Bekijk de Webversie

 

Vlaamse Regering

Vlaamse regering hecht definitieve goedkeuring aan wijziging van zeven decreten relevant binnen het beleidsdomein economie, wetenschap en innovatie

De Vlaamse regering hechtte vrijdag haar definitieve goedkeuring aan ‘het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot het economisch, wetenschaps- en innovatiebeleid’ dat (veeleer technische) aanpassingen doorvoert aan zeven decreten die een rol spelen binnen het beleidsdomein economie, wetenschap en innovatie. Dit ontwerp van decreet wordt nu ingediend in het Vlaams Parlement met de bedoeling nog deze legislatuur goedgekeurd te worden.

>> Lees meer

VLINDER

Citizen science project VLINDER creëert netwerk van moderne weerstations

Maandag werd het Citizen science project VLINDER (VLaanderen IN DE weeR) gelanceerd. Tegen eind dit jaar willen de onderzoekers van UGent een netwerk tot stand brengen van 50 identieke weerstations die werken op zonne-energie en waarvan de meteorologische sensoren via Internet of Things (IoT) technologie automatisch metingen doorsturen. De weerstations worden toegekend aan scholen in Vlaanderen en Brussel, die zich daarvoor nog tot eind april kandidaat kunnen stellen.

>> Lees meer

Turing

Uitnodiging: "Automatisch aansturen Vlaamse snelwegverlichting (marktconsultatie)"

Momenteel wordt de wegverlichting aangestuurd op basis van historische verkeersintensiteiten en weersvoorspellingen per provincie. Door een combinatie van rule-based algoritmes en machine learning kunnen interne en externe databronnen geïntegreerd worden in het huidig systeem dat de wegverlichting aanstuurt. Met een marktconsultatie willen we vraag- en aanbodzijde voor dit PIO-project samenbrengen en 'matchen'.

>> Onderneming of onderzoeksgroep met kennis en ervaring omtrent Data Architectuur, Artificiële Intelligentie en/of Data Science? Klik dan hier voor meer info

BrENIAC

Supercomputer BrENIAC verdubbelt rekencapaciteit

Het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) is een virtueel centrum voor zowel academici als de industrie. Het wordt door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), in samenwerking met de vijf Vlaamse universitaire associaties, beheerd. Het Centrum maakte vorige week bekend dat ze 5 miljoen euro investeert in de upgrade van de supercomputer BrENIAC en hiermee de rekencapaciteit verdubbelt.

>> Lees meer

VSC

Wie maakt gebruik van het Vlaams Supercomputer Centrum?

Terwijl je hierboven kunt lezen dat het Vlaams Supercomputer Centrum een investering aankondigt van 5 miljoen euro, verscheen er vorige week ook een schriftelijke vraag die naging hoeveel aanvragen voor rekentijd het Centrum ontving, hoeveel daarvan effectief werden toegekend en hoe ze waren opgedeeld per type gebruiker en wetenschapsdomein.

>> Bekijk hier wie het Vlaams Supercomputer Centrum gebruikt

Actuele vragen

Actuele vragen over recordpeil buitenlandse investeringen in Vlaanderen en over de geothermiecentrale in Mol

In het Vlaams Parlement kreeg Vlaams minister Muyters tijdens de plenaire vergadering een vraag over het recordaantal buitenlandse investeringen (4,4 miljard euro) en over de geothermische site die enkele jaren geleden in Mol werd opgestart.

>> Naar het antwoord

Ook nog deze week


PIO
Koelkledij van BikeValley moet voor Olympische medailles zorgen
Flanders' Bike Valley in Beringen zal innovatieve koelkledij ontwikkelen voor de Vlaamse atleten tijdens de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van Tokio in 2020. Het project is één van de bijna 50 "innovatieve overheidsopdrachten" (PIO) die het Departement EWI begeleidt.
>> Lees er hier alles over

PIO
VDAB en BeCode pakken met nieuw investeringsmodel Antwerpse jongerenwerkloosheid aan

In Antwerpen hebben VDAB, BeCode, het Vlaamse Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) en sociaal investeerder Impact Capital de eerste Social Impact Bond (SIB) in Vlaanderen afgesloten.

>> Lees meer

Schriftelijke vragen
Schriftelijke vragen deze week

O.a. stand van zaken hinderpremie, subsidiëring bedrijventerreinen en Supercomputer Centrum.

>> Lees meer


Agenda

>> Bekijk de volledige agendaMeest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Vlaamse overheid wil bermgras als grondstof gebruiken voor papier
  2. Schriftelijke vragen deze week
  3. Stedelijke luchtkwaliteit

>>> Vorige nieuwsbrief gemist? Bekijk ze hier© 2019. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven