Moro savustajat. Kiinnostaako kylmäsavustus tai poro- ja riista BBQ? Etkö näe kuvia? Katso selainversio Morjensta savustajat. Varmaankin kaikki ovat syöneet perinteistä savuporoa. Selvitimme onko olemassa ei niin perinteistä, eli BBQ poroa? Ja vastaamme- kyllä on. Maku on mahtava, jotain tuttua, jotain erillaista. Pehmeää, maistuu BBQ:lle ja maistuu porolle, kansainväliselle -suosittelemme. Näin se käy: Valitse mahdollisimman rasvainen osa poroa (tai hirveä tai kaurista). Meillä oli valittuna iso poron entrecote, siihen kuivamausteena päälle Oakridgen hirvi- ja kaurismauste. Savustus pitää tehdä rauhallisesti, tammen- tai mantelipuun savussa, ja erittäin varovainen kypsennys - lämmöt hyvin alhaalla, vain noin 100-110 asteessa. Riistaliha ansaitsee muutaman tunnin savuttelun jälkeen, kuivumisen estämiseksi, tiukan käärinnän butcher-paperiin ja sitä kypsennetään kunnes sisälämpö 76-78C. Nyytti auki, glaze- kastike pintaan, loppu"grillaus" eli 15min 160C lämmössä herkullisen pinnan viimeistelyyn. Puoli tuntia vetäytymistä ja nauttimaan. Myös siihen perinteiseen savuporon tekoon meiltä löytyy tarvittavat, esim nitriittisuolaa, kinkkuverkkoa ja leppäpurua. Ohjeet perinteiseen tyylin palvaukseen löytyvät aikaisemmasta uutiskirjeestämme. Ajankohtaisin aihe on tähän aikaan vuodesta kylmäsavustus. Kylmäsavustuksessa ruokia savustetaan pitkän aikaa kylmässä. Kala suolataan ennen savustusta, ja laitetaan sopivaan metallikappiin, tai vaikka grilliin kylmäsavustumaan. Savu tehdään erillisellä savuntuottajalla eli Pro Q kylmäsavustimella. Voit lukea lisää kylmäsavustimesta tästä. Viileällä ilmalla kylmäsavustus onnistuu, eivätkä kylmäsavustettavat ruoat pääse pilaantumaan savustuksen aikana. Kylmäsavustus on viisainta tehdä paloturvallisesti palamattomassa kylmäsavukaapissa tai grillissä, ja riittävän kaukana rakennuksista - muistaa turvavälit rakennuksiin aivan kuten grillatessakin.
Huomasitko uudet mausteet , Savustintukku on myös maustekauppa. Uusin tulokas runsaassa maustevalikoimassamme on valmiiden sekoitusten lisäksi yksittäiset laadukkaat mausteet, joista voit itse sekoittaa omat rubit. Niitä löytyy savustajalle suunniteltu hyvä valikoima, chilit, pippurit, paprikat, sokerit ja suolat - myös paljon kysytty sellerisuola- on rouheet ja on jauheet, tyhjät purkit sekoittamista varten ja erikoisuudet kuten soijakastikejauhe. Jos ei valmiit sekoitukset maistu, nyt on helppo tehdä omia sekoituksia kunnon aineksista. Tilaa vaikka sarja. Vanhemmat uutiskirjeemme löydät näistä linkeistä: Kinkun savustuksesta ja joulupöydän kaloista Muistathan uteliaasti tarkistaa mitä meillä tänään on päivän verkkokauppatarjouksessa. Ja viimeisenä vinkkinä, löytönurkkamme, josta löytyy poistotuotteita ja esittelymalleja jopa -50% alennuksilla.
Lopuksi vinkkejä kylmäsavustajalle: -Lue Pro Q kylmäsavustimen käyttöohje läpi, siinä kerromme miten kylmäsavustetaan kotona. -Pidä kalojen määrä kohtuullisena, tee kernaammin useampi satsi peräjälkeen, kuin liikaa kerralla. -Kuivaa kalat hyvin, vanhan kansan opetus on pitää kaloja "tunti tuulessa" ennen kylmäsavustusta. -Kylmällä ja kostealla ilmalla lämmitä ja kuivaa savustin ja kalat +20 asteeseen ennen aloitusta, ja anna niiden jäähtyä kylmäsavuksen aikana. -Varmista ilmakierto ylhäältä ja alhaalta. Suosittelemme tuuletukseen isoja vähintään 50mm reikiä, paksussa materiaalissa vieläkin isompia. Pienet reijät eivät välttämättä vedä lainkaan. -Jos käytät grilliä tai BBQ savustinta kylmäsavustimena, poista kaikki tuhkat ja huolellisesti ennen kylmäsavustusta. Poista myös tuhkankeräysastiat pallogrillin pohjasta, ne haittaavat vetoa. -Kaaasugrillin rasvapelti pitää tyhjentää ja kuivata ennen kylmäsavustusta. -Huomio tuloilman kosteus. Sateella tuloilma on kosteaa ja kannattaa tehdä pienempiä eriä. -Kilosta tuoretta pitäisi tulla noin 800g kylmäsavustettua, silloin on maku ja rakenne parhaimmillaan. - Pro Q: n käyttö sallittu vain palamattomasta materiaalista valmistetussa kaapissa / grillissä / savustimessa. Ei saa käyttää jääkaapissa, tavallinen jääkaappi ei sovellu ulkokäyttöön eikä kylmäsavustimeksi. -Pyökkipuru palaa parhaiten. Jos pyökki palaa, mutta tammi tai muu puru ei pala, niin yleensä on kyse liian kosteasta paikasta, eli puru kostuu prosessin aikana siellä pöntössä. Tästä voi olla merkkinä sellainen että pyökkikin palaa "liian pitkään" eli pikku generaattorissa (15*16cm) paloaika pyökillä on yli 10 tuntia. |