Forward icon

Lehdistötiedote 27.8.2020
Julkaisuvapaa heti

Etnosoi!-festivaali värittää marraskuuta koronatilanteen sallimissa rajoissa

Maailman eri musiikkikulttuureita esittelevä vuotuinen Etnosoi! festivaali järjestetään pääkaupunkiseudulla ja Tampereella koronatilanteen sallimissa rajoissa 31.10.-8.11.2020.

Etnosoi!-festivaali tarjoilee tänäkin vuonna koskettavia ja värikkäitä elämyksiä eri puolilta maailmaa. Tapahtuman julkistettuina pääesiintyjinä nähdään palkittu englantilainen folk-tähti Sam Lee (UK), energistä tanssimusiikkia esittävä Lalala Napoli (FR) ja maailmaa hurmannut japanilainen erhu-taiteilija Kanae Nozawa (JP). Lisäksi kotimaisista kokoonpanoista nähdään Ilkka Arola Sound Tagine, Seaside Sounds from Finland sekä Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri

Lippuja konsertteihin myydään tämänhetkisten lipunmyyntilinjausten mukaisesti maksimissaan puolet konserttisalien normaalista kapasiteetista. Festivaalia järjestävä Maailman musiikin keskus painottaa, että tilannetta seurataan tarkkaan ja korona-epidemiaan suhtaudutaan sen vaatimalla vakavuudella.

Vaikka olisimme pakotettuja tekemään ohjelma- tai toteutusmuutoksia, lähtökohtana on, että konserttipäivinä tulemme toteuttamaan ohjelmaa. Konsertit tuotetaan yhteistyössä vastuullisten konserttitalojen kanssa. THL:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä aluehallintovirastojen linjauksia noudatetaan huolellisesti, jotta konserttikokemus on turvallinen niin esiintyjille, muille työntekijöille kuin myös yleisölle.” Jaana-Maria Jukkara, Maailman musiikin keskuksen ja Etnosoi!-festivaalin johtaja toteaa. 

Viime vuonna 40-vuotista taivaltaan juhlineen Maailman musiikin keskuksen keskeinen tehtävä on koota, tallentaa ja jakaa tietoa maailman eri musiikkikulttuureista. Tänä vuonna rajojen ylittäminen ja musiikin esittäminen ovat olleet koetuksella, ja sitä suuremmalla syyllä instituutti haluaa tukea alaa muodossa tai toisessa, kuluttajat ja turvallisuus kuitenkin huomioiden.

Etnosoi!-ohjelma tarjoaa poeettista tunnelmaa ja energistä juhlaa

Sam Lee

Englantilainen Sam Lee esiintyi Etnosoi!ssa vuonna 2013 ja kosketti yleisöä poeettisen syvämielisellä konsertillaan. Kaivattu artisti palaa Helsinkiin kriitikoiden kiittelemän kolmannen albuminsa ‘Old wow’ kera, joka julkaistiin alkuvuodesta 2020. Leen suosiosta kertovat muun muassa miljoonat streamaukset ja useat maailmankiertueet.

Lalala Napoli

Lalala Napolin perustaja, karismaattinen laulaja-hanuristi François Castiello puolestaan on vieraillut Suomessa aiemmin maineikkaan ranskalaisen Bratsch-yhtyeen riveissä. Hullaannuttava yhtye julkaisee kolmannen levynsä ‘Cavalluccio’ syksyllä 2020 ja tarjoaa tanssittavia rytmejä ja Välimeren ja Keski-Euroopan äänimaisemia.

Kanae Nozawa

Erhua eli “kiinalaista viulua” soittava muusikko Kanae Nozawa on kerännyt vannoutuneita ystäviä ympäri maailman, niin myös Suomessa. Erhu on yksi suosituimmista perinteisistä kiinalaisista soittimista, ja sitä soitetaan paljon myös Japanissa. Japanilaisella Nozawalla on valloittava kyky luoda ainutlaatuisia äänimaailmoja ja monipuolisia ohjelmistoja. Etnosoi!-konsertissa Nozawan kanssa esiintyvät Maki Furugaki (piano) sekä suosittuna elokuvasäveltäjänäkin tunnettu Tamiya Terashima (koskettimet).

Seaside sounds from Finland

Seaside sounds from Finland on neljän suomenruotsalaiseen musiikkiperinteeseen perehtyneen muusikon konsertti, jossa musiikkiaan esittävät mittavan kansainvälisen uran tehnyt harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi, viulisti ja kansanmuusikko Marianne Maans, laulaja ja tarinankertoja Juulia Salonen sekä laulaja-lauluntekijä Désirée Saarela. Artistit esiintyvät konsertin aikana sekä soolona että yhdessä eri kokoonpanoissa.

Ilkka Arola Sound Tagine

Ilkka Arola Sound Tagine on trumpetisti-säveltäjä Ilkka Arolan kokoama yhtye, joka soittaa elokuvallista seikkailumusiikkia synnyttäen mielenkiintoisen sekoituksen folk- ja jazz-ilmaisua maustettuna monitasoisilla rytmeillä ja elokuvallisilla äänimaisemilla. Lähi-Idän musiikilliset mausteet ovat erityisen vahvasti esillä bändin musiikissa. Suomen eturivin jazz-muusikoista koostuva yhtye on tunnettu intensiivisistä keikoista täynnä tunteikasta ilmaisua ja koukuttavia rytmikudoksia.

Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri

Emmi Kuittisen luotsaaman Ikuisen ikävän orkesterin musiikki kumpuaa itkuvirsiperinteestä. Emmi Kuittinen on karjalaiseen kansanmusiikkiin perehtynyt laulaja ja muusikko, ja Etnosoi!-festivaalilla kuullaan yhtyeen Itken ja laulan -levyn julkaisukonsertti. Yhtyeen riveissä mukana ovat kansanmusiikin ja hullujen projektien ammattilaiset Heidi Haapoja-Mäkelä (laulu), Charlotta Hagfors (laulu), Amanda Kauranne (laulu ja lyömäsoittimet), Juulia Salonen (laulu ja kantele), Minsku Tammela (laulu), Mira Törmälä (laulu ja haitari) ja Kirsi Vinkki (viulu, alttoviulu, jouhikko ja laulu).

Kamulinjan soittimia

Isänpäivän perinteeksi muodostunut Lasten Etnosoi! Juhlistaa tänä syksynä Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikki- eli kamulinjan 10-vuotissyntymäpäivää.  Juhlakonsertissa lavan valloittaa iso joukko eri ikäisiä pelimanneja vauvasta vaariin, ja lisäksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian GLOMAS-opiskelijat tutustuttavat kävijät maailman eri kolkkiin soitto- ja tanssityöpajoissaan.

ETNOSOI!-ohjelma ja aikataulu

31.10. Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri: Itken ja laulan, Kanneltalo, Helsinki
2.11. Seaside Sounds from Finland - kansanmusiikin kasvoja, G-18, Helsinki
3.11. Sam Lee (UK), Savoy-teatteri, Helsinki
4.11. Kanae Nozawa (JP), Malmitalo, Helsinki
4.11. Sam Lee (UK), G-livelab, Tampere
5.11. Ilkka Arola Sound Tagine, Vuotalo, Helsinki
5.11. Kanae Nozawa (JP), G-livelab, Tampere
6.11. Lalala Napoli (FR), Sellosali, Espoo
8.11. Lasten Etnosoi! Malmitalo, Helsinki

Täydennyksiä ohjelmistoon on luvassa syksyn aikana.

Oikeudet ohjelmamuutoksiin pidätetään.

Lipputiedot osoitteesta etnosoi.fi sekä konserttitalojen sivuilta.

Lisätietoja festivaalista ja esiintyjistä: etnosoi.fi

Lehdistökuvat: www.etnosoi.fi/media

Lisätiedot: Julia Palmu | tiedottaja | 046 878 3723 | etnosoi@globalmusic.fi


Etnosoi!n järjestää Maailman musiikin keskus. Etnosoi! on Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian GLOMAS -opinto-ohjelma, Seaside Sounds, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK), Lirarna,  Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma,  Trio-Offset ja Yle Radio 1.