Nieuwsbrief KenBiS - juni 2024

Hierbij ontvangt u de tweede nieuwsbrief van 2024 van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen KenBiS en de deelnemende instellingen.

Het doel van de nieuwsbrief is om nieuws en kennis te delen: actuele informatie over KenBiS, nieuws vanuit plusminus en de bij het KenBiS aangesloten instellingen. Verder wordt er informatie gegeven over verschillende wetenschappelijke onderzoeken en promoties.

07-06 Klinisch wetenschappelijke vergadering

Op vrijdag 7 juni aanstaande vindt van 14.00-17.00 uur de geaccrediteerde klinisch wetenschappelijke vergadering van KenBiS plaats bij Pro Persona in Wolfheze.

Op het programma presentaties over onder andere:
- Het zorgprogramma bipolaire stoornissen van Pro Persona en
innovatieve ontwikkelingen in diagnostiek en behandeling
- Onderzoek naar de inzet en uitvoering van het diagnostiek zorgpad bij Pro Persona
- Resultaten van NESDA data waarbij onderzocht is hoe verschillende soorten jeugdtrauma's de kenmerken van borderline persoonlijkheidsstoornis beïnvloeden bij bipolaire versus unipolaire depressieve stoornissen.
- Bipolaire stoornis en trauma. Een kwalitatief onderzoek van de ervaringen van mensen met een bipolaire stoornis en een onderliggend trauma.

De vergadering is niet online bij te wonen.

Lees verder »

20-06 Slotoratie Ralph Kupka

Op 20 juni aanstaande neemt prof. dr. Ralph Kupka afscheid als hoogleraar bipolaire stoornissen aan het Amsterdam UMC / Vrije Universiteit met de rede: 'Bipolaire stoornis, aandoening of kwetsbaarheid: wat zeggen onze woorden?'

Voorafgaand aan zijn afscheidsrede is er vanaf 13.00 uur een wetenschappelijk symposium waar een aantal gerenommeerde sprekers hun licht laten schijnen over het thema 'Rondom bipolariteit'.

Lees verder »

Het belang van tijdige herkenning van bipolaire stemmingsstoornissen

In ‘Huisarts en wetenschap’ verscheen in mei 2024 een belangrijke nascholing over tijdige herkenning van bipolaire stoornissen en hoe deze tijdige herkenning het resultaat van de behandeling beïnvloeden.

Ook zijn een drietal podcasts opgenomen over dit thema!

Lees verder »

Nieuwe inzichten in T-cel afwijkingen bij de bipolaire stoornis

Een recente studie op materiaal dat eerder verzameld werd binnen de Moodinflame-studie die werd uitgevoerd door Magda Ioannou en Benno Haarman van het UMCG, in samenwerking met onderzoekers van het Erasmus MC, LWU München en apDia, heeft belangrijke bevindingen opgeleverd over de aard van T-cel afwijkingen bij patiënten met een bipolaire stoornis.

Lees verder »

Deelnemers gezocht voor de Bipolar Lithium Imaging Scan Study

Volwassenen die gaan starten met lithiumbehandeling vanwege bipolaire stemmingsstoornis type I of II kunnen in aanmerking komen voor studiedeelname.

We meten de lithiumconcentratie in de hersenen met een MRI scan, en we onderzoeken of deze concentratie samenhangt met klinisch herstel op lithium.

Lees verder »

GGZ NHN-onderzoek Evaluating the effectiveness of a new community-based integrated service model on patient outcomes

In 2017 heeft GGZ Noord-Holland-Noord de organisatie van de behandelingen ingrijpend veranderd. De studie onderzoekt de effecten van het Specialisten Samen in de Wijk (SSIW)-model op de behandeluitkomsten van twee groepen cliënten.

Lees verder »

Boek 'Bittersweet manic nature' - Michael van der Meide

Dit boek is een inspiratie voor iedereen die struggelt met een bi-polaire stoornis of iemand kent in de vriendenkring of familie. Michael van der Meide hoopt met dit boek een beetje verlichting, kracht en hoop te geven.

Visie: Een twaalf look collectie één voor iedere maand van het jaar. Iedere look heeft zijn mood en neemt je op reis in mijn manische geest.

Missie: Het doorbreken van stigma rond een bi-polaire stoornis, het openen van een dialoog en mensen aan elkaar verbinden.

Lees verder »

SAVE THE DATE - 18 oktober KenBiS Young Science dag

Op vrijdag 18 oktober aanstaande vindt de 4e KenBiS Young Science dag plaats bij Altrecht in Zeist. De werkgroep is druk bezig met de voorbereiding voor opnieuw een inspirerende netwerkdag waar je kunt kennismaken met collega jonge onderzoekers uit het hele land die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de bipolaire stemmingsstoornis. 

Ben jij er dit jaar bij? We hopen op je komst!

Lees verder »

Start psycho-educatiecursus jongeren Erasmus MC (najaar 2024)

In het najaar van 2024 (rond november) zal er weer een psycho-educatiecursus voor jongeren met een bipolaire stoornis op de polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie van het Erasmus MC – Sophia in Rotterdam gaan starten. De cursus wordt aangeboden naast het reguliere zorgtraject.

Lees verder »

Vergaderdagen 2024

De klinisch wetenschappelijke vergaderingen van KenBiS vinden in  2024 plaats op de volgende dagen van 14.00-17.00 uur:

Vrijdag 13 september 2024 - Altrecht Zeist
Vrijdag 13 december 2024 (digitale bijeenkomst via Zoom)

Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief? We horen graag van u via info@kenbis.nl.

Wij houden u graag op de hoogte van wetenswaardigheden vanuit KenBiS, plusminus en de deelnemende instellingen middels de KenBiSnieuwsbrief. Wanneer u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich uitschrijven door op de link onderaan deze nieuwsbrief te klikken.