Nieuwsbrief KenBiS - maart 2024

Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van 2024 van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen. Graag houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen KenBiS en de deelnemende instellingen.

Het doel van de nieuwsbrief is om nieuws en kennis te delen: actuele informatie over KenBiS, nieuws vanuit plusminus en de bij het KenBiS aangesloten instellingen. Verder wordt er informatie gegeven over verschillende wetenschappelijke onderzoeken en promoties.

World Bipolar Day 2024

Elk jaar op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh, is het World Bipolar Day. De boodschap van World Bipolar Day is om wereldwijd aandacht te vragen voor de bipolaire stoornis en stigma tegen te gaan. Door internationale samenwerking is het doel om wereldwijd informatie te geven over de bipolaire stoornis om zo meer begrip voor en kennis over de stoornis te creëren.

World Bipolar Day 2024 
Vertoning filmdocu ‘Zlatan is gek!’ met nabespreking.

Verschillende instellingen zullen in samenwerking met plusminus een vertoning met nabespreking organiseren voor patiënten, naasten en professionals. 

Lees verder »

3rd annual World Bipolar Day Research Symposium – 28 maart

Het Centre for Youth Bipolar Disorder (CYBD) organiseert op 28 maart aanstaande haar 3e jaarlijkse World Bipolar Day Research Symposium.

Dit hybride symposium brengt Canadese en internationale onderzoekers, clinici, studenten en GGZ professionals bij elkaar. Het programma is gevuld met presentaties en gesprek over lopende onderzoeken op het gebied van de bipolaire stemmingsstoornis.

Lees verder »

Mirella van Roekel nieuw bestuurslid KenBiS

Het bestuur van KenBiS is blij met de komst van Mirella van Roekel als nieuw bestuurslid van KenBiS!

Mirella is werkzaam als klinisch psycholoog/psychotherapeut binnen de polikliniek Stemmings- en Angststoornissen van GGz Centraal. Binnen deze polikliniek ligt haar affiniteit bij het behandelen, maar ook bij het verbeteren van de zorg voor de doelgroep bipolaire stoornissen.

Lees verder »

Ralph Kupka voorzitter raad van advies

Het bestuur van KenBiS is bijzonder verheugd dat Ralph Kupka zitting zal nemen in de raad van advies van KenBiS en de rol van voorzitter van de raad op zich zal nemen.

Ralph Kupka is hoogleraar bipolaire stoornissen aan het Amsterdam UMC en als psychiater werkzaam bij GGZ inGeest en Altrecht. Hij was tot juni 2023 voorzitter van het bestuur. Het bestuur is blij dat Ralph zijn kennis en kunde in deze nieuwe rol binnen KenBiS wil inzetten ten behoeve van het landelijk kenniscentrum.

Lees verder »

15-03 Klinisch wetenschappelijke vergadering

Op vrijdag 15 maart aanstaande vindt van 14.00-16.30 uur online de geaccrediteerde klinisch wetenschappelijke vergadering van KenBiS plaats. 

Op het programma presentaties over:
- organisatie van zorg bij GGZ Delfland
- onderzoek naar experientiele vermijding, rumineren en de link met psychische en somatische klachten bij bipolaire stoornis
- onderzoek naar de vroege hersenontwikkeling van kinderen van ouders met een ernstig psychiatrische aandoening (PANDA studie)
- onderzoek naar religieuze en spirituele ervaringen van mensen met een bipolaire stoornis.

Wil je deelnemen? Dan is aanmelden van belang.

Lees verder »

Slotoratie Ralph Kupka - 20 juni 2024

Op 20 juni aanstaande neemt prof. dr. Ralph Kupka afscheid als hoogleraar bipolaire stoornissen aan het Amsterdam UMC / Vrije Universiteit met de rede: 'Bipolaire stoornis, aandoening of kwetsbaarheid: wat zeggen onze woorden?'

Voorafgaand aan zijn afscheidsrede is er vanaf 13.00 uur een wetenschappelijk symposium waar een aantal gerenommeerde sprekers hun licht laten schijnen over het thema 'Rondom bipolariteit'.

 

No Guts, No Glory - inclusie afgerond!

De ‘No Guts, No Glory’ studie heeft begin januari de 100e deelnemer geïncludeerd en daarmee is de studie vol. De studie, onder leiding van psychiater Iris Sommer en PhD kandidaten Sophie van Zonneveld en Greetje Huisman, onderzoekt de effectiviteit van een ontstekingsremmend voedingspatroon op het functioneren van mensen met vier veelvoorkomende hersenaandoeningen: bipolaire stoornis, schizofrenie-spectrum stoornissen, de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Lees verder »

Leven met bipolariteit zonder medicatie?

Het komt vaker voor dan je denkt. Uit het onderzoek van Trimbos bleek dat 5 op 10 mensen met een bipolaire stoornis in zorg zijn bij de GGZ en 4 op de 10 gebruiken medicatie. Dus 6 op de 10 gebruikt geen medicatie.

Wij wilden weten: wie zijn deze mensen? voldoen zij aan de diagnostische criteria? hebben zij een mildere variant van de bipolaire stoornis? wat waren hun overwegingen om geen medicatie te gebruiken (iets dat wel geadviseerd wordt in de richtlijn) en wat zijn hun (zelfmanagement) strategieën om te leven met (soms extreme) stemmingswisselingen?

Voor de Bipolarity in Older individuals Living without Drugs (BOLD) studie spraken we 60 mensen en inmiddels staan de eerste resultaten on-line.

Lees verder »

Vergaderdagen 2024

De klinisch wetenschappelijke vergaderingen van KenBiS vinden in 2024 plaats op de volgende dagen van 14.00-17.00 uur:

Vrijdag 15 maart 2024 (digitale bijeenkomst via Zoom)
Vrijdag 7 juni 2024 - op locatie - Pro Persona Wolfheze
Vrijdag 13 september 2024 - op locatie - volgt
Vrijdag 13 december 2024 (digitale bijeenkomst via Zoom)

Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief? We horen graag van u via info@kenbis.nl.

Wij houden u graag op de hoogte van wetenswaardigheden vanuit KenBiS, plusminus en de deelnemende instellingen middels de KenBiSnieuwsbrief. Wanneer u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich uitschrijven door op de link onderaan deze nieuwsbrief te klikken.