Bekijk de Webversie

 

waterstof

Vlaanderen wil waterstof uit Australië importeren en eigen waterstofexpertise uitvoeren

Vlaanderen ondertekende vorige week een samenwerkingsakkoord met de regering van Tasmanië (Australië). Het akkoord stelt een versterkte samenwerking voor rond onderzoek en ontwikkeling van groene waterstof en de export ervan naar Vlaanderen.

>> Lees meer 

CO2

Compensatie voor bedrijven met hoge indirecte CO2-uitstoot wordt strenger

De compensatie voor indirecte emissiekosten verstrengt op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. Het systeem compenseert de hoge Europese CO2-kost van de elektriciteit voor productie-installaties die relatief veel elektriciteit nodig hebben. De hervorming van de maatregel past in de evolutie naar een klimaatneutraal Europa tegen 2050.

>> Lees meer

EU-nieuws

Europees debat over strategische autonomie van de EU (o.a. Chipswet)

Vorige week organiseerde het Franse Voorzitterschap van de Raad van de EU een informele vergadering voor de ministers van Industrie en Interne Markt. Tijdens de vergadering beschreef de Commissaris voor de interne markt, Thierry Breton, de belangrijkste prioriteiten van de Chipswet, die de EU in staat moet stellen tegen 2030 20% van de wereldproductie van halfgeleiders voor haar rekening te nemen. 

>> Lees meer 

VBS

Getroffen ondernemingen kunnen een voorschot Vlaams beschermingsmechanisme aanvragen

Bedrijven die verplicht gesloten zijn omwille van de coronamaatregelen kunnen binnenkort voor het eerst een voorschot aanvragen. De regeling is opgenomen in het Vlaams beschermingsmechanisme voor het eerste kwartaal van 2022. Dat werd afgelopen vrijdag op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits goedgekeurd.

>> Lees meer

Verslag EWI-commissie

Verslag EWI-commissie

Minister Crevits beantwoordde vorige week in de EWI-commissie vragen om uitleg over o.a. de internationale samenwerking van universiteiten en hogescholen met het oog op onderzoek en ontwikkeling, de begeleiding en ondersteuning van scale-ups en Vlaamse steun aan de Universiteit van Vlaanderen.

>> Bekijk alle vragen en antwoorden 

VSC

Uitnodiging: 'Quantum computing'

Het Vlaams Supercomputer Centrum organiseert, in samenwerking met IBM, een reeks sessies rond Quantum Computing. De ontwikkeling van de quantumcomputer is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. De inhoud van de sessies varieert van een introductie, over beroemde quantum algoritmen, tot toepassing in specifieke sectoren (zoals chemie en financieën).

>> Bekijk hier het volledige programma

Ook nog deze week


Agenda


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. SciMingo trakteert op gratis lezingen van (inter)nationale topsprekers
  2. Fayatbeurzen: Vlaams internationaal beursprogramma voor topstudenten
  3. Hergebruik batterijen van elektrische auto's kan Vlaamse economie zes keer meer opleveren dan recyclage alleen

Vorige nieuwsbrieven gemist? Bekijk ze hier© 2022. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven