Geen afbeeldingen? Webversie Nieuwsbrief Inburgering in uitvoering • 17 april 2025 Verhaal • Jonge statushouders combineren inburgeren met baan Jonge statushouders in Ede combineren inburgeren met baanEen paar jaar geleden was de uitval op het onderwijs onder jonge statushouders in Ede hoog. Jongeren die de internationale schakelklas (isk) verlieten, liepen vaak vast. Sommigen begonnen met de Entreeopleiding op het Dulon College, maar konden het tempo niet bijbenen. Anderen vonden werk aantrekkelijker dan school of inburgeren. Dankzij goede samenwerking tussen de gemeente, Werkkracht, het onderwijs en werkgevers is de situatie verbeterd. Een voorbeeld daarvan is het programma On Track, dat jongeren de kans biedt om werk, taal en inburgering te combineren. Nieuws Statushouders hebben steeds sneller betaald werkStatushouders die de laatste jaren een verblijfsvergunning kregen, waren sneller aan het werk dan de groep die langer geleden een vergunning ontving. En hoe langer iemand in Nederland is, hoe vaker werk de belangrijkste inkomstenbron is. Na negen jaar heeft bijna de helft een betaalde baan. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Internetconsultatie contourennota intrekking SpreidingswetHet kabinet wil de spreidingswet, die de verdeling van asielzoekers over Nederland regelt, bij voorkeur pas intrekken na afloop van de eerste cyclus waarin gemeenten plekken kunnen aanbieden. Die eerste cyclus loopt af op 31 januari 2026. Dat staat in de zogenoemde contourennota die vanaf 14 april voorligt ter consultatie. Let op: de site was bij het maken van deze nieuwsbrief tijdelijk niet beschikbaar. De handreiking Kwaliteit van taal in de inburgering is sinds deze week uitgebreid met een hoofdstuk over monitoring en evaluatie van kwaliteit van het formele NT2-taalonderwijs. Wat zijn de wettelijke eisen? Wat kun je extra doen als gemeente en taalaanbieder? Met informatie en concrete voorbeelden laat dit hoofdstuk zien hoe je als gemeente en taalaanbieder gezamenlijk en vanuit eigen rol en verantwoordelijkheden kwaliteit zichtbaar, meetbaar en bespreekbaar kunt maken. Naar hoofdstuk 10 van de handreiking Kwaliteit van taal in de inburgering > Oproep Gezocht: gemeenten voor klankbordgroep Blik op WerkBlik op Werk is op zoek naar gemeenten die willen deelnemen aan een klankbordgroep die zich richt op het laten aansluiten van de normen voor het Keurmerk Inburgeren op de Wet inburgering 2021. De eerste bijeenkomst hiervoor staat gepland op dinsdag 20 mei van 13:00 tot 14:30 en vindt online plaats. Tijdens deze sessie wordt gekeken naar:
Er is plek voor maximaal 10 gemeenten. Interesse? Stuur een mail naar servicedesk@blikopwerk.nl. Tips uit de praktijk Heldere communicatie en goede samenwerking essentieel bij voorkomen verzuim tijdens inburgeringHoe voorkomen we verzuim tijdens de inburgering? Tijdens de Divosa-uitwisselingssessie van 15 april kwamen waardevolle inzichten naar voren. Eén ding werd duidelijk: het begint bij goede en duidelijke communicatie. Inburgeraars moeten weten wat de gevolgen zijn van veelvuldig verzuim. Visualiseer daarom het verzuimprotocol, zet tolken en sleutelpersonen in en zorg dat afspraken helder zijn. Een voorbeeld van PAIR > Ook samenwerking tussen gemeente en taalaanbieder is cruciaal. Plan bijvoorbeeld drie-gesprekken met de inburgeraar om verwachtingen en kaders samen te stellen. Zo voorkom je verrassingen en creëer je een gedeeld beeld van verantwoordelijkheden. Daarnaast draagt een passend lesaanbod bij aan de motivatie en aanwezigheid. Denk aan lessen buiten reguliere schooltijden of flexibele roosters, zodat het programma aansluit bij de leefwereld van de inburgeraar. Tip:
Bijeenkomst Uitwisselingssessie mei: communicatie met inburgeraars in de opvangZowel het COA als de gekoppelde gemeente hebben een rol in het informeren van inburgeraars in de opvang. Het is immers belangrijk dat zij weten wat hen te wachten staat als ze straks in de gemeente gaan wonen. Tijdens de online uitwisselingssessie van 13 mei delen we goede voorbeelden én gaan we met elkaar in gesprek: hoe zorgen we dat inburgeraars met de juiste informatie bij de gemeente terechtkomen? Oproep Reminder: doe mee aan interviews en vragenlijst KIS MonitorHeb jij de vragenlijst van de KIS Monitor al ingevuld? En heb je je al aangemeld om geïnterviewd te worden? Het invullen van de vragenlijst kan nog tot 25 april (nieuwe deadline). Dit kost maximaal 30 minuten. Per gemeente kan één vertegenwoordiger de enquête invullen. Dit jaar ligt de focus van de monitor op vrouwelijke statushouders en inburgeren met kinderen. Het onderzoek levert aanbevelingen en tips op. Naar de vragenlijst KIS Monitor 2025 > Ook worden er groepsinterviews gehouden over vrouwelijke statushouders in de inburgering. Wil jij jouw ervaring delen als gemeentelijk professional die statushouders begeleidt of beleidsadviseur inburgering? Meld je dan (vóór 25 april) aan > Wist je dat ...... het COA in een pilot werkt met de AI-tool 'GeoMatch' om statushouders met behulp van artificiële intelligentie (AI) sneller en beter naar betaald werk te leiden? In de pilot gebruiken COA-medewerkers de AI-tool bij de (kansrijke) koppeling van statushouders aan een gemeente. Cijfers Benchmark Statushouders & Inburgering geactualiseerdDe Benchmark Statushouders & Inburgering is aangevuld met data over het jaar 2023. Over de gehele populatie, van zowel de Wi2013 als de Wi2021, kunnen deelnemers aan de benchmark nu de data zien voor alle indicatoren tot en met peilmoment december 2023. Na de zomer komen (zeer waarschijnlijk) de cijfers over 2024 beschikbaar. In deze benchmark kun je de data bekijken voor de groep statushouders en voor de Wi2021 ook voor de groep gezins- en overige migranten. Je kunt inzicht krijgen in het inburgeringsbeleid in jouw gemeente en het vergelijken met dat van andere. Is jouw gemeente al deelnemer? Bijeenkomst ![]() Tijdens het congres ‘Van Migratie tot Participatie’ op 2 juni staan samenwerking en het uitwisselen van kennis en ervaring centraal. Wat zijn de dilemma’s waar we tegenaan lopen op het gebied van migratie? Waar liggen de kansen? En hoe kunnen we die samen benutten – nu en in de toekomst? Het congres is bedoeld voor beleidsmedewerkers, medewerkers uit de brede migratieketen, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bestuurders. Divosa verzorgt enkele deelsessies over het thema samenwerking in de keten:
AgendaInburgering in uitvoering: uitwisseling • online • van 15:00-17:00 uur Communicatie met inburgeraars in de opvang Thema van de uitwisselingssessie volgt, aanmelden kan al wel: Stoomcursus benchmarkplatform Statushouders en Inburgering Werksessie Ondersteuning vrouwelijke inburgeraars Webinar SOWIS subsidie Congres Van Migratie tot Participatie De volgende nieuwsbrief Inburgering in uitvoering verschijnt op donderdag 8 mei. |