Facebook icon
Like 
Twitter icon
Tweet 
Forward icon

Traumazorg in beeld

Onlangs heeft het jaarlijks symposium Landelijke Traumaregistratie plaatsgevonden, dat dit jaar in het teken stond van het 20-jarig bestaan van de traumacentra. Een aantal sprekers uit het buitenland hebben op deze dag hun inzichten gedeeld over de implementatie en verdere ontwikkeling van regionale traumasystemen in Europa. Ook minister Bruno Bruins was aanwezig om o.a. het rapport van de Landelijke Traumaregistratie (LTR) 2014-2018 in ontvangst te nemen.

De afgelopen 20 jaar is de kans op overlijden als gevolg van een ernstig ongeval drastisch verlaagd, mede dankzij de concentratie van traumazorg. Toch wordt landelijk gezien nog ongeveer een derde van de ernstig gewonde traumapatiënten niet primair behandeld in het aangewezen traumacentrum. In Limburg geldt dat voor de helft van de ernstig gewonden.

Klik op bovenstaande afbeelding om het rapport in te zien.

In 2018 zijn 6.402 opgenomen traumapatiënten uit de regio Limburg opgenomen in de LTR, waarvan 369 multitraumapatiënten (ISS ≥ 16). In totaal zijn 217 traumapatiënten overleden, waarvan 61 (28%) multitraumapatiënten. De uitkomst van traumazorg wordt uitgedrukt in de Standardized Mortality Ratio (SMR).