 
 

Kulturarvsdagen 10 september

Den årliga europeiska kulturarvsdagen infaller i år den 10 september med olika arrangemang och aktiviteter runt om landet som vill levandegöra och visa delar av vårt rika natur- och kulturarv. 

Under dagen är vi med och arrangerar följande aktiviteter: 

  • Koka rödfärg på Haraberget i Herrljunga
  • Visning av utställningen Kolorera, Slöjd & Byggnadsvård
  • Aktiviteter på torpet Solliden, Vänersborg

Gå in på länken här för att läsa mer om Kulturarvsdagen

 
 

Inspirationsträffar om byggnadsvård hos hembygds-/kulturarvsföreningar

Vård- och underhållsplaner för hembygds- och kulturarvsföreningar 16 oktober kl 18.00-20.30

Digital träff med byggnadsantikvarier och föreningar om hur er förening kan jobba med en vård- och underhållsplan.

Anmälan senast 10 oktober till Inspirationsträff om byggnadsvård - SV Regionförbund Västra Götaland alt: vgregion@sv.se / 0522-65 33 33

 

Nästa nyhetsbrev

Vi skickar ut nästa nyhetsbrev när vi har fler aktiviteter att informera om. Nästa stora nyhetsbrev beräknar vi att skicka ut i början av september - då informerar vi mer om lunchföredragen och kurser.

/Slöjd & Byggnadsvård

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klicka här om du vill veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter
Vill du inte längre få nyhetsbrev från Västarvet? Avregistrera dig här