Facebook icon Twitter icon Forward icon

Tiedote 9.11.2023
Vapaa julkaistavaksi heti

 

Etnosoi!n konsertit vetävät väkeä

Festivaali jatkuu sunnuntaihin saakka

Windbornen konsertin taikaa Sellosalissa 8.11.  Kuva: Maarit Kytöharju

Windbornen konsertin taikaa Sellosalissa 8.11.
Kuva: Maarit Kytöharju

Etnosoi!n konsertit ovat herättäneet kiinnostusta ja ihastunutta palautetta. Yleisöä on ollut tähän asti enemmän kuin viime vuonna ja ihmisten ostokäyttäytyminen on ollut reippaampaa. Torstaina Etnosoi! jatkuu Savoy-teatterissa osana Savoy WORLD -sarjaa bosnialaisen Mostar Sevdah Reunionin konsertilla. Sieltä festivaali liikkuu Kalliosaliin kahdeksi illaksi ja huipentuu lopulta sunnuntaina, isänpäivänä Lasten Etnosoi!hin Malmitalossa.

Vuoden Jazzlegendat Sakari Kukko ja Raoul Björkenheim soittamassa yhdessä Ilmari Heikinheimon kanssa Temppeliaukion kirkossa 6.11. Kuva: Maarit Kytöharju

Vuoden Jazzlegendat Sakari Kukko ja Raoul Björkenheim soittamassa yhdessä
Ilmari Heikinheimon kanssa Temppeliaukion kirkossa 6.11. Kuva: Maarit Kytöharju

Perjantaina Kalliosalissa kuullaan ukrainalaiseen traditioon pohjautuvia rituaalilauluja ympäri vuoden olevia tapahtumia varten, mutta yllätyksellisesti tehtyinä. SonCe-triossa esiintyvät Etnosoi!ssa Maryana Golovchenko, laulu; Cengiz Arslanpay - puupuhaltimet ja moduuli-syntetisaattorit sekä Simone Bottasso, harmonikka. Iltaa jatkaa upouusi kokoonpano Wishamalii, jonka nimi viittaa pohjoismaiseen tapaan tulkita arabi-andalusialaisia Muwashah-lauluja, suurimman osan yhtyeen ohjelmistosta ollen kuitenkin erityisesti tälle yhtyeelle tehtyä musiikkia. Wishamaliin muodostavat Nemat Battah, ääni & oud; Kari Ikonen – piano (w. Maqiano™ Microtuning System) sekä Abdissa "Mamba" Assefa, perkussiot.

Lauantaina Kalliosalissa jatketaan karjalaisissa tunnelmissa Sattuma duon ja   Loimolan Voiman keikoilla. 2. Kuva: Jarmo Lapiolahti, JJ Photos

Lauantaina Kalliosalissa jatketaan karjalaisissa tunnelmissa Sattuma duon ja 
Loimolan Voiman keikoilla. 2. Kuva: Jarmo Lapiolahti, JJ Photos

Loimolan Voiman juuret ulottuvat syvälle Raja-Karjalaan. Miša vastaa sävellyksistä Miikkulan kirjoittaessa tekstit suoraan karjalaksi. Veljesten missio on tehdä uhanalaista karjalan kieltä tunnetuksi musiikin kautta.  20-vuotias Sattuma on Venäjän Karjalan tunnetuimpia folk-yhtyeitä, jonka musiikissa perinne ja nykyaika yhdistyvät. Sattuma soittaa uutta folkkia - sekä perinteisiä säveliä ja lauluja Karjalasta ja Inkeristä että omaakin musiikkia. Etnosoi!ssa yhtyeestä on mukana Sattuma duo, jossa tällä kertaa musisoivat Suomessa nykyisin asuvat isä ja tytär, Arto ja Eila Rinne. Illan aluksi myönnetään Eläköön Folk! -gaalan Risteys-palkinto.

Lauantai-iltaa pohjustaa hyvin Emmi Kujanpään pitämä Karjalaisen kansanlaulun työpaja, joka tosin meni heti täyteen ilmoittautuneista jo aiemmin syksyllä. Kurssilaiset pääsevät tutustumaan muun muassa karjalais-suomalaiseen runolauluun, vienankarjalaiseen joikuun ja piiritanssilauluihin opetusmateriaalin pohjautuessa vanhoihin arkistoäänitteisiin.

Perjantai-iltapäivässä on puolestaan World Wide Women ja Kyynelkanavat -hankkeiden päätösseminaari, missä keskustellaan tutkijoiden ja muusikoiden yhteistyöstä. Seminaarin kieli on englanti, mutta yleisön on mahdollista esittää kysymyksiä myös suomeksi. Paikkana on Helsingin yliopiston tutkijakollegium.

Lasten Etnosoi! järjestetään lauantaina Tampereella Kulttuuriosuuskunta Uulun toimesta Finlaysonilla klo 13-16. Tapahtuma on osa Uulun 20-vuotisjuhlaohjelmaa, ja sinne on vapaa pääsy. Iltapäivässä on erilaisia esityksiä ja osallistavaa ohjelmaa.


Helsingissä Lasten Etnosoi! on jälleen Malmitalolla isänpäivänä. Siellä päästään mukaan Soitinten seikkailuihin Sibelius-akatemian Global music -aineryhmän opiskelijoiden toimiessa matkaoppaina sekä karjalan kielikylpykonserttiin Sattuma duon soittamana ja laulamana. Yli 12-vuotiaille on Arnold Chiwalalan rumputyöpaja tuomaan hyvinvointia. Ohjelmassa lisäksi muuta osallistavaa toimintaa ja rentoa yhdessäoloa. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja iltapäivän aikataulun voi tarkistaa osoitteesta: www.etnosoi.fi/fi/etnosoi/lasten-etnosoi
Lasten Etnosoi!ssa pieni on suurta!

Etnosoi! 2023

Etnosoi!-festivaalin tuottaa Maailman musiikin keskus
Yhteistyössä mukana: Vuotalo, Sellosali - 20 vuotta, Savoy-teatteri sekä Malmitalo
Yhteisrahoitus: Sounds of Europe

Etnosoi! soittolistat Spotifyssä & Youtubessa.

Lisätietoja: Mari Pääkkönen / tiedotus, tuotanto / 046 8783 720
etnosoi@globalmusic.fi

facebook.com/Etnosoifestival
instagram.com/etnosoi/
etnosoi.fi