Nieuwsbrief MCCC tweede kwartaal 2022

Geen afbeeldingen? Webversie

Maastricht UMC+ Comprehensive Cancer Center

Maastricht UMC+ Comprehensive Cancer Center | 2e kwartaal 2022

 

Op zoek naar nieuwe leden!

Maak jij het verschil?

Wat doen wij?

  • Bij ons draait het om de mens, niet om de ziekte. Wie ben jij en wat heb je nodig? Voor, tijdens en vooral ook na kanker.
  • We kijken verder dan het ziekenhuis. Zo onderzoeken we samen met het Toon Hermans Huis de behoeften van onze patiënten.
  • We zijn er ook voor jongeren met kanker (AYA’s).
  • We kijken naar wat je als patiënt zélf kunt doen: daarom zetten wij in op voeding, beweging, samen (met de arts) beslissen en overleven.

Wat verwachten we van jou:

  • Je bent gemotiveerd om de gemeenschappelijke belangen van onze patiënten te behartigen.
  • Je bent bereid om 6 keer per jaar actief deel te nemen aan de vergaderingen van het panel.
  • Je werkt graag samen met andere leden van het panel aan projecten.
  • Je denkt mee over adviezen en het doen van voorstellen om onze zorg naar een nog hoger niveau te tillen.

Ben jij die enthousiaste en actieve (ex)patiënt die een bijdrage wil leveren? Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op: mccc@mumc.nl of
WhatsApp: 06 54 727 400.

 

 

Pijnmeting poli Oncologie - ga het gesprek aan!

 

Continu teveel pijn hebben is niet goed voor een mens, het is vermoeiend en slecht voor het humeur. Veel mensen met kanker hebben dagelijks matige tot ernstige pijn. Mogelijk denkt u: “pijn hebben hoort erbij” of juist “pijn hebben hoeft toch tegenwoordig niet meer”.

Het is belangrijk om met uw arts te praten over pijn, want met de huidige behandelingen kan het grootste deel van de patiënten voldoende pijnstilling krijgen. Dit betekent: geen of milde pijn.

Sinds enkele jaren krijgen patiënten bij de aanmeldzuil op de polikliniek Oncologie dan ook twee vragen:

1. Kunt u uw gemiddelde pijn van afgelopen week een score geven?
     0 = geen pijn, 10 is de ergst denkbare pijn
2. Was de pijn draaglijk?
     ja/nee

Driekwart van de patiënten vult minimaal één van deze vragen in. Dank daarvoor, want zo kunnen we de behandeling steeds verder verbeteren.

Uit interviews weten we dat veel patiënten het de verantwoordelijkheid van de arts of de verpleegkundige vinden om het gesprek over (te veel) pijn aan te gaan. Soms zijn er zoveel andere dingen die tijdens de poliafspraak besproken worden, dat zij in het consult niet aan het onderwerp pijn toekomen.

Herinnert u ons dan alstublieft hieraan, zodat u niet onnodig lang teveel pijn heeft. Wanneer ú aangeeft dat uw pijn niet draaglijk is, zijn we het daar helemaal mee eens en kijken we samen hoe we deze pijn kunnen verlichten. Laten we “pijn” als gezamenlijke verantwoordelijkheid zien en zo samen tot betere zorg komen.

Kijk ook op onze website: https://oncologie.mumc.nl/ondersteunende-zorg/pijn-en-kanker

 

FIVE4FIVE 2022 - doe jij ook mee?

125.000 km voor kankeronderzoek in Limburg

Five4Five is hét wandel-, fiets- en trialloop evenement van Limburg waarvan de opbrengst ten goede komt aan baanbrekend onderzoek naar kanker in het Maastricht UMC+ en de Limburgse partnerziekenhuizen.

Meer informatie en inschrijven: www.fivefive.actiekankeronderzoekfondslimburg.nl

 

Keuzehulp dikkedarmkanker vernieuwd

Dr. Liselot Valkenburg - van Iersel in de media

Dr. Liselot Valkenburg-van Iersel (Maastricht UMC+) en Prof. dr. Miriam Koopman (UMC Utrecht) zijn nauw betrokken bij het ontwikkelen en updaten van de Dikkedarmkanker Keuzehulp. De twee internist-oncologen leggen in deze video uit op welke wijze de keuzehulp de specialist én patiënt helpt bij het komen tot een gezamenlijk besluit en tijdswinst bij vervolgconsulten kan opleveren.

Bekijk de video op Oncologie Vandaag: Dikkedarmkanker Keuzehulp geactualiseerd - Oncologie Vandaag.

 

Wel of geen suiker bij kanker?

Vaak denken mensen dat bij kanker suiker moet worden verbannen. Het zou een tumor extra laten groeien. Maar klopt dat wel?

Er wordt wel eens gezegd dat suiker een tumor extra laat groeien. Hiervoor is echter geen wetenschappelijk bewijs.

Wel kan het eten van veel suiker gemakkelijk leiden tot overgewicht. Als je kanker hebt kan overgewicht het ziekteproces verslechteren en de kans op het ontwikkelen van een nieuwe tumor vergroten. Dat zijn wel goede redenen om het gebruik van suiker te beperken.

Lees verder op: Groeit een tumor sneller door suiker? - Voeding en Kanker Info.

Ook voor ander informatie over voeding en kanker kun je terecht op de site van voedingenkankerinfo.nl. Je vindt er bijvoorbeeld ook een handige lijst met aanbevelingen om elke dag goed te eten!

 

Grootschalig onderzoek naar gepersonaliseerde behandeling bij uitgezaaide dikkedarmkanker

 

Dikkedarmkanker is de derde meest voorkomende kankerdiagnose, met een overlevingskans van ongeveer 65%. De behandeling is echter regelmatig niet succesvol en kan zware bijwerkingen hebben. Een consortium van organisaties, onder leiding van het Maastricht UMC+, ontvangt van NWO een subsidie van €1,8 miljoen voor onderzoek naar gepersonaliseerde behandeling van deze vorm van kanker, met het oog op een hogere overlevingskans en kwaliteit van leven.

Diverse organisaties, waaronder patiëntorganisaties, hogescholen en universitaire ziekenhuizen, hebben de krachten gebundeld, met het streven om uitgezaaide dikkedarmkanker gerichter te behandelen. Hierbij gaan ze uit van de bestaande behandeling, chemotherapie gebaseerd op het medicijn irinotecan.

Grote nadelen
De huidige behandelwijze kent voordelen, maar ook nadelen: zo is vooraf niet te voorspellen wie baat heeft bij de chemotherapie en wie niet. Daarnaast krijgt een aantal patiënten last van ernstige bijwerkingen zoals koorts en ernstige diarree, waarvoor regelmatig een ziekenhuisopname nodig is. Deze beide nadelen hebben een grote negatieve impact op de kwaliteit van leven van de behandelde patiënten.

Minder behandelen, meer resultaat
Onderzoeksleider professor oncologische chirurgie Marjolein Smidt (Maastricht UMC+) streeft naar gerichter behandelen: ‘mijn missie is: minder behandelen met meer resultaat. Daarom is het nodig om onderzoek te doen naar manieren om te voorspellen of iemand überhaupt baat zal hebben bij deze vorm van chemotherapie. Daarnaast is het cruciaal dat we indicatoren bepalen waarmee we de behandeling kunnen optimaliseren, bijvoorbeeld qua dosering. Tot slot willen we een risico inschatting kunnen maken voor de kans op die ernstige diarree en zelfs daar vooraf op kunnen anticiperen.’

Lees het volledige nieuwsbericht
 

Toon Hermans Huis Maastricht - de deur staat open!

De deur van het Toon Hermans Huis staat open voor iedereen die met kanker te maken heeft: patiënten, ex-patiënten, naasten en nabestaanden. De mens staat centraal, niet de ziekte. Jong en oud vindt er gezelschap, activiteiten, informatie & voorlichting en veel meer. Iedereen is welkom! 

Kijk op de website voor meer informatie over bijvoorbeeld lotgenotencontact en activiteiten!

 

Coronaprikken voor mensen met kanker - overzicht

Bij sommige mensen met een (ernstige) afweerstoornis werken vaccinaties minder goed. Daarom hebben deze mensen meer vaccinaties nodig dan andere mensen.

Op de website van het RIVM staat meer informatie over het vaccineren van mensen met een (ernstige) afweerstoornis, ook wel immuungecompromitteerde patiënten. U valt in deze categorie wanneer u bijvoorbeeld een stamceltransplantatie heeft ondergaan, hematologische kanker heeft of wanneer u behandeld wordt met chemotherapie of immuuntherapie. Op de website van het RIVM leest u precies om wie het gaat en op welke coronaprikken u recht heeft.

 

Overzichtskaart Werk en Kanker

Op de Nationale Kanker- en Werkdag is de Overzichtskaart werk en kanker gepresenteerd. Deze kaart geeft antwoord op belangrijke vragen rondom kanker en werk, uitgesplitst naar ziektefase.

Het zijn vragen als:

  • Wie kan me ondersteunen bij blijven werken tijdens mijn behandeling?
  • Hoe communiceer ik met mijn werkomgeving over mijn ziekte?
  • Wat zijn mijn rechten en plichten rond verzuim en re-integratie? 

Betrouwbare antwoorden vinden op deze en andere vragen kan een flinke zoektocht zijn in een woud van online informatie. De Overzichtskaart helpt hierbij. De link naar deze kaart is ook te vinden op onze eigen website: https://oncologie.mumc.nl/werk-en-kanker.

De kaart is in opdracht van de Groep Werk en kanker, NFK en AbbVie tot stand gekomen en ontwikkeld in co-creatie met experts.

 

Wout Theuws beklimt op donderdag 2 juni de Alpe d'Huzes

 

Op donderdag 2 juni neemt Wout Theuws deel aan de Alpe d'HuZes. Een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker. Wout is erg dankbaar voor de innovatieve behandeling in ons ziekenhuis en wil dat middels onderstaand filmpje benadrukken. Een prachtig compliment!

Bekijk het filmpje hier: Op donderdag... - Maastricht UMC+ Comprehensive Cancer Center | Facebook.

Steunt u Wout ook? 
https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundrai.../WWWwouttheuwseu

 
FacebookTwitterInstagramLinkedInWebsite
 

© Maastricht UMC+

Colofon

Inhoud: Joyce de Vos i.s.m. het patiëntenpanel

Verschijning: 12x per jaar

Voorkeuren aanpassen  |  Uitschrijven